Τοπικές Ειδήσεις

O Νίκος Ξυλουράς, για τα προβλήματα των ξεναγών

Πληθαίνουν τα προβλήματα επιβίωσης για τους διπλωματούχους ξεναγούς καθώς δεν έχει ακόμη παραταθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.
Αυτό δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (και μέλος του σωματείου διπλωματούχων ξεναγών Δωδεκανήσου) κ. Νίκος Ξυλουράς, περιγράφοντας την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί:
«Η περιοχή μας και ο δικός μας κλάδος, εξαρτάται από τον Τουρισμό. Εμείς ως Πανελλήνια Ομοσπονδία ζητήσαμε να παραταθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 διότι δεν έχει αλλάξει κάτι στο δικό μας κλάδο.
Είμαστε άνεργοι από το 2019 όταν ολοκληρώθηκε η τότε τουριστική σεζόν.
Το υπουργείο Εργασίας, ενώ μεσολάβησε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε ότι θα πάρουμε μία αποζημίωση για Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Εμείς ζητήσαμε να ισχύσει αναδρομικά για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020 και παράλληλα να παραταθεί για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο του 2021. Αν δεν γίνει αυτό, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν τα μέλη μας που επλήγησαν από την πανδημία.
Είναι ένας κλάδος που έχει λάβει τη μικρότερη επιδότηση μέσα στο 2020 (δηλαδή 1.868 ευρώ, κάτω από το επίπεδο της φτώχειας όπως ορίζεται). Επιπλέον, υπάρχουν ξεναγοί που δεν έκαναν ούτε ένα μεροκάματο. Αυτό σημαίνει ότι θα λάβουν μόνον 50 ένσημα με την αποζημίωση Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020. Αυτό αν δεν αλλάξει, θα αποκλειστούν οι περισσότεροι ξεναγοί από το επίδομα ανεργίας, στο τέλος του 2021…»
Ο κ. Ξυλουράς, τόνισε πως οι ξεναγοί θέλουν να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο κινητοποιήσεων εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού και ζήτησε να μπουν οι συνάδελφοί του στην ίδια πλατφόρμα με τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό –αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν αναμένεται να ξεκινήσει η σεζόν πριν από τον προσεχή Μάιο.

Η σεζόν θα είναι καλύτερη από το 2020 αλλά πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι αφού δεν υπάρχουν ακόμη κρατήσεις και περιμένουμε τις εξελίξεις με την πανδημία και τους εμβολιασμούς», ανέφερε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου