Ειδήσεις

Οι “γραμμές άμυνας” για το άνοιγμα του τουρισμού και η στρατηγική των Covid free νησιών

Το ορόσημο της 14ης Μαΐου, όταν και αναμένεται η επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, πλησιάζει και στην κυβέρνηση σχηματίζουν κομμάτι-κομμάτι το στρατηγικό παζλ του ανοίγματος της χώρας στους επισκέπτες από το εξωτερικό, ποντάροντας σε μία ανάκαμψη του κλάδου, η οποία θα συνεισφέρει σημαντικά στο να πάρουν μπροστά οι…μηχανές της πραγματικής οικονομίας. Με τις κινήσεις του καλοκαιριού του 2020 ως προς τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας των τουριστών να αποτελούν…πυξίδα και να…αλλάζουν πίστα με τη συνεισφορά δύο νέων μεγάλων “όπλων”, του εμβολιασμού της κοινότητας και των τεστ αυτοδιάγνωσης, οι προσδοκίες είναι υψηλές και ήδη εκπεφρασμένες, σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στο πλαίσιο αυτό, μία ακόμα κίνηση, αυτή του οριζόντιου εμβολιασμού στα νησιά, με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους, δημιουργεί νέα δεδομένα, με το στόχο της συγκεκριμένης κυβερνητικής κίνησης να είναι διττός:

-Από τη μία, η αύξηση του τέμπο των εμβολιασμών και της επιχείρησης “Ελευθερία” αναμένεται να φέρει ακόμα πιο κοντά το χτίσιμο του πρώτου τείχους ανοσίας, το οποίο τοποθετείται χρονικά για τις τελευταίες ήμερες του Απριλίου ή τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα.

-Από την άλλη, το σημαντικό πλεονέκτημα που δίνει μία τέτοια στρατηγική στο “αποτύπωμα” του ελληνικού καλοκαιριού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό και την προσέλκυση ενός μεγαλύτερου, σε σύγκριση με το 2019, αριθμού επισκεπτών.

Με το βλέμμα στον εμβολιασμό του πληθυσμού, η δεύτερη φάση της επιχείρησης “Ελευθερία” περιλαμβάνει αυξημένες παραδόσεις και , ανάλογα, αυξημένα…τσιμπήματα. Συνολικά, για το δεύτερο τρίμηνο του έτους η χώρα μας θα έχει παραλάβει περισσότερες από επτά εκατομμύρια δόσεις. Πιο αναλυτικά:

-Από την εταιρεία Pfizer η χώρα μας θα λάβει από Απρίλιο έως και Ιούνιο 4.350.000 δόσεις.

-Από την Astrazeneca το σύνολο για το τρίμηνο είναι 1.350.000 δόσεις (από 450.000 για κάθε μήνα).

-Από τη Moderna θα παραληφθούν 100.000 δόσεις τον Απρίλιο, παραδόσεις που θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

Όσο το επίσημο άνοιγμα της θερινής τουριστικής περιόδου πλησιάζει, τα μέτρα ασφάλειας του ελληνικού σχεδίου εκτείνονται σε πέντε άξονες. Κάθε τουρίστας θα παρουσιάζει βεβαίωση ότι είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε ότι έχει αναρρώσει μετά από μόλυνση από τον ιό ή θα επιδεικνύει αρνητικό τεστ. Η δεύτερη γραμμή άμυνας θα είναι, όπως και την περυσινή περίοδο, τα δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξη των επισκεπτών στις πύλες εισόδου της χώρας. Μία ακόμα γραμμή “άμυνας” θα είναι η καραντίνα σε επισκέπτες με θετικό τεστ, καθώς και η χρήση του πιο λεπτομερούς PCR τεστ. Ταυτόχρονα, θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες προστασίας (όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και οι περιορισμοί σε εστιατόρια, λεωφορεία, ξεναγήσεις) ενώ οι τουρίστες θα πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με τους Έλληνες.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου