Τοπικές Ειδήσεις

Δρομολογήθηκε λύση για την αποκομιδή των απορριμμάτων και τον οδοκαθαρισμό στο νησί της Ρόδου

Αναγνωριστικά δρομολόγια για να υπολογίσουν επακριβώς την αξία του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων στις 10 δημοτικές ενότητες του νησιού της Ρόδου ξεκίνησαν 3 ιδιωτικές εταιρείες ενώ εως την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 θα έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις για την ανάθεση του έργου και την δρομολόγηση οριστικής λύσεως στο πρόβλημα που έχει ανακύψει στο νησί την τελευταία εβδομάδα.
Ταυτόχρονα με την αποκομιδή θα υπογραφούν συμβάσεις και για την οδοκαθαρισμό και τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και οι ανάγκες του νησιού θα καλυφθούν πλήρως για την θερινή περίοδο και με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων της Διεύθυνσης Καθαριότητας.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», με ομόφωνη απόφαση που έλαβε την 7η Ιουνίου 2021 σε δια περιφοράς συνεδρίαση της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου εγκρίθηκε η ανάθεση υπηρεσιών καθαρισμού και μισθώσεων απορριμματοφόρων στις 10 δημοτικές ενότητες του νησιού.
Προς επιβεβαίωση της «δημοκρατικής», η συγκεκριμένη λύση προτάθηκε αρμοδίως ως η μόνη ενδεδειγμένη για την υλοποίηση του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την διενέργεια νέου διεθνούς διαγωνισμού.
Ο νέος διαγωνισμός θα αφορά στο βόρειο και νότιο τμήμα της Ρόδου με ξεχωριστή διαδικασία όπως ξέχωρη θα είναι και η διαδικασία για την ανάθεση του έργου του πρασίνου.
Πιο συγκεκριμένα η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την ανάθεση των μισθώσεων απορριμματοφόρων με πλήρωμα στις Δημοτικές Ενότητες Δ.Ε. Ρόδου, Δ.Ε. Ιαλυσού, Δ.Ε. Καλλιθέας, Δ.Ε. Αφάντου, Δ.Ε. Αρχαγγέλου, Δ.Ε. Πεταλούδων, Δ.Ε. Καμείρου, Δ.Ε. Αταβύρου, Δ.Ε. Λινδίων, Δ.Ε. Νότιας Ρόδου για χρονικό διάστημα 92 ημερολογιακών ημερών.
Ενέκρινε ακόμη την ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων στις Δημοτικές Ενότητες Δ.Ε. Ρόδου, Δ.Ε. Ιαλυσού, Δ.Ε. Καλλιθέας, Δ.Ε. Αφάντου, Δ.Ε. Αρχαγγέλου, Δ.Ε. Πεταλούδων, Δ.Ε. Καμείρου, Δ.Ε. Αταβύρου, Δ.Ε. Λινδίων, Δ.Ε. Νότιας Ρόδου για χρονικό διάστημα έως 85 εργάσιμων ημερών (6ήμερη εργασία την εβδομάδα) πλην Κυριακών και αργιών.
Οι αναλυτικές προϋποθέσεις και οι όροι των αναθέσεων θα περιγράφονται κατά την κείμενη νομοθεσία στις τεχνικές εκθέσεις της υπηρεσίας.
Οι συμβάσεις θα ανατεθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 με τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Π/Υ 2021.
Κατόπιν και της λήξης της πολυετούς σύμβασης διαχείρισης αποβλήτων και λαμβάνοντας υπόψη την κατάρτιση νέου διαγωνισμού ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, τις τροποποιήσεις του Ν. 4412/2016 από το Ν. 4782/2021 που επιβάλλουν αναπροσαρμογές στην κατάρτιση των νέων συμβατικών τευχών και τους χρόνους που εκτιμώνται κατ ’αρχήν για την ολοκλήρωσή του, κρίνεται επιτακτική η ανάθεση υπηρεσιών για την υποστήριξη της καθαριότητας και την στοιχειώδη εκτέλεσή της.
Οι υπηρεσίες καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων δεν είναι ομοειδείς με αυτές της αποκομιδής των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 14 του Ν. 4071/2012 (ΦΕΚ Α’ 85/11-4-2012) όπως ισχύουν, οι διακριτές πιστώσεις ανά Δημοτική Ενότητα των Καλλικρατικών Δήμων μπορούν να εκτελούνται αυτοτελώς.
Στη μίσθωση από ιδιωτικές εταιρείες απορριμματοφόρων οχημάτων και πληρωμάτων με ξεχωριστές διαδικασίες για κάθε μία από τις 10 δημοτικές ενότητες του νησιού της Ρόδου προχωρεί άμεσα ο Δήμος Ρόδου μετά την λήξη την Κυριακή, της συμβάσεως με την ΕNACT AE ανάδοχο του έργου της αποκομιδής – μεταφοράς και διαχείρισης αποβλήτων, την σάρωση (μηχανική και χειρονακτική), την χορτοκοπή – κλαδοκοπή (μηχανική και χειρονακτική), την αποκομιδή και διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας, τον οδοκαθαρισμό.
Ταυτόχρονα η δημοτική αρχή θα προχωρήσει τη διαδικασία διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού με κριτήριο την συμφερότερη από οικονομικής και τεχνικής απόψεως προσφορά για την ανάθεση των έργων της αποκομιδής – μεταφοράς και διαχείρισης αποβλήτων, την σάρωση (μηχανική και χειρονακτική), την χορτοκοπή – κλαδοκοπή (μηχανική και χειρονακτική), την αποκομιδή και διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας, τον οδοκαθαρισμό αλλά και το πράσινο, σε ιδιωτική εταιρεία.

Ο νέος διαγωνισμός δεν θα αφορά στο σύνολο του νησιού αλλά προγραμματίζεται να κοπεί στα δύο, στο Βόρειο και το Νότιο, ενώ η διαχείριση του πρασίνου θα αποτελέσει ξεχωριστό πεδίο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος της νέας υπηρεσίας θα προϋπολογιστεί από 8 έως 10 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου