Τοπικές Ειδήσεις

Αθ. Εξαδάκτυλος: Χρειάζεται ισχυρή χρηματοδότηση για να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ρόδο και τις συναντήσεις που είχε στα γραφεία της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου της ΝΔ, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για τις εξελίξεις στον τομέα της Υγείας, αλλά και για τις επικείμενες Ευρωεκλογές, σαν μία πολύ σημαντική αναμέτρηση για όλα τα κόμματα.
Ο κ. Εξαδάκτυλος, επισκέφθηκε και το νησί της Κω, λέγοντας πως «έχουμε να συζητήσουμε πολλά και ουσιαστικά ενόψει των Ευρωεκλογών, καθώς και των θεμάτων της Υγείας».
Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση με την στελέχωση των δομών Υγείας στα νησιά μας (και με την ιδιότητα του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου) ο κ. Εξαδάκτυλος, δήλωσε τα εξής:
«Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, χρειάζεται μια χρηματοδότηση, που αυτή την στιγμή δεν είναι διαθέσιμη στην χώρα. Το έχουμε συζητήσει επανειλημμένα. Η συζήτηση αυτή, κρατάει πάνω από 20 χρόνια, και η πραγματικότητα είναι ότι χρειαζόμαστε μια πολύ ισχυρή χρηματοδότηση, για να γίνει ελκυστικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας –και ειδικά στις περιοχές που έχουν τις δυσκολίες της μετακίνησης, δυσκολίες ανεύρεσης στέγης κ.λπ. όπως στις νησιωτικές περιοχές. Βεβαίως, το ΕΣΥ, έχει πρόβλημα, συνολικά. Μην φαντάζεστε, λοιπόν, ότι επικεντρώνονται αυτά τα προβλήματα, μόνον στα νησιά. Και σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν ανάλογα προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει θέμα με τους μισθούς, τις συνθήκες εργασίας, την ανεύρεση στέγης κ.ά.
Επιπρόσθετα –κάτι που δεν συζητείται ευρέως- είναι ο τρόπος με τον οποίο διοικούνται τα νοσοκομεία μας. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα σύστημα το οποίο είναι περιοριστικό, είναι γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό. Γι αυτό και δεν δίνει ευχέρεια στις διοικήσεις των νοσοκομείων να λειτουργήσουν με ελευθερία κινήσεων. Τι σημαίνει αυτό. Ένα νοσοκομείο, μπορεί να έχει τη δυνατότητα το καλοκαίρι να πληρώσει περισσότερα χρήματα στους γιατρούς, επειδή κάνουν πολύ περισσότερη δουλειά (όπως π.χ. το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου). Ωστόσο, επειδή οι μισθοί είναι καθορισμένοι σε κεντρικό επίπεδο, δεν μπορεί να το κάνει. Αυτή την ελευθερία κινήσεων, πρέπει να την δώσει η Πολιτεία, στις διοικήσεις των νοσοκομείων μας».
Σε ερώτηση σχετικά με την ‘φυγή’ πολλών γιατρών από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε:
«Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας, έχει… περισσότερους γιατρούς από ό,τι χρειάζεται. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 55.000 γιατροί εντός Ελλάδος και 18.000, που είναι εκτός. Το σύστημα με μια ορθή κατανομή, θα μπορούσε να λειτουργήσει πάρα πολύ καλά, με 40.000 γιατρούς. Άρα, αυτό δεν είναι το μείζον πρόβλημά μας. Το θέμα εστιάζεται στην μη ορθή κατανομή, και σε αυτούς οι οποίοι φεύγουν στο εξωτερικό και δεν επιστρέφουν. Παρατηρούμε ακόμη, ότι στα νοσοκομεία μας, έχουμε γιατρούς είτε πολύ μεγάλης ηλικίας, είτε πολύ νεαρής ηλικίας. Συνεπώς, λείπουν οι μέσες ηλικίες, οι οποίες είναι και πολύ παραγωγικές. Από την άλλη, η έλλειψη σε αναισθησιολόγους είναι ένα πρόβλημα που εντοπίζεται σε όλη την Ευρώπη (και στον δυτικό κόσμο, ευρύτερα) αφού αποτελεί μια ειδικότητα, την οποία δεν την προτιμούν οι συνάδελφοι.
Θα σας πω όμως και κάτι αισιόδοξο! Εδώ και 7 μήνες, είναι η πρώτη φορά, που όλες οι θέσεις των ειδικευόμενων της αναισθησιολογίας έχουν καλυφθεί, που σημαίνει ότι στα επόμενα χρόνια, θα έχουμε περισσότερους αναισθησιολόγους από ό,τι έχουμε σήμερα…»
Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία και αν έχουν αποτέλεσμα (όπου εφαρμόστηκαν μέχρι στιγμής σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας) ο κ. Εξαδάκτυλος, ξεκαθάρισε τα εξής:
«Έχουμε καταναλώσει πάρα πολύ φαιά ουσία και πάρα πολύ διάλογο, για κάτι το οποίο δεν είναι τόσο σημαντικό. Τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου αυτού μέτρου, έγιναν 288 χειρουργεία σε όλη την χώρα (!) –μιλάμε για έναν αριθμό… απελπιστικά μικρό. Πρέπει να ασχοληθούμε με το τι κάνει το ΕΣΥ, στον εργάσιμο χρόνο του. Στην εφημερία, στην πρωινή του λειτουργία. Για το τι θα κάνει στον ελεύθερο χρόνο του, υπάρχει αυτή η επιλογή για όποιον το θελήσει. Δεν θα σημάνει σε καμία περίπτωση, ούτε την καταστροφή, ούτε την… αναγέννηση!»

ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του οποίου το όνομα περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε πως σχεδόν σε όλες τις μέχρι τώρα αναμετρήσεις, οι Ευρωεκλογές, έχουν τον χαρακτήρα των ‘προκριματικών’ εκλογών:
«Είχαν πάντα μια σημασία για την εσωτερική πολιτική σκηνή. Με το υπάρχον κλίμα που επικρατεί, κινδυνεύουμε να ψηφίζουμε για άλλα, και άλλα να βγάζουμε. Οι Ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές, καθώς το 80% των νομοθετημάτων της χώρα μας είναι ευρωπαϊκά νομοθετήματα και ενδεχομένως, να βρεθούμε με ένα Ευρωκοινοβούλιο ‘διαμαρτυρίας’ με επικράτηση της Ακροδεξιάς, το οποίο δεν θα μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη στα επόμενα πολύ κρίσιμα χρόνια. Και λέω ‘κρίσιμα’ τόσο για γεωπολιτικούς λόγους, όσο και ειδικότερα στον Τομέα της Υγείας, ο οποίος θα απασχολήσει την Ευρώπη, εφεξής. Ήδη από την πανδημία της Covid κι έπειτα, την απασχολεί ιδιαίτερα. Κι εδώ είναι η δική μου εμπλοκή. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι και όλες, ότι ο ρόλος του ευρωβουλευτή είναι διαφορετικός από τον ρόλο του βουλευτή, καθώς δεν υπάρχουν συμπαγείς πλειοψηφίες. Χρειάζεται προσωπική εργασία, για την διαμόρφωση πολιτικών. Σε ό,τι αφορά στις πολιτικές περί της Υγείας, πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα να τις διαμορφώνουν όσοι από εμάς, φροντίζουμε την υγεία των συνανθρώπων μας και εργαζόμαστε ως γιατροί, καθημερινά και να μην αφήσουμε το θέμα, στην ‘ανώνυμη γραφειοκρατία’. Γι αυτό, καλώ και προσκαλώ τους ψηφοφόρους, να ψηφίσουν με κριτήριο τις Ευρωεκλογές. Δεν είναι μια ευκαιρία για διαμαρτυρία ή τιμωρία ή και αδιαφορία. Αν τις αντιμετωπίσουμε με αυτό τον τρόπο, θα έχουμε να κάνουμε με πολιτικές στην επόμενη 5ετία, για τις οποίες θα διαμαρτυρόμαστε. Είναι η ώρα να αποφασίσουμε να στείλουμε ανθρώπους στην Ευρώπη, που θα μπορούν να διαμορφώσουν πολιτικές οι οποίες θα είναι επ ωφελία όλων μας, και να τις αντιμετωπίσουν στο πραγματικό τους διακύβευμα» -κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου