Τοπικές Ειδήσεις

Τα παράπονά τους στον… Δήμαρχο: Κυκλοφοριακό κι έλλειψη πάρκινγκ «καίνε» την πόλη

• Μιλούν Δημήτρης Ιωσήφ, Μιχάλης Μπαριανάκης, Μανώλης Μοράρης, Αργυρώ Ζούμη, Σπύρος Τσιρακάκης, Γιώργος Μπελιγράδης, Ευθύμιος Χατζηκώστας, Mάνος Χατζηνικήτας και Γιάννης Σιφωνιός

Σε μία ενδιαφέρουσα έρευνα της «δ» με πολίτες της Ρόδου, που απαντούν στο ερώτημα ποια ζητήματα ιεραρχούν και θεωρούν ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στο νησί που ζητούν άμεσα προτεραιοποίηση και λύσεις, αναδεικνύονται από το 100%
των συμμετεχόντων το κυκλοφοριακό πρόβλημα και η έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο, η διαμόρφωση των πεζοδρομίων στην πόλη που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ενώ σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν καν, αλλά και της πεζοδρόμησης τμημάτων στο κέντρο.
Επίσης, θέτουν το ζήτημα της καθαριότητας, το πράσινο, την ενίσχυση της αστυνόμευσης στο νησί, αλλά και την υγεία.
Στη «δ» μιλούν συμπολίτες μας από διάφορους κλάδους (επιχειρηματίες, γιατρός, διαιτολόγος, ιδιωτικοί υπάλληλοι, πρώην αυτοδιοικητικοί, αυτοκινητιστής κλπ.), καταγράφοντας τις απόψεις τους, με κοινή συνισταμένη το οξύτατο κυκλοφοριακό «έμφραγμα» και την έλλειψη χώρων πάρκινγκ, ζητήματα που θα πρέπει να εξετάσει η δημοτική αρχή.


Ο Δημήτρης Ιωσήφ, ιατρός και πρώην αυτοδιοικητικός αναφέρει ως σοβαρότερα τα προβλήματα του κυκλοφοριακού, του οδικού δικτύου, της καθαριότητας, του υπερτουρισμού και της έλλειψης ποιοτικού πολιτισμού, εξηγώντας:
-Κυκλοφοριακό και στάθμευση στο κέντρο της πόλης. Άμεσα επηρεάζει την καθημερινότητα του Ροδίτη και υπάρχουν πολλές προτάσεις, και λύσεις, για κάθε εύρος κόστους, από σχεδόν δωρεάν, έως και πολλών εκατομμυρίων
-Κακό οδικό δίκτυο: Λακκούβες, κρυμμένες παγίδες στους δρόμους, καταστρέφουν οχήματα, σπονδυλικές στήλες και συχνά προκαλούν ατυχήματα ενώ ο πεζός δεν έχει που να περπατήσει και ο ποδηλάτης που να κινηθεί.
-Καθαριότητα/Πράσινο: Είναι η εικόνα που αντικρίζουμε όλοι καθημερινά και, υποσυνείδητα ή συνειδητά καθορίζει και τη διάθεσή μας.
-Υπερτουρισμός. Ανεξέλεγκτα εγείρονται μονάδες ξενοδοχειακές, αυξάνονται οι κλίνες χωρίς να υπάρχει σχέδιο ή έστω κάποιος έλεγχος από το Δήμο με βάση τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, η οποία δεν έχει καν υπολογιστεί!
-Πολιτισμός. Δεν φτάνουν τα πανηγύρια και οι διάφορες αγροτικές/κτηνοτροφικές γιορτές. Ο πολιτισμός καλλιεργείται σε μικρές, σκόρπιες, ολιγάριθμες ομάδες και δεν υπάρχει διάχυτο άρωμα κουλτούρας στο νησί. Ο νεαρός Ροδίτης κυνηγάει χρήματα, μάρκες και μαζική, φθηνή, τέχνη αφού δεν βρίσκει στο δρόμο του κοιτίδες πολιτισμού και ερεθίσματα από την πολιτεία.

Και ο Μιχάλης Μπαριανάκης, πρώην αυτοδιοικητικός, θέτει το κυκλοφοριακό και την καθαριότητα, αλλά και τα θέματα υγείας, όπως και τα προβλήματα στη Μεσαιωνική Πόλη και τονίζει: Τα προβλήματα είναι διαχρονικά, κάθε χρόνο είναι σχεδόν τα ίδια και δυστυχώς δεν υπάρχει επίλυση, ούτε βελτίωση κα Παμπρή.
-Θέματα Υγείας: Η σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου. Άμεσα επάνδρωση από επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και η συντήρηση του κτηρίου εδώ και δεκαετίες δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα.
-Το Κυκλοφοριακό, ειδικά στην πόλη της Ρόδου και η συντήρηση των δρόμων έχει σημεία πού γίνεται επικίνδυνη η κυκλοφορία!
-Η Αστυνόμευση εισόδου στην Παλιά Πόλη από οχήματα και οι άμεσες παρεμβάσεις και συντήρηση στους δρόμους της, καθώς και αντιμετώπιση των επισκεπτών από τους κράχτες!
-Η Καθαριότητα δεν είναι αυτή που μας αρμόζει σε πόλη που είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας.
– Η καθημερινή συμπεριφορά μας από μας τους ίδιους στο κέντρο της πόλης που το επισκεπτόμασθε, είτε με τα πόδια, είτε με οχήματα, είτε ακόμα και για την εργασία μας.

Ο Μανώλης Μοράρης, διαιτολόγος-διατροφολόγος, υποστηρίζει ότι υπάρχει ανάγκη ενός μακροχρονίου πλάνου για την πόλη και τη λειτουργία της, με συντονισμένες ενέργειες και συνεννόηση όλων των φορέων. Χρειαζόμαστε ένα όραμα που να το υπηρετούν και να το υποστηρίζουν όλοι με συνέπεια (ξενοδοχεία, επιχειρηματίες & φορείς), ώστε να προσφέρει η Ρόδος στον επισκέπτη της μία συνολικά ποιοτική εμπειρία, που αρμόζει στην ιστορία, τον πολιτισμό και την εικόνα της ως κορυφαίος προορισμός στην Μεσόγειο και Ναυαρχίδα του Ελληνικού τουρισμού.
Ο κ. Μοράρης παραθέτει τα κύρια προβλήματα που θεωρεί ότι απαιτούν άμεση αντιμετώπιση καθώς και περαιτέρω διερεύνηση, με σκοπό την εξεύρεση κατάλληλων και βιώσιμων λύσεων:
-Καθαριότητα και εμφάνιση των κάδων που δεν συνάδει με την εικόνα της πόλης. Απαιτείται άμεση διευθέτηση του θέματος και μακροχρόνιος σύγχρονος σχεδιασμός, όπως σε αντίστοιχους προορισμούς του εξωτερικού.
-Κυκλοφοριακό & πάρκινγκ. Προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν άμεσα την κατάσταση είναι οι ακόλουθες:
• Έλεγχος θέσεων που καταλαμβάνουν τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα
• Καθιέρωση ωραρίου τροφοδοσίας έως τις 9 το πρωί
• Μεταφορά επισκεπτών στα ξενοδοχεία με μικρότερα πούλμαν για να αποφεύγεται κυκλοφοριακή συμφόρηση
-Ηχορύπανση στις ώρες κοινής ησυχίας και μέχρι αργά το βράδυ με αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια των επισκεπτών στις περιοχές γύρω από Ακταίον και Ορφανίδου. Ειδικά για την Ορφανίδου υπάρχουν πλέον σύγχρονες τεχνικές λύσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης.
-Άμεση ανάγκη απολύμανσης/μυοκτονίας στο κέντρο της πόλης (π.χ. περιοχή Νιοχώρι) καθώς η κατάσταση αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δυσφημεί την εικόνα της πόλης.
-Ανάγκη πεζοδρόμησης του κέντρου και παράλληλα η αντιμετώπιση με μακροχρόνιο σχεδιασμό του κυκλοφοριακού και του θέματος πάρκινγκ.
-Εξωραϊσμός και αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων και δημοσίων χώρων στο κέντρο της πόλης.
-Αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου, ώστε να σταματήσει η τωρινή κατάσταση, με τους χρήστες ουσιών και την εγκατάλειψη.
-Ενημέρωση για την προγραμματική σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης κι εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει.
-Καλύτερη αστυνόμευση με ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας και επανίδρυση δημοτικής αστυνομίας.

Η Αργυρώ Ζούμη, επιχειρηματίας, με κατάστημα στο κέντρο της πόλης, επίσης κατατάσσει ως κύριο πρόβλημα το κυκλοφοριακό, την έλλειψη χώρων στάθμευσης και πεζοδρομίων και βελτίωσης της συγκοινωνίας (δρομολόγια λεωφορείων), εξηγώντας ότι: «Στην καθημερινότητά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως καταστηματάρχες είναι πρώτα από όλα το κυκλοφοριακό ή μη εύρεση στάθμευσης, οι τροφοδοσίες των καταστημάτων θα πρέπει να γίνονται μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα το πρωί. Ακόμη, περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων για εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων, αλλά και των τουριστών, επίσης υπάρχουν σημεία που δεν υπάρχει καθόλου πεζοδρόμιο, αλλά και περιπτώσεις που τα δένδρα αν και τα χρειαζόμαστε δεν πρέπει να καλύπτουν το πεζοδρόμιο. Περισσότερος έλεγχος σε αυτούς που παρκάρουν στις διαβάσεις, αλλά και πάνω στα πεζοδρόμια. Το καλύτερο θα ήταν να πεζοδρομηθεί ένα μεγάλο μέρος τις ακτογραμμής, έτσι ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις πάρκινγκ, αλλά και χώρος για περιήγηση στους τουρίστες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σπύρος Τσιρακάκης, επιχειρηματίας και μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου επισημαίνει:
Καθώς το νησί μας υποδέχεται ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάποια προβλήματα γίνονται εντονότερα! Ο μεγάλος όγκος τροχοφόρων, ιδιαίτερα κατά τους μήνες αιχμής, δημιουργεί κυκλοφοριακή ασφυξία σε όλο τον οδικό άξονα.
Οι χώροι πρασίνου, οι πλατείες και η αρχιτεκτονική των δημοσίων κτηρίων μας χρειάζονται βελτίωση ως προς την εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος.
Παρεμπόριο, επαιτεία και μια λύση που να αρμόζει στην κοινωνία μας στο θέμα των ΡΟΜΑ.
Σκουπίδια -ανακύκλωση πρέπει να είναι ψηλά στη ατζέντα όχι μόνο ως προς την συγκομιδή, αλλά και της γενικότερης διαχείρισης τους. Η συνεχής δημιουργία χωματερών πρέπει να μας προβληματίζει! Επίσης, η προστασία και η διαχείριση των υδάτινων πόρων ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Γιώργος Μπελιγράδης, ιδιωτικός υπάλληλος και πρώην αυτοδιοικητικός, επί σειρά ετών διετέλεσε τοπικός σύμβουλος στην Δημοτική Κοινότητα Ρόδου, επίσης τονίζει ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που παραμένουν σε πρώτη προτεραιότητα και ταλαιπωρούν τους Ροδίτες είναι:
-Το κυκλοφοριακό ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
-Οι θέσεις πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, αλλά και στις γειτονιές μας πλέον, όπου έχουν αρχίσει και γίνονται δυσεύρετες.
-Η καθαριότητα στους δρόμους και αποκομιδή, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
-Η τραγική κατάσταση στο οδικό δίκτυο, εντός του ιστού της πόλης αλλά και εκτός.
-Οι υποδομές μας, πεζοδρόμια, κτιριακές εγκαταστάσεις, φωτισμός και ύδρευση είναι πλέον απαρχαιωμένες. Ο φωτισμός πχ μεταξύ Παστίδας και Τρεις, στερείται φωτισμού εδώ και δεκαετίες, με μεγάλο κίνδυνο για τους χιλιάδες συμπολίτες μας που επιλέγουν κάνουν αυτήν την διαδρομή.

Και ο Ευθύμιος Χατζηκώστας, αυτοκινητιστής και Πρόεδρος του Συλλόγου Πατμίων Ρόδου, τονίζει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για τον ίδιο, ως επαγγελματίας αυτοκινητιστής, είναι αναμφισβήτητα το κυκλοφοριακό.
«Δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, όπου τις ώρες αιχμής καθιστά αδύνατη την κυκλοφορία. Η πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε πεζοδρόμια.
Η καθαριότητα σε όλο το νησί είναι βασικό πρόβλημα μαζί με την ανύπαρκτη σχεδόν ανακύκλωση.
Η λειψυδρία σε αρκετές Κοινότητες ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο που γίνεται και πιο έντονη.
Η ανεξέλεγκτη βόσκηση όπου δημιουργούνται προβλήματα στις καλλιέργειες.
Η άναρχη δόμηση με τις καταστροφικές συνέπειες που είδαμε τον περασμένο χρόνο από τις πλημμύρες.
Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που θα μπορούσαν να γίνουν κέντρα πολιτισμού και τέχνης. Ιδρυση λαογραφικού Μουσείου και γενικότερα θεματικά μουσεία στο κέντρο της πόλης.
Αναβάθμιση των πάρκων πρασίνου Ροδίνι, Ροδιακή έπαυλη κτλ.
Πρόληψη για τα τροχαία ατυχήματα.
Πρόληψη για τις πυρκαγιές».

Ο Μάνος Χατζηνικήτας, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο κέντρο, αλλά και στο Φαληράκι, επιγραμματικά αναφέρει και ο ίδιος ως κύρια προβλήματα που χρήζουν άμεσα αντιμετώπισης, επίσης το κυκλοφοριακό, την καθαριότητα, την έλλειψη χώρων πάρκινγκ στην πόλη της Ρόδου, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (πχ. παλιό νοσοκομείο) και τέλος την ανάπλαση στο Ροδίνι.

Ο Γιάννης Σιφωνιός, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται δεκαετίες στη Μεσαιωνική Πόλη, τονίζει ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στην έλλειψη χώρων στάθμευσης, τόσο στο ιστορικό κέντρο της Ρόδου, όσο και περιμετρικά των τειχών της Παλιάς Πόλης, αλλά και το ζήτημα της επαιτείας των ΡοΜΑ, ένα θέμα, που όπως λέει, προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις στους επισκέπτες μας, αφού βρίσκονται σε όλα τα σημεία. «Για μένα το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πάρκινγκ. Επίσης τοποθετήθηκαν κολωνάκια περιμετρικά των τειχών της Μ. Πόλης για να μην παρκάρουν τα οχήματα, αλλά δεν έχουν προβλεφθεί αντίμετρα. Επίσης έχει δρομολογηθεί ένα mini bus, το οποίο περνάει με καθυστέρηση μονίμως και θα πρέπει να μπουν περισσότερα δρομολόγια και ένα που να πηγαίνει express στην Κολώνα και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής. Όσο για τους Ρομά έχουν κάνει «κατάληψη» σε κάθε πύλη της Μεσαιωνικής Πόλης, ανά δύο και τρία άτομα και δημιουργούν αρνητική εντύπωση με την επαιτεία. Αυτό είναι αποτρεπτικό στο να ξανάρθει ο επισκέπτης», όπως ανέφερε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου