Έναν ξεχωριστό τρόπο επέλεξαν πέντε Ροδίτισσες για να διεκδικήσουν την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Φωτογραφήθηκαν μπροστά στα ελληνικά εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο, φορώντας μπλουζάκια με το σύνθημα “Bring them back”. Τις φωτογραφίες τις ανάρτησαν στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας hashtags όπως #itsnotyours #bringthemback #bringthemhome #kariatides #reunitedthem #respectourhistory και κατάφεραν, αν μη τι άλλο, να φέρουν στο προσκήνιο ένα ζήτημα για το οποίο εδώ και δεκαετίες επιζητείται κάποια λύση.
Οι κυρίες Ηλιάνα Κατσανάκου, Μαίρη Φιλιππάκη, Άννα Στρατή, Στέλλα Χατζηκωνσταντίνου και Πηγή-Σοφία Μορόγιαννη δηλώνουν «σύμμαχοι» της ηλεκτρονικής εκστρατείας “bring them back”, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερες από 1.000.001 συμμετοχές για να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα η ηλεκτρονική καμπάνια έχει 469,495 υποστηρικτές, ενώ καθημερινά ο αριθμός μεγαλώνει.
«Έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη, ενώνοντας τις φωνές μας και διαδίδοντας το μήνυμα», δήλωσε στη «δημοκρατική» η κα Ηλιάνα Κατσανάκου και συμπληρώνει: «Η συγκίνησή μας, αντικρίζοντας τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του ελληνικού πολιτισμού ήταν απερίγραπτη. Νιώσαμε ταυτόχρονα θυμό και αγανάκτηση επειδή έπρεπε να ζητήσουμε την άδεια για να δούμε την καρυάτιδα. Γιατί ως Έλληνες να βρίσκουμε στο εξωτερικό κομμάτια της ιστορίας μας και να πρέπει να ζητάμε την άδεια για να τα δούμε από κοντά; Τα γλυπτά του Παρθενώνα και όλα τα άλλα ελληνικά ευρήματα μιλούν στις ψυχές κάθε Έλληνα. Για τους υπόλοιπους επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου αποτελούν απλά εκθέματα. Η ιστορία μας ανήκει. Είναι καιρός να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στον τόπο τους. Ανήκουν στην Ελλάδα».
Η κα Μαίρη Φιλιππάκη, δήλωσε ότι αυτή η κίνηση ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσαν να έχουν κάνει η ίδια και οι φίλες της προκειμένου να ενισχυθεί η εκστρατεία bring them back και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη γύρω από το ζήτημα του επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα.
«Στο Βρετανικό Μουσείο κυριαρχεί ο ελληνικός πολιτισμός. Τα ελληνικά εκθέματα είναι τα πιο εντυπωσιακά. Αισθάνεσαι πραγματικά δέος μπροστά στη μεγαλοπρέπεια του αρχαίου ελληνικού μας πολιτισμού. Ταυτόχρονα όμως αισθάνεσαι θυμό και αγανάκτηση που τα ελληνικά γλυπτά και τα εκθέματα βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους. Θελήσαμε λοιπόν να ενισχύσουμε κι εμείς την εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Φορέσαμε μπλουζάκια με το σύνθημα Bring them back και φωτογραφηθήκαμε μέσα στο βρετανικό μουσείο. Οφείλω να πω ότι ο επόπτης του μουσείου σεβάστηκε την επιθυμία μας να δούμε την καρυάτιδα και μας επέτρεψε να εισέλθουμε στην ξεχωριστή πτέρυγα, όπου βγάλαμε και τη φωτογραφία. Η συγκίνησή μας ήταν πραγματικά μεγάλη.
Εμείς στο πλαίσιο ενός ταξιδιού αναψυχής στο Λονδίνο, κάναμε το ελάχιστο που μπορούσαμε για το σπουδαίο αυτό σκοπό. Ενώνοντας όλοι τις δυνάμεις μας, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα τραβήξουμε την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας ώστε να επιστρέψουν τα γλυπτά εκεί όπου ανήκουν», είπε η κα Φιλιππάκη.

Για να συμμετέχεις μπες στον σύνδεσμο: www.bringthemback.org δώσε το e-mail σου και γράψε το σχόλιο σου!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ