Ειδήσεις

Πώς και πότε θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες – Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ

Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ με την Αθήνα να ελπίζει σε αύξηση του ELA. Καταλύτης η ψηφοφορία στη Βουλή. Τα σενάρια για το θέμα των ενεχύρων. Τι θα κρίνει το πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα των τραπεζών και ποιες συναλλαγές θα διενεργούν.

Έτοιμη να στηρίξει, εκτός απροόπτου, με ρευστότητα μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA) φέρεται να είναι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει σήμερα με θέμα την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η ανάληψη πρωτοβουλιών σήμερα έρχεται ως αποτέλεσμα του αυστηρού όρου που είχε θέσει η ΕΚΤ βάσει του οποίου οποιαδήποτε απόφαση για πιθανή στήριξη θα λαμβάνονταν μόνο και εφόσον η Ελληνική Βουλή ψήφιζε το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων. Βέβαια, πηγές από την Φρανκφούρτη τόνιζαν χθες ότι στην απόφαση της ΕΚΤ θα βαρύνει σημαντικά και η ισορροπία της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψήφιση των μέτρων από την Βουλή εκλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα της ΕΚΤ την Φρανκφούρτη, ως το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εκ νέου οικοδόμησης της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-πιστωτών.

Ενέχυρα

Εξαιρετικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες είναι το θέμα των ενεχύρων, τα οποία μετά το κούρεμα έχουν περιορισθεί στα 7 δισ. ευρώ (12 δισ. ευρώ με βάση την ανάλυση της Goldman Sachs) και αντιστοιχούν σε ρευστότητα περίπου 4 δισ. ευρώ.

Η μείωση προήλθε κατόπιν της πρόσφατης απόφασης της ΕΚΤ να αυξήσει το ποσοστό του κουρέματος των ενεχύρων. Οι πληροφορίες από την Φρανκφούρτη αναφέρουν πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει συνδυαστικά με το άνοιγμα του ELA και στην μείωση του haircut στα ενέχυρα πράξη που θα διευκόλυνε το τράβηγμα μεγαλύτερης ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό.

Αγώνας δρόμου

Κι ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Φρανκφούρτη καθώς η σημερινή συνεδρίαση είναι ζωτικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες στην Αθήνα εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μία σειρά από σενάρια με στόχο οι τράπεζες να ανοίξουν το σύνολο των καταστημάτων τους το αργότερο έως την επόμενη Τρίτη. “Όλα εξαρτώνται από την σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν σήμερα δεν δώσει το πράσινο φως για έστω και οριακή αύξηση της ρευστότητας στο ELA τότε το τοπίο θα παραμείνει θολό.

Ωστόσο, εκτιμούμε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επιδιώκει την συνέχιση επ’ αόριστον την τραπεζική αργία καθώς κάθε μέρα που οι τράπεζες μένουν κλειστές παραλύει η οικονομία και χάνεται κομμάτι του ΑΕΠ. Με βάση την εκτίμηση αυτή εάν σήμερα δοθεί έστω και οριακή ρευστότητα τότε θα καταφέρουμε να ανοίξουμε την επόμενη εβδομάδα”, τονίζει τραπεζική πηγή και προσθέτει: “Επουδενί δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι όταν ανοίξουν οι τράπεζες θα είναι όπως πριν την επιβολή των capital controls. Σαφώς θα υπάρχουν ημερήσια όρια στα ATMs και στα γκισέ όπως και μια σειρά από όρια σε μεταφορές χρημάτων κ.α. Μια όμως εργασία που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις είναι η εξαργύρωση επιταγών”.

Το νέο τοπίο ως προς τι θα επιτρέπεται και τι δεν θα επιτρέπεται όταν ανοίξει το σύνολο των καταστημάτων θα διαμορφωθεί με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία θα ετοιμάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε συνεργασία με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου