Ούτε Έλληνες, ούτε νέοι και το πρωτάθλημα στον πάτο… Εδώ είναι που οι αριθμοί λένε και δείχνουν μια σκληρή για το ελληνικό μπάσκετ αλήθεια και δείχνουν ότι η σπουδαία και διαχρονική ρήση «τόπο στα νιάτα» είναι άγνωστη στις ομάδες της Basket League. Οι ομάδες της πρώτης τη τάξει εθνικής κατηγορίας έβαλαν στο περιθώριο τα νιάτα, πλην πολύ λίγων εξαιρέσεων! Στη Basket League, την περίοδο 2019-2020 αγωνίστηκαν συνολικά 245 παίκτες. Οι 121 ήταν Έλληνες και οι 124 ήταν ξένοι. Από τους 245 μόλις οι 24 ήταν κάτω των 20 ετών, δηλαδή το ποσοστό που τους αντιστοιχεί είναι το 9,8%.
Για να γίνουμε πιο… δίκαιοι θα τους βάλουμε σε αναγωγή με τους 121 Έλληνες οπότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 19,8%… Δηλαδή το 1/5 των Ελλήνων (και το 1/10 των παικτών συνολικά) της Basket League ήταν μικρότεροι από 20 ετών. Πάμε και στα επόμενα στοιχεία. Στη Basket League μέχρι την διακοπή είχαν γίνει 139 αγώνες. Συνολικά οι 24 παίκτες που αναφέραμε είχαν παίξει 103 ματς. Συνολικά και οι 24… Αυτό βγαίνει κάτι σαν περίπου 4 (και κάτι ψιλά) αγώνες ο καθένας και άλλα τόσα λεπτά (4 δηλαδή) κατά μέσο όρο.
Προσέξτε όμως πως αυτοί οι αριθμοί καταρρίπτονται από κάποια άλλα στοιχεία και αναδεικνύουν το πρόβλημα.
*Από τους 24 νέους οι 8 έλαβαν μέρος στο πρωτάθλημα με τον Προμηθέα. Οι 5 με τον Άρη. Άρα οι υπόλοιπες 12 ομάδες είχαν… 11!!! Και όχι όλες: Παναθηναϊκός, Ήφαιστος, Λάρισα, Κολοσσός δεν χρησιμοποίησαν ούτε έναν U20!
*Ο συνολικός αριθμός φτάνει στους 103 αγώνες με τον Μαντζούκα και τον Γεωργαλά να έχουν από 14, τον Καράμπελα να έχει 12, τον Σιδηροηλία να έχει 10 και τον Ρογκαβόπουλο να έχει 9. Δηλαδή οι πέντε που αναφέραμε έχουν 59 και οι υπόλοιποι 18 έχουν 42…
*Ο μέσος όρος των τεσσάρων λεπτών ανά αγώνα ανεβαίνει πολύ με τα 12’21’’ του Μαντζούκα, τα 11’52’’ του Καράμπελα και τα 10 λεπτά (σε έναν αγώνα) του Ιατρίδη. Αν δεν υπήρχαν αυτά θα ήταν πιθανότατα κοντά στα 2 λεπτά.
Η περίπτωση του Προμηθέα και ο Μαντζούκας
Γενικά, με εξαίρεση τον Προμηθέα που χρησιμοποίησε 8 παίκτες κάτω των 20 ετών και με τον Μαντζούκα να είναι ξεχωριστή περίπτωση για όλο το πρωτάθλημα, αλλά και το Περιστέρι που έχει συγκεκριμένο πλάνο, η συμμετοχή των νέων παικτών στην Basket League αποτελεί… πονεμένη ιστορία.
Και πραγματικά, έστω κι αν μιλάμε για επαγγελματικά πρωταθλήματα, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πως είναι δυνατόν οι περισσότερες ομάδες (από το «5» και κάτω) να εμπιστεύονται αμερικανούς του… χιλιάρικου που ούτε αλλάζουν τις ισορροπίες ούτε δημιουργούν ένα ελκυστικό προϊόν για τον κόσμο.
Ενώ θα μπορούσαν να προωθήσουν ένα πλάνο ανάπτυξης νέων παικτών, υπό συγκεκριμένη διαδικασία όπως ακριβώς κάνει ο Προμηθέας.
Ο Καράμπελας στο Περιστέρι
Ο Ζώης Καράμπελας έχει πολύ σημαντικό ρόλο στο Περιστέρι, παίρνει αποφάσεις και τον εμπιστεύονται. Ο νεαρός γκαρντ είναι βασικότατο στέλεχος της ομάδας, από πέρυσι κιόλας. Την ίδια στιγμή το Περιστέρι τρέχει ένα project με συνεργαζόμενη ομάδα στην Α2 Κατηγορία όπου παίζουν οι νέοι παίκτες του για να παίρνουν εμπειρίες. Ομολογουμένως είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για την ομάδα.
Ο Ρογκαβόπουλος πήρε έστω και αργά ευκαιρίες
Η αλήθεια είναι ότι ο προπονητής της ΑΕΚ άργησε να ασχοληθεί με τον Νίκο Ρογκαβόπουλο κάτι που φαίνεται κι από το γεγονός ότι είχε 3-4 παίκτες μπροστά του! Σημασία έχει ότι ο μικρός δεν απογοητεύτηκε και όταν (εξαιτίας τραυματισμών) βρήκε χώρο, έδειξε τους λόγους για τους οποίους θεωρείται από πολλούς ως η μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ.
Το αρνητικό παράδειγμα του Άρη
Αν το πρωτάθλημα έληγε χθες, ο Άρης θα υποβιβαζόταν. Και το ερώτημα είναι το εξής: Αν πόνταρε σε νέους παίκτες πόσο χειρότερα θα πήγαινε; Ο Γιάννης Σιδηροηλίας (φωτό) ήταν ο παίκτης U20 που πήρε τους περισσότερους αγώνες (10) με περίπου 4 λεπτά (και κάτι) ανά αγώνα! Όμως και πάλι, στον Αρη δεν έδειξαν να σκέφτονται καν το project των νέων παρά την χρησιμοποίηση (κάτι μονόλεπτα, δίλεπτα και 2-3 αγώνες πλην Σιδηροηλία) πέντε συνολικά.
Τα ίδια και ο ΠΑΟΚ
Τον Οκτώβριο του 2019, ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης έκλεισε τα 18 του χρόνια και υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ. Έπαιξε για 10 λεπτά σε έναν αγώνα και συγκεκριμένα στην… κωμωδία με τον Ιωνικό που έληξε με καμιά σαρανταριά πόντους διαφορά. Έτερον ουδέν. Αλήθεια (όπως και με τον Αρη) πόσο χειρότερα θα πήγαινε ο ΠΑΟΚ αν σκεφτόταν επένδυση σε νέους;
Ο Γεωργαλάς ξεχώρισε στον Ηρακλή
Πιθανότατα εκ πρώτης όψεως τα περίπου 3 λεπτά (και κάτι ψιλά) που έπαιξε στον Ηρακλή ο Φώτης Γεωργαλάς να μη λένε πολλά. Δεν είναι έτσι, όμως. Το γεγονός ότι σε 20 αγωνιστικές είχε συμμετοχή σε 14 αγώνες με τον Ηρακλή λέει πολλά περισσότερα. Ότι δηλαδή ο νεαρός είχε ρόλο, στον Ηρακλή έχουν πλάνο ώστε σταδιακά να τον βάλουν στο κλίμα της Basket League.

ΟI U20 ΤΗΣ BASKET LEAGUE

ΠΑΙΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ ΧΡΟΝΟΣ
Νίκος Ρογκαβόπουλος Α.Ε.Κ. 9 6.20’
Κώστας Βλάσιος Άρης 2 2.33’
Στράτος Βουλγαρόπουλος Άρης 3 2.34’
Όμηρος Νεπητζόγλου Άρης 3 1.36’
Γιάννης Σιδηροηλίας Άρης 10 4.22’
Χρυσόστομος Σανδραμάνης Άρης 2 2.14’
Γιώργος Φίλιος Ηρακλής 2 1.05’
Γιώργος Χατζηκυριάκος Ιωνικός Νικαίας 2 2.23’
Γιώργος Ερμείδης Γ.Σ. Λαυρίου 3 1.49’
Σέργιος Τσιμπούκης Πανιώνιος 3 1.45’
Κώστας Ιατρίδης Π.Α.Ο.Κ. 1 10’
Ζώης Καράμπελας Περιστέρι 11 11.51’
Τηλέμαχος Βησσαρίου Περιστέρι 1 0.17’
Άγγελος Λάγιος Προμηθέας 1 1.28’
Λεωνίδας Κολιός Προμηθέας 1 1.45’
Χρήστος Καφέζας Προμηθέας 6 5.11’
Γιώργος Τσονακίδης Προμηθέας 1 0.39’
Περικλής Κουρουπάκης Προμηθέας 3 6.15’
Λευτέρης Μαντζούκας Προμηθέας 14 12.21’
Θανάσης Μπαζίνας Προμηθέας 4 5.10’
Αντώνης Λάγιος Προμηθέας 1 0.39’
Ραφαήλ Λαναράς Ρέθυμνο 4 4.59’

ΠΗΓΗ: BASKETBLOG.GR

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ