Συνεντεύξεις

Κώστας Ταρασλιάς: «Ο Αντώνης Καμπουράκης αξίζει μια δεύτερη θητεία»

«Η μεγάλη μου αγάπη είναι ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Θα συνεχίσω να είμαι στην ίδια παράταξη με τον Αντώνη Καμπουράκη διότι θεωρώ ότι μπορούμε ακόμη να δώσουμε πολλά.’ δηλώνει στην ‘δ’ ο Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας, Τύπου και Εθιμοτυπίας κ. Κώστας Ταρασλιάς ο οποίος μιλάει για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, για τις πολλαπλές υποψηφιότητες, το έργο της δημοτικής αρχής εκτιμώντας πως ‘Ο κόσμος θα πρέπει να δώσει μία ακόμη ευκαιρία στον Αντώνη Καμπουράκη….».

• Να ξεκινήσουμε από τις πολλαπλές υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί για τον δημαρχιακό θώκο της Ρόδου. Παρατηρούμε έντονη κινητικότητα τόσο από τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους όσο και από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε μόλις 50 ημέρες πριν από την ημερομηνία κατάθεσης ψηφοδελτίων και υπάρχουν πάρα πολλές υποψηφιότητες. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα καταφέρουν στο τέλος, και τα εφτά ψηφοδέλτια τα οποία βλέπουμε ότι εμφανίζονται,να κλείσουν πλήρεις συνδυασμούς. Σε κάθε περίπτωση είναι θεμιτό να υπάρχουν συμπολίτες μας να συμμετέχουν στα κοινά, αλλά το εκλογικό σύστημα είναι πλέον τόσο δύσκολο με την ανεύρεση υποψηφίων ώστε στο τέλος, θα έχουμε μέχρι τέσσερις συνδυασμούς το πολύ.
• Κατά την εκτίμησή σας, θα είναι δύσκολες αυτές οι δημοτικές εκλογές σε σχέση με άλλες χρονιές;
Νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολες αυτές οι εκλογές. Κι αυτό γιατί, πραγματοποιούνται μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, αχαριστίας, και μωροφιλόδοξων υποψηφίων αφού έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές φιλοδοξίες κατά ένα αρκετά υψηλό βαθμό από συμπολίτες μας, που δεν θα έπρεπε.
• Βέβαια, αυτό που περίμεναν όλοι ήταν να τελειώσουν οι εθνικές εκλογές. Ήταν μια διαδικασία που κράτησε αρκετό χρόνο μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τελικά, τα κόμματα, παίζουν ακόμη τον ρόλο τους στις εκλογές της αυτοδιοίκησης;
Κοιτάξτε, έχει τη σημασία του. Μπορεί να μην παίζουν βασικό ρόλο, το σίγουρο όμως είναι ότι πρέπει να έχουν δυναμική οι ίδιοι οι υποψήφιοι και οι παρατάξεις που συγκροτούν. Διότι, το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι μια συνάρτηση, τόσο του υποψηφίου όσο και του ψηφοδελτίου που θα καταρτίσει. Ωστόσο, υπάρχει ένας επηρεασμός σε μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης που έχει να κάνει με τον πολιτικό φορέα και με τις θέσεις που εκφράζει ο κάθε υποψήφιος. Κακά τα ψέματα, τόσο ο Δήμος Ρόδου όσο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν παύουν να είναι πολιτικά όργανα –οπότε, αντιστοίχως θα πρέπει να εκφράζονται και με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση. Προσωπικά, εξάλλου δεν πιστεύω στους ‘απολίτικους’ συνδυασμούς. Πιστεύω ότι το μοντέλο διοίκησης, πρέπει να εκφράζεται. Το πόσο φυσικά, το υπηρετούν σωστά, αυτοί οι οποίοι φέρουν το χρίσμα είναι μια άλλη, μεγάλη υπόθεση. Το σίγουρο πάντως, είναι ότι ο κάθε πολίτης θέλει να γνωρίζει τη λογική με την οποία κινείται ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος – περιφερειάρχης (και ταυτόχρονα οι σύμβουλοί του).

• Η αλήθεια είναι ότι όλοι μιλούν για ‘ανεξαρτησία’ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τελικά, το καταφέρνουν; Ποια είναι η γνώμη σας, με την πολύχρονη πείρα που έχετε;
Σας μίλησα προηγουμένως για πολιτική τοποθέτηση και όχι απαραίτητα, για κομματική τοποθέτηση. Πολιτική, σημαίνει ότι με εκφράζει ένα συγκεκριμένο μοντέλο πολιτικής –το οποίο, κατ’ αντιστοιχία, το εκφράζει ένα πολιτικό κόμμα. Όμως, μπορεί να υπάρξει πολύ επιτυχημένο αυτοδιοικητικό σχήμα –ανεξάρτητα εάν εμπνέεται από τις αρχές συγκεκριμένου κόμματος, αρκεί να βάλει, σαν μια πολύ σημαντική παράμετρο την δουλειά που πρέπει να κάνει στον Δήμο ή στην Περιφέρεια. Συνεπώς, μπορεί να είναι κάποιος ανεξάρτητος ή να έχει τη στήριξη από κάποιον πολιτικό χώρο. Αυτό δεν αναιρεί την ανεξάρτητη παρουσία του αλλά ενισχύει τη δυνατότητά του να μιλάει με το κέντρο εξουσίας για να κερδίσει περισσότερα για την περιοχή του. Άρα λοιπόν, υπάρχουν και τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι τα προβλήματα στην Τ.Α. δεν έχουν απαραίτητα χρώμα.
• Είδαμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, έφερε μια πρόταση για να διεκδικήσει η Τ.Α. περισσότερες αρμοδιότητες σε θέματα που αφορούν στον τόπο. Το είδαμε και πρόσφατα στην πράξη, με ζητήματα που ενώ δεν έχει αρμοδιότητα ο Δήμος, τελικά καλείται να δώσει λύσεις και να τα διαχειριστεί –όπως οι παραλίες κ.λπ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Ο δήμαρχος, έχει απόλυτο δίκιο. Διότι υπάρχει μια παροιμία, που λέει ότι για ό,τι συμβαίνει στον τόπο ‘τα παράπονά σου στον δήμαρχο’(!) Όμως, δυστυχώς, οι δικαιοδοσίες, δεν είναι πάντα στις δημοτικές αρχές. Βλέπουμε λοιπόν, ότι πολλές φορές, η νομοθεσία είναι τέτοια που δεν δίνει τη δικαιοδοσία. Πρέπει, λοιπόν, κάποια στιγμή, για ζητήματα που είναι πολύ πιο κοντά στον Α’ Βαθμό Τ.Α. να δοθεί η αρμοδιότητα και βεβαίως οι αντίστοιχοι πόροι, για να μπορούν να τα διαχειριστούν οι δήμοι. Και δεν μιλάμε γενικά και αόριστα για πόρους. Μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα τα οποία πρέπει η κεντρική εξουσία να δίνει –ειδικά σε μια περιοχή όπως η Ρόδος, που συμμετέχει (όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό αυτό που θα πω) στο 10% του εθνικού εισοδήματος. Μιλάμε για μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που παράγουμε. Και οι υποδομές και κάποια δημόσια έργα, στον 9ο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, στον 4ο σε επίπεδο επιφάνειας, είναι πολλαπλάσια από ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο δήμο που είναι μόνον μια πόλη. Η Ρόδος είναι ένας δήμος που εκτείνεται σε μια τεράστια πόλη, σε πάρα πολλά χωριά, με δασικές περιοχές, με εκτάσεις αστικές και αγροτικές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και αντίστοιχες υποχρεώσεις σε έργα και υποδομές τα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς πόρους.
Είναι αλήθεια, ότι υπήρξαν πράγματα τα οποία δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα και τα λύσαμε. Π.χ. το Κτηματολόγιο. Προσφέραμε εμείς σαν Δήμος Ρόδου, τους χώρους οι οποίοι προορίζονταν για δικές μας υπηρεσίες ώστε να λειτουργήσει όπως πρέπει –αφού χωρίς Κτηματολόγιο, σταματούν τα πάντα. Επιπλέον, υπάρχει το κομμάτι με τις παραλίες, το οποίο το χρεώνει η κοινωνία στον Δήμο ενώ δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Η δικαιοδοσία έχει να κάνει με την Κτηματική Υπηρεσία ενώ ο αιγιαλός με το Λιμεναρχείο. Ανεξάρτητα εάν υπάρχει νομικό πλαίσιο, εμείς μπορούμε να οργανώσουμε ομάδες συζήτησης και διαλόγου, ώστε να μιλήσουμε στον κόσμο και να τον ενημερώσουμε για ποια πράγματα υπάρχουν αρμοδιότητες και για ποια όχι. Από την άλλη, πρέπει να κινητοποιήσουμε και τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο για να πάρουν θέση σε ζητήματα, τα οποία δεν ταλανίζουν –τελικά- μόνο την δική μας περιοχή, αλλά όλη την Ελλάδα.
• Πιστεύετε ότι από τους στόχους που έθεσε η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη από τότε που ανέλαβε, κατάφερε να υλοποιήσει αρκετούς; Μην ξεχνάμε ότι συνέπεσαν και τα χρόνια της πανδημικής κρίσης με τον κορωνοϊό.
Είναι γεγονός ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σε αυτή την θητεία, έγιναν πράγματα τα οποία επί σειράν ετών είχαν βαλτώσει -όπως π.χ. το Εθνικό Θέατρο, η Νέα Αγορά κ.λπ. Μιλάω επίσης και για την αλλαγή μιας νοοτροπίας. Εκτιμώ ότι ο Αντώνη Καμπουράκης με την εξωστρέφεια την οποία έδειξαν οι πολιτικές του προς το κέντρο καθώς επίσης οι πολύ καλές διασυνδέσεις του στον Τουρισμό, βοήθησαν το προϊόν μας, αφού η οικονομία της Ρόδου, βασίζεται στον Τουρισμό. Επίσης, σημειώθηκε μια αλλαγή στο πώς βλέπουμε τα σχολεία. Τα σχολεία μας πλέον και ειδικότερα οι αύλειοι χώροι είναι σαφέστατα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι στο παρελθόν. Ωστόσο, η Ρόδος έχει πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν για να κάνουμε την ζωή των πολιτών μας αλλά και των επισκεπτών μας, ακόμη καλύτερη. Τα δύσκολα χρόνια του κορωνοϊού ανέστειλαν πολλές διαδικασίες και μας πήγαν πίσω. Να αναφέρουμε τη δυσκολία στις προσλήψεις και κυρίως σε εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό καθώς και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σας θυμίζω την επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας –ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το κομμάτι της ευταξίας της πόλης, στους κοινόχρηστους χώρους για την καλύτερη λειτουργία της. Όλα αυτά είναι σημαντικά κι εκτιμώ ότι η καλύτερη περίοδος θα είναι μια δεύτερη θητεία. Και ο κόσμος θα πρέπει να δώσει μία ακόμη ευκαιρία στον Αντώνη Καμπουράκη. Έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία ενώ σαν ομάδα, είμαστε πολύ δυνατοί και ενισχυμένοι με πολλές ακόμη προσωπικότητες.
• Κλείνοντας, ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα του Κώστα Ταρασλιά που θα είναι και πάλι υποψήφιος με τον Αντώνη Καμπουράκη;
Η μεγάλη μου αγάπη είναι ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα η Ρόδος. Δεν επέλεξα ποτέ να συμμετέχω σε κάποιον άλλο βαθμό, διότι θεωρούσα ότι είμαι πάρα πολύ τυχερός να είμαι Ροδίτης και ήθελα να προσφέρω στην πόλη που αγαπώ, αυτό που μου προσφέρει η ίδια, με το να ζω εδώ. Είμαι από τους ανθρώπους που κρατάνε τον λόγο τους και τα όποια παράπονά μου για συνεργασία στενότερη με τον δήμαρχο, για πράγματα που θεωρούσα ότι μπορούν να γίνουν δεν θα με κάνουν να αποσύρω την εμπιστοσύνη μου στον Αντώνη Καμπουράκη ο οποίος, είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει δείξει τις πραγματικές του ικανότητες στην πολιτική αλλά με έχει πείσει για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία που δείχνει στους συνανθρώπους του, χωρίς να το διαφημίζει.
Και σε προσωπικό επίπεδο, εκτιμώ ότι μπορώ να δώσω πάρα πολλά για την αγαπημένη μου πόλη και το αγαπημένο μου νησί, αφού βρίσκομαι ακόμη σε μια παραγωγική διάθεση και διαδικασία γι αυτό. Εκτιμώ ότι ο κόσμος θα αναγνωρίσει την παρουσία μου, την στάση μου στις δύσκολες στιγμές, τις ενέργειες που έκανα κι εύχομαι οι πολίτες, να μου δώσουν την χαρά και την τιμή να τους υπηρετήσω, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό μου, μια συνέπεια που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υπηρετώ τον θεσμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου