Ειδήσεις

Η Ρόδος ξανά στο παιχνίδι των μαθητικών εκδρομών

Στον χάρτη των μαθητικών εκδρομών ξαναμπαίνει από φέτος το νησί της Ρόδου, μετά από αρκετά χρόνια και πολλές προσπάθειες των τοπικών παραγόντων.
Φέτος, οι μαθητές από τη βόρεια Ελλάδα που θα επισκεφθούν τη Ρόδο αναμένεται να ξεπεράσουν τους 700 ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και τους 1.000, καθώς το κλίμα για το νησί μας ειναι θετικό, σε σχέση με άλλες χρονιές.
Ειναι ενδεικτικό ότι πέρυσι είχαν έρθει στη Ρόδο μαθητές τον Δεκέμβριο, από την Αθήνα, όμως ο αριθμός ήταν περιορισμένος. Η περίοδος των μαθητικών εκδρομών θα ξεκινήσει για το νησί μας στις 18 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Απριλίου και ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, σε σχέση με άλλες χρονιές.
Οι κακοί χειρισμοί, η αισχροκέρδεια και η εκμετάλλευση των μαθητών από “επιτήδειους” στα χρόνια που η Ρόδος μεσουρανούσε ως ο απόλυτος προορισμός μαθητικών εκδρομών, ήταν η αιτία που πέρασε στην αφάνεια και κέρδισαν έδαφος άλλοι προορισμοί.
Για να καταφέρει η Ρόδος να αποτινάξει την «ρετσινιά» θα χρειαστεί ακόμα, αρκετή προσπάθεια, όμως φαίνεται ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Οπως δήλωσε στην «δημοκρατική» η εκπρόσωπος του τουριστικού γραφείου της Θεσσαλονίκης “Choice Travel” Ευαγγελία Ιωακιμείδου, που πρακτορεύεται χρόνια μαθητές και στηρίζει τη Ρόδο – γι αυτό άλλωστε και τον περασμένο χρόνο τιμήθηκε από τοπικούς φορείς – φαίνεται πως από φέτος, το τοπίο αλλάζει.
«Φέτος  καταγράφεται ενδιαφέρον από τη βόρεια Ελλάδα για τη Ρόδο. Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι θα έρθουν στο νησί για τις πενθήμερες εκδρομές τους από 700 έως 1000 μαθητές, κι αυτό είναι σημαντικό. Ακόμα και 700 μαθητές να έρθουν από τη βόρεια Ελλάδα στη Ρόδο, ειναι κέρδος. Αρκεί να σας πω ότι πέρσι από το δικό μου πρακτορείο δεν ήρθε ούτε ένας μαθητής», δήλωσε η κ. Ιωακιμείδου.
Ωστόσο, παρά το γεγονός οτι τα πακέτα για την Ρόδο φέτος είναι αρκετά οικονομικά, ο μεγαλύτερος όγκος των μαθητών επέλεξε την Κρήτη για τις πενθήμερες εκδρομές, ενώ δυναμικά στο παιχνίδι μπαίνει πλέον η Κύπρος με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές προσφορές.
Ειναι χαρακτηριστικό ότι ένας μαθητής καλείται να πληρώσει το ποσό των 250 ευρώ για την πενθήμερη εκδρομή του στη Ρόδο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια και η διαμονή σε ξενοδοχείο 5*, ενώ για τις ίδιες παροχές με προορισμό την Κρήτη καλείται να πληρώσει το ποσό των 300 ευρώ.  Η Κύπρος, ξεκίνησε τις δελεαστικές προσφορές σε σχολεία της Αθήνας και της βορείου Ελλάδας και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών, αφού ουσιαστικά ο μαθητής καλείται να πληρώσει μόνον έξοδα μεταφοράς και διαμονής, με λίγα χρήματα καλύπτει τα έξοδα διατροφής, ενώ όλες οι εκδρομές που θα πραγματοποιήσει παρέχονται δωρεάν από τους φορείς της Κύπρου.
Οπως δήλωσε προς την «δημοκρατική» η κ. Ιωακιμείδου, η δυναμική εμφάνιση της Κύπρου θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρει ένα σημαντικό μερίδιο από την πίτα των μαθητικών εκδρομών, την ίδια ώρα που η Ρόδος παλεύει να αποκαταστήσει την φήμη της και που η Κρήτη κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Η οικονομική κρίση και οι τρομοκρατικές επιθέσεις, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στον περιορισμό των μαθητικών εκδρομών προς το εξωτερικό, όμως αρκετά σχολεία επέλεξαν και φέτος να βγουν εκτός συνόρων λόγω των ανταγωνιστικών τιμών αλλά και του μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος που διαρκούν οι εκδρομές.
«Ειναι αλήθεια ότι η Ρόδος έχει κακό προηγούμενο στις μαθητικές εκδρομές αλλά δεν φταίει μόνον ο προορισμός. Φταίμε κι εμείς οι πράκτορες και η νοοτροπία που επικρατούσε, με τις προμήθειες που έπρεπε να δώσει ο κάθε καταστηματάρχης σε πρακτορεία για να καταφέρει να κλείσει γκρουπ μαθητών. Ολα αυτά δημιούργησαν μία αρνητική εικόνα για το νησί, χωρίς να φταίει όμως, επαναλαμβάνω, μόνο το νησί. Αν για παράδειγμα ο μαθητής έπρεπε να δώσει 10 ευρώ ως αντίτιμο για την είσοδο σε ένα νυκτερινό κέντρο και το πρακτορείο ζητούσε ως προμήθεια τα 6 ευρώ και τα υπόλοιπα 4 έμεναν στο κατάστημα, είναι αυτονόητο ότι η ποιότητα του ποτού δεν θα ήταν η καλύτερη. Φέτος όμως, δεν ειναι έτσι τα πράγματα. Ηδη έχω μιλήσει με κέντρα διασκέδασης της Ρόδου και η εικόνα ειναι πολύ διαφορετική. Δεν υπάρχουν πλέον αυτές οι νοοτροπίες και ο μαθητικός τουρισμός της Ρόδου μπαίνει σε νέα βάση. Αν φέτος οι μαθητές που θα έρθουν στη Ρόδο περάσουν καλά, τότε του χρόνου θα έρθουν περισσοτεροι και έτσι το νησί μπορεί να χτίσει από την αρχή και σε νέες βάσεις τον μαθητικό τουρισμό», ανέφερε η κ. Ιωακιμείδου.
Ειναι πάντως γεγονός ότι η σαρδελοποίηση των μαθητών στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης της Ρόδου και τα ποτά-μπόμπες, που είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί μαθητές να καταλήγουν στο Νοσοκομείο, έπληξαν την εικόνα του νησιού μας.
Οι προσπάθειες των τοπικών φορέων τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι αντιστρέφουν σταδιακά το αρνητικό κλίμα, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε, σύμφωνα με την κ. Ιωακιμείδου, το γεγογονός πως ο Δήμος Ρόδου κινήθηκε έγκαιρα και μεθοδικά με την αποστολή επιστολών προς τα σχολεία, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του και στη διαμόρφωση εκπαιδευτικών εκδρομών με χαμηλό αντίτιμο για τους μαθητές. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, βρίσκεαι συνεχώς σε επαφή με πρακτορεία και σχολεία σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί ο μαθητικός τουρισμός και να βελτιωθεί η εικόνα του νησιού μας και αυτό μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι αποδίδει.
Ειναι πάντως σημαντικό, όπως επισημαίνουν, τουριστικοί πράκτορες και καταστηματάρχες της περιοχής μας, να μην παρατηρηθούν κρούσματα αισχροκέρδειας ή εκμετάλλευσης μαθητών φέτος, καθώς αυτά ήταν που έπληξαν την εικόνα της Ρόδου με αποτέλεσμα να βγει εκτός ανταγωνισμού και να στερηθεί η τοπική αγορά την τονωτική ένεση των μαθητικών εκδρομών, σε μια περίοδο μάλιστα που διέρχεται μεγάλη κρίση λόγω των συγκυριών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • more info    16.02.2016 17:15

    σιγά μην έχουν παραδειγματιστεί. Τα ίδια θα κάνουν και φέτος.Το εύκολο κέρδος είναι αυτό που έφαγε το νησί. Ας τους κλέψω σήμερα και τι με ενδιαφέρει το αύριο;

Σχολιασμός άρθρου