Τοπικές Ειδήσεις

Oι φορείς περιέγραψαν με μελανά χρώματα στην Φ. Γεννηματά την κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο

Με τα πλέον μελανά χρώματα, περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Φώφη Γεννηματά την κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο, στην μετά κορωνοϊό εποχή ενώ και η ίδια δήλωσε σοκαρισμένη από την εικόνα της Ρόδου. «Είναι θλιβερό να βλέπεις την Παλιά Πόλη ερημωμένη, τα ξενοδοχεία κλειστά… Αισθάνεσαι ότι είσαι στο χειμώνα, κι όμως είμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. κατά την έναρξη της τοποθέτησής της, στην σύσκεψη με τους εκπροσώπους φορέων που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο την Κυριακή 14 Ιουνίου.
Η κ. Φώφη Γεννηματά, έφτασε στη Ρόδο το πρωί της Κυριακής και συνοδευόταν από τον γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον εκπρόσωπο τύπου κ. Παύλο Χρηστίδη και τον βουλευτή κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Στο πάνελ πλαισιώθηκε από τους γραμματείς Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργο Νικητιάδη και Ελευθερία Φτακλάκη, τον συντονιστή Επιτροπής Διαλόγου για το Νότιο Αιγαίο κ. Γιώργο Γιαννόπουλο, ενώ την συζήτηση συντόνιζε ο γραμματέας της Ν.Ε. νοτίου συγκροτήματος του κινήματος, κ. Νίκος Τρίπης.


Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Μ. Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στα Δωδεκάνησα κ. Σάββας Χατζησάββας, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θ. Σταμούλης, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων κ. Χρ. Μιχαλάκης, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ κ. Παναγιώτης Τοκούζης, η γενική γραμματέας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Φαίδρα Σπανού, ο πρόεδρος των εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας, η εκπρόσωπος του Σωματείου Επιχειρηματιών & Επαγγελματιών, Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου κ. Μαρία Αγγέλου, ο πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κ. Σπανός και οι αντιδήμαρχοι κ. Τσαμπίκα Κιαχαγιά και Γιάννης Καμπούρης. Επίσης, αρκετά κομματικά στελέχη παρακολούθησαν την σύσκεψη με τους φορείς, μεταξύ των οποίων οι κ. Κοσμάς Σφυρίου, Φώτης Χατζηδιάκος, Βάιος Καλοπήτας κ.ά.
Είναι ίσως η πρώτη φορά, που τα αιτήματα των φορέων έχουν κοινή συνισταμένη, με κύριο ζητούμενο τη στήριξη της αγοράς και των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Οι εκπρόσωποι των φορέων, ζήτησαν την παρέμβαση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. για την ανάδειξη των αιτημάτων που κατέθεσαν ο καθένας για την επίλυση των προβλημάτων στον κλάδο τους, αναδεικνύοντας όλο το φάσμα των ζητημάτων που το lockdown προκάλεσε σε μια περιοχή που ζει από την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.
«Είμαστε εδώ για να δώσουμε το μήνυμα ότι στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αυτό είναι το χρέος μας. Αυτό περιμένουν οι πολίτες, όχι ανούσιους και ντροπιαστικούς καβγάδες που έστησαν πάλι η ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, στοχευμένες, αποτελεσματικές για να ανοίξουν τα μαγαζιά, να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, να δουλέψουν οι εργαζόμενοι. Δυστυχώς όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα, για αυτό πιέζουμε, γι αυτό αγωνιζόμαστε, γι αυτό διεκδικούμε. Στόχος μας είναι να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία, ΤΩΡΑ. Όχι να χτίζουμε αύριο πάνω στα ερείπια», δήλωσε κατά την έναρξη της σύσκεψης η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. και παρουσίασε τις προτάσεις του Ενδιάμεσου Προγράμματος, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα που έλαβε.


Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε:

Ενίσχυση Υγειονομικών
Υποδομών
«Αν οι τουρίστες, αλλά και οι εργαζόμενοι δεν είναι «ασφαλείς» τα προβλήματα θα διατηρούνται. Είχαμε ζητήσει να γίνουν κοινά Ευρωπαϊκά Πρωτόκολλα. Δεν έγιναν. Παρ’ ότι παρεμβήκαμε δυναμικά και στο PES και στους αρμόδιους Επιτρόπους της Ε.Ε. Η Κυβέρνηση δεν το πάλεψε, δεν το διεκδίκησε. Μάλιστα δεν έχουμε κάνει ούτε τις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες. Ανοίγουμε και ελπίζουμε. Αλλά τουλάχιστον έπρεπε ήδη να ενισχύονται οι υποδομές του ΕΣΥ. Είμαστε ακόμη πίσω. Και ευτυχώς χάρις και στην αντίδραση μας, απετράπη ο εγκληματικός διαχωρισμός της νησιωτικής Ελλάδας σε ζώνες, το οποίο προωθούσε το Υπουργείο Τουρισμού», ανέφερε.

Στήριξη των επιχειρήσεων
• Μείωση στο 6% για 2 χρόνια του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση και στο 13% για τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές. Αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου για 2 μήνες.
• Μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες (και τις ατομικές επιχειρήσεις).
• Αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δις ευρώ.
• Διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων για τα προγράμματα ρευστότητας-με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα- και πέραν των τραπεζικά ενήμερων ως την 31/12/2019.
• Μεγάλο-ενιαίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για την μετακίνηση των οικογενειών.
• Ειδικά μέτρα στήριξης μεταφορών-ακτοπλοΐας.
• Προστασία της Α’ κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.
Με πόρους από:
• Τα νέα προγράμματα συνολικού ύψους 540 δις ευρώ που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η χώρα μας μπορεί να αντλήσει ποσά για το ΕΣΥ, την επιδότηση της απασχόλησης και τις επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περίπου 7 δις ευρώ.
• Την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
• Το απόθεμα -μαξιλάρι. Τώρα που η ΕΚΤ μας εξασφαλίζει φθηνό δανεισμό.
Να αξιοποιήσουμε τουλάχιστον μέρος του αποθέματος που προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών.
Στήριξη των εργαζομένων
• Επιδότηση Εργασίας: Το κράτος με απλό και διαφανή τρόπο να καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες, σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση.
Κίνητρο για να ανοίξουν και να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και να δουλέψουν οι εργαζόμενοι. Γιατί ως αντάλλαγμα δεν θα γίνονται απολύσεις και δυσμενείς μετατροπές σε όρους και συμβάσεις εργασίας.
• Κανένας εποχιακά εργαζόμενος στα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά χωρίς επίδομα ανεργίας.
• Για όσους δουλέψουν, κατάργηση του ορίου ενσήμων για να πάρουν επίδομα ανεργίας το φθινόπωρο.
• Επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και υποχρεωτική η κλαδική του επισιτισμού.
«Δυστυχώς η Κυβέρνηση προχωρεί σε πολύ λίγα, πολύ αργά. Μιλά για πακέτο 24 δις ευρώ αθροίζοντας με αυθαίρετο τρόπο, επιχορηγήσεις, δάνεια που θα επιστραφούν, αναβολές πληρωμών και υποσχέσεις.
Αλλά στην πράξη
• Ο ΦΠΑ μειώνεται σε καφέ-πορτοκαλάδα
(Δευτερευόντως στο Τουριστικό πακέτο).
• Η προκαταβολή φόρου θα συζητηθεί τον Ιούλιο.
• Η επιστρεπτέα προκαταβολή περιορίζεται στα 2 δις ευρώ.
• 9 στις 10 επιχειρήσεις αποκλείονται από την χρηματοδότηση του ΤΕΠΙΧ.
Οι Τράπεζες επιμένουν σε κριτήρια «ενημερότητας» ακόμη και σε εγγυημένα δάνεια.
• Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που εξαγγέλθηκε είναι πολύ «Φτωχό»-μόλις 30 εκ. ευρώ-και μάλιστα το νέο πρόγραμμα ξεκινά τον Αύγουστο.


«Το Πρόγραμμα “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”, είναι απόλυτα ταυτισμένο με την μερική απασχόληση, οδηγεί σε απώλεια μισθών 20% Εφαρμόζεται το δόγμα ΜΙΣΟΣ ΜΙΣΘΟΣ-ΜΙΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. Η κατάσταση δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες. Το ζήτημα είναι να πιέσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για να παρθούν τα μέτρα που πρέπει. Να μην αφήσουμε να πάει χαμένη η χρονιά για τον Τουρισμό. Υπάρχει κίνδυνος μεγάλης ύφεσης στην οικονομία. Τα στοιχεία δείχνουν πως με 15 μόνο ημέρες lockdown παρουσιάσαμε το Α’ τρίμηνο, από αναιμική ανάπτυξη 1,6% σε ύφεση 0,9%. Τι θα γίνει στο Β’&Γ’ τρίμηνο;Και τα στοιχεία της Ανεργίας δημιουργούν ανησυχία. Το Α’5μηνο οι θέσεις εργασίας ήταν λιγότερες κατά 259.000 έναντι του 2019. Μόνο το Μάιο λιγότερες κατά 72.3000, και ο Υπουργός Εργασίας πανηγυρίζει! Θα αναλάβουμε και νέες πρωτοβουλίες με ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ και επίκαιρες ερωτήσεις, ώστε η Κυβέρνηση να τεθεί προ των ευθυνών της. Το Ταμείο Ανασυγκρότησης θα είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Πρέπει να συζητήσουμε για το ποια θα είναι η θέση του Ελληνικού Τουρισμού στο νέο παραγωγικό μοντέλο. Ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε, που θα ρίξουμε το βάρος, ποιες αλλαγές πρέπει να υπάρξουν. Εμείς επεξεργαζόμαστε τις θέσεις μας. Είμαστε ανοιχτοί για την αναγκαία συζήτηση μαζί σας. Με τους ανθρώπους του χώρου. Μαζί θα διαμορφώσουμε το μέλλον. Όχι οι τεχνοκράτες πίσω από τις κλειστές πόρτες», ανέφερε στους εκπροσώπους των φορέων η κ. Φώφη Γεννηματά και ζήτησε τις επόμενες ημέρες να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους.


Η κ. Γεννηματά, δραττόμενη της ευκαιρίας σχετικής αναφοράς περί ταύτισης του σοσιαλδημοκρατικού κινήματος με τα Δωδεκάνησα, τα οποία επί δεκαετίες αποτελούσαν ένα από τα ισχυρά κάστρα του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής το οποίο όπως είπε ήταν και παραμένει δίπλα στα προβλήματα της κοινωνίας.
Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Φώφη Γεννηματά παρέστη στο 40ήμερο μνημόσυνο του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Ευγγελισμού. Η ίδια με δηλώσεις της αλλά και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους φορείς, εξήρε το έργο και την πορεία του αείμνηστου Δημήτρη Κρεμαστινού κάνοντας λόγο για τεράστια απώλεια.
Στη συνέχεια μετέβη στο Δημαρχείο της Ρόδου όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη παρουσία των αντιδημάρχων κ.κ. Τσαμπίκας Κιαχαγιά, Τηλέμαχου Καμπούρη και Γιάννη Καμπούρη, όπου είχαν συνομιλία για τα ζητήματα της Ρόδου και την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην μετά covid-19 εποχή.

Μετά την σύσκεψη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, ακολούθησε γεύμα με κομματικά στελέχη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου