Ειδήσεις

Διπλωματικός μαραθώνιος από την Αθήνα – Στο Ισραήλ ο Κυρ. Μητσοτάκης

Τις δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας στην παρούσα φάση και με δεδομένη την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέτασαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, τον οποίο συνάντησε χθες στο Παρίσι. Οι χθεσινές επαφές του κ. Δένδια στο Παρίσι είναι μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής προσπάθειας στην οποία έχει αποδυθεί η Αθήνα, με σκοπό να αποφύγει τετελεσμένα στις περιοχές ευθύνης της, ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση αιτημάτων της ΤΡΑΟ στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Δένδιας θα συμμετέχει στην αποστολή που θα συνοδεύσει στο Ισραήλ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου, ενώ θα υπογραφούν διάφορες συμφωνίες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι κ. Δένδιας και Λε Ντριάν, αφού αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ευρώπη μετά την πανδημία, συμφώνησαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση πολιτικής λύσης αλλά και η διακοπή των έξωθεν παρεμβάσεων, προκειμένου να προστατευθεί ο λιβυκός λαός και να μη διαταραχθεί η περιφερειακή σταθερότητα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την ταύτιση απόψεων με τη Γαλλία ως προς το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τη σταθερή στήριξη έναντι της τουρκικής παραβατικότητας. Η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Παρίσι έχει τη δική της σημασία και για ένα άλλο λόγο. Αθήνα και Παρίσι βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απόκτησης δύο φρεγατών γαλλικής κατασκευής τύπου Belh@rra. Στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων η Αθήνα ζητεί και στρατηγικές διαβεβαιώσεις και εξασφαλίσεις οι οποίες δεν είναι θεωρητικές.

Ο κ. Δένδιας συμμετείχε στην –εξ αποστάσεως–συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών μαζί με τον κ. Λε Ντριάν, γεγονός συμβολικό για τις σχέσεις των δύο χωρών, μάλιστα σε μια περίσταση που ακολούθησε και τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Διπλωματικές πηγές επισήμαιναν ότι ο κ. Δένδιας ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση μετά τη δημοσίευση των αιτήσεων για έρευνες της TPAO εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ευρισκόμενος στο Παρίσι, ο κ. Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ, στην οποία και έθεσε το θέμα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οση ώρα ο κ. Δένδιας και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του συζητούσαν την κατάσταση στην περιοχή, η Τουρκία και η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ φαίνεται ότι επιταχύνουν τις διαδικασίες για δημιουργία δύο τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη. Πρόκειται για τη ναυτική βάση της Μισράτα και την αεροπορική βάση της Αλ-Γουατίγια στα δυτικά της Τρίπολης. Σημειώνεται ότι ήδη το λιμάνι της Μισράτα λειτουργεί, πρακτικά, υπό τουρκικό έλεγχο.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, η Αγκυρα επιθυμεί την εδραίωσή της. «Κανείς δεν θα μπορεί να δημιουργήσει λύσεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο χωρίς να συνεργάζεται, να συζητά ή να ανταλλάσσει πληροφορίες με την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Ακάρ και επισήμανε ότι «σε αυτό το πλαίσιο όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ούτε η Τουρκία ούτε οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αποδεχθούν οποιοδήποτε τετελεσμένο».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου