ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Τσακίρης: Ανάσχεση του ρυθμού κρατήσεων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσακίρης Γιώργος

Για ανά­σχεση του ρυθμού κρα­τή­σεων στα ελλη­νικά ξενο­δο­χεία κάνει λόγο ο πρό­ε­δρος του Ξενο­δο­χεια­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Ελλάδας Γιώργος Τσα­κί­ρης μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτήν τη χρονική συγκυ­ρία δεν έχουμε “πάγωμα” των κρα­τή­σεων, ωστόσο, αν συνε­χι­στεί η παρούσα πτώση του ρυθμού κρα­τή­σεων, θα δημιουρ­γή­σει πρό­βλημα στις του­ρι­στι­κές ροές προς τη χώρα μας, συνο­λικά» τονίζει ο κ. Τσα­κί­ρης.

Όπως είπε, οι υπο­ψή­φιοι του­ρί­στες, που δεν κάνουν τώρα κράτηση για Ελλάδα, την ίδια στιγμή κλεί­νουν δια­κο­πές σε άλλη χώρα. Παρό­μοιες κατα­στά­σεις, επε­σή­μανε ο κ. Τσα­κί­ρης, δημιουρ­γούν έναν φαύλο κύκλο στη λει­τουρ­γία των ξενο­δο­χείων, αφού θα πρέπει να μπουν σε μια δια­δι­κα­σία προ­σφο­ρών προ­κει­μέ­νου να πετύ­χουν μεγα­λύ­τε­ρες πλη­ρό­τη­τες.

Ανα­φο­ρικά με τις πλη­ρό­τη­τες των ξενο­δο­χείων και με αφορμή έρευνα-μελέτη της Moody΄s για τα ευρω­παϊκά ξενο­δο­χεία, στην οποία μεταξύ άλλων τονί­ζε­ται ότι τόσο οι τιμές των ξενο­δο­χείων όσο και των πλη­ρο­τή­των κινή­θη­καν ανοδικά την περίοδο 2009-2014, ο πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Ξενο­δό­χων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος σημεί­ωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ελλάδα την περίοδο 2009-2012 ήταν εκτός του τρένου της ανόδου». Όπως είπε, την εξε­τα­ζό­μενη περίοδο τα ελλη­νικά ξενο­δο­χεία μέτρη­σαν τέτοιες απώ­λειες σε πλη­ρό­τη­τες και έσοδα, που η άνθιση της τελευ­ταίας διετίας στον ελλη­νικό του­ρι­σμό δεν κατά­φερε να για­τρέ­ψει τις πληγές των προη­γού­με­νων ετών.

Στο σκέλος της έρευνας που αφορά στην ενί­σχυση της πιστο­λη­πτι­κής ικα­νό­τη­τας των ευρω­παϊ­κών ξενο­δο­χείων, όπως αυτή περι­γρά­φε­ται στην έρευνα της Moody΄s, τόσο ο πρό­ε­δρος του ΞΕΕ όσο και ο πρό­ε­δρος της ΠΟΞ επι­ση­μαί­νουν ότι αυτό δεν ισχύει στην ελλη­νική περί­πτωση, αφού η στρό­φιγγα της χρη­μα­το­δό­τη­σης είναι κλειστή για τις ελλη­νι­κές ξενο­δο­χεια­κές επι­χει­ρή­σεις, εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διά­στημα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην αύξηση των του­ρι­στι­κών αφίξεων στην Ευρώπη κατά 2,8% σε ετήσια βάση, όπως εκτιμά η μελέτη της Moody΄s, ο κ. Τσα­κί­ρης κάνει λόγο για μια αύξηση που αντι­στοι­χεί σε περίπου 20 εκα­τομ­μύ­ρια του­ρί­στες για τη γηραιά ήπειρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.