Ειδήσεις

Αφιέρωμα στον… Βεζούβιο της Καλύμνου (βίντεο)

Στην χωματερή της Καλύμνου– Βεζούβιος για τους ντόπιους- είναι αφιερωμένη η εκπομπή που θα προβληθεί από το “Vice” δημοσιογράφοι του οποίου βρέθηκαν στο νησί και κατέγραψαν από κοντά τις επιπτώσεις της στην ζωή των κατοίκων:

Εδώ και δεκαετίες, στην Κάλυμνο, υπάρχει ένα… ηφαίστειο.

Δεν πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο ή για φυσικό σχηματισμό. Στην πραγματικότητα, το «ηφαίστειο» της Καλύμνου είναι μία παράνομη χωματερή που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες πάνω στο βουνό και όπου τα σκουπίδια καίγονται σχεδόν καθημερινά.

Το πρόβλημα των παράνομων χωματερών δεν εντοπίζεται μόνο στην Κάλυμνο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 39 ενεργές παράνομες χωματερές, ή «Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)», όπως λέγονται. Από αυτές, οι 21 βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Κάποιες μάλιστα εξυπηρετούν και γειτονικά νησάκια. Στην Κάλυμνο, για παράδειγμα, μεταφέρονται σκουπίδια από την Τέλενδο και την Ψέριμο.

Γι’ αυτές τις χωματερές η Ελλάδα έχει καταδικαστεί δύο φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ελληνικό κράτος έχει αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ και θα κληθεί να πληρώσει ακόμα περισσότερα αν δεν κλείσουν μια για πάντα όλες οι παράνομες χωματερές.

Το πρόβλημα όμως φυσικά δεν είναι μόνο τα πρόστιμα. Οι χωματερές αυτές είναι παράνομες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και εθνικό Δίκαιο κυρίως διότι επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ακόμα, όταν τα σκουπίδια και τα πλαστικά καίγονται, όπως στην Κάλυμνο, εκλύονται πολύ επικίνδυνες ουσίες. Στην ερώτηση ωστόσο ποιος τελικά τα καίει, όλες οι πλευρές φαίνεται ότι νίπτουν τας χείρας τους.

Το VICE κατέγραψε από κοντά το «ηφαίστειο» της Καλύμνου, διερευνώντας το πώς έχει επηρεαστεί η ζωή των κατοίκων σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας και διαπιστώνοντας ότι το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι πολύ πιο περίπλοκο από όσο φαντάζεται κανείς.

kalymnosola.wordpress.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου