Ειδήσεις

«Χωρίς πυξίδα» η ΝΟΔΕ προς τις εκλογές

Χωρίς πυξίδα βαδίζει τον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, η Νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, εξαιτίας και της αναβλητικότητας -ως και δειλίας- του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη στο θέμα της διαίρεσης των μεγάλων νησιωτικών δήμων, που αποτελεί λαϊκή απαίτηση.

Το θέμα απασχόλησε την προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής, που αποφάσισε να αναμένει τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, έως την προσεχή Πέμπτη.

Μετά από επικοινωνία που είχε ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Τ. Μιχαήλου με τον υπουργό, δεν αποκλείστηκε μάλιστα το ενδεχόμενο να κατατεθεί το νομοσχέδιο ως έχει, με την πρόβλεψη δηλαδή της διάσπασης του ενιαίου Δήμου σε τέσσερις νέους!
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα νέα γραφεία της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, συμμετείχαν οι κ.κ. Νατάσσα Βενετοκλή, Τάκης Μιχαήλου, Φώνη Χατζηελευθερίου, Σ. Χατζηγεωργίου, Στ. Κυριαζής, Τσ. Καραγιάννης, Μ. Κουνάκης, Κ. Κουνάκης, Π. Ντόκου, Μ. Κολώνα, Ανδ. Μαρίνος, Γ. Πάγκαλης, Ν. Νικολής, Στ. Δράκος, Θ. Κοσσιώρης και Μ. Κούρτη.

Αφού προηγήθηκε ενημέρωση για την επικείμενη, στις 22 Φεβρουαρίου, εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής και τα εγκαίνια των γραφείων στην οδό Αυστραλίας, από τον Βουλευτή κ. Μάκη Βορίδη, ακολούθησε ένταση κατά τη συζήτηση των αρμοδιοτήτων και του πεδίου δράσης των θεματικών συμβούλων του κομματικού οργάνου.

Πιο συγκεκριμένα ορισμένα μέλη της ΝΟΔΕ και της τοπικής οργάνωσης Ρόδου θεώρησαν ότι οι θεματικοί σύμβουλοι οφείλουν να ζητούν την άποψή τους για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ξεκαθαρίστηκε ότι οι θεματικοί λειτουργούν αυτόνομα και δύνανται να συγκαλούν συσκέψεις και να κάνουν δράσεις χωρίς τη συμμετοχή των υπόλοιπων μελών, που ούτως ή άλλως δεν είναι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο, που πραγματεύονται. Θα ήταν άτοπο εξάλλου να καλείται από τον θεματικό υγείας σύσκεψη για θέματα υγείας και να ζητούνται οι απόψεις του συνόλου των μελών της ΝΟΔΕ…
Εν πάση περιπτώσει η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Από τη διαλογική συζήτηση προέκυψε ότι πράγματι υφίσταται πρόβλημα, το οποίο είναι δύσκολο να διαχειριστεί η Νομαρχιακή Επιτροπή, στις σχέσεις του κ. Γ. Χατζημάρκου και του κ. Χαρ. Κόκκινου. Υπάρχουν οπαδοί και των δύο υποψηφίων στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης από το κόμμα και δεν έλειψαν εντάσεις κατά τη συζήτηση του θέματος.

Αποφασίστηκε ωστόσο η Νομαρχιακή Επιτροπή να αποστασιοποιηθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει σε κεντρικό επίπεδο ποιος θα στηριχθεί και ο τρόπος με τον οποίο θα εκδηλωθεί η συγκεκριμένη στήριξη και αν τελικά οι δύο παρατάξεις και οι επικεφαλής τους θα συγκλίνουν σε ένα ψηφοδέλτιο.

Τονίστηκε συγκεκριμένα ότι το κόμμα επενδύει πολλά στο αποτέλεσμα των εκλογών στις Περιφέρειες ενόψει και των Ευρωεκλογών και κρίθηκε ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να έχουν τη σφραγίδα της Συγγρού. Ελλοχεύει εξάλλου και ο κίνδυνος, όπως ειπώθηκε, η Νομαρχιακή Επιτροπή να «χρεωθεί» την όποια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις των δύο παρατάξεων ή ακόμη και του αποτελέσματος των εκλογών.

Εκφράστηκε μάλιστα και η άποψη ότι η διάσπαση των δυνάμεων του κόμματος στην Περιφέρεια εξυπηρετεί πρωτίστως τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με στελέχη του κόμματος και τους βολιδοσκοπεί για να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό του.

Θυμίζουμε ότι τέτοια πρόταση έχει γίνει στον κ. Μ. Καμπουρόπουλο και σε άλλους αυτοδιοικητικούς. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο, αν ο «γάμος» Κόκκινου – Χατζημάρκου, δεν ευδοκιμήσει, να βρεθεί ο πρώτος στο ψηφοδέλτιο Μαχαιρίδη!

Τονίστηκε ωστόσο και μάλιστα κατ’ επανάληψη ότι ο κ. Χατζημάρκος, που επιδιώκει να εμφανίζεται ως ανεξάρτητος, για ευνόητους λόγους, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια στάση θα κρατήσει η παράταξή του στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, αν θα συμπράξει με τον υποψήφιο που θα στηρίξει, έστω και ατύπως το κόμμα ή αν θα αυτονομηθεί από αυτό και θα επιλέξει να κατέλθει με δικό της υποψήφιο ή υποψήφιους (σε περίπτωση διάσπασης του ενιαίου δήμου). Έγινε εξάλλου και συζήτηση και για το ενδεχόμενο να επιδιώξει να επιβάλει ως αντιπεριφερειάχη Δωδεκανήσου την κ. Ρένα Διακίδη.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης κατέστη σαφές ότι ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου όχι μόνο θα είναι υποψήφιος στο Δήμο Ροδίων σε περίπτωση διάσπασης του ενιαίου Δήμου, αλλά και ότι εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέλθει και ως υποψήφιος ακόμη κι αν δεν προχωρήσει η διαίρεση. O ίδιος ενημέρωσε εξάλλου την κ. Βενετοκλή αλλά και τον κ. Μιχαήλου επί του προκειμένου.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή, που στη συνεδρίασή της συνέκλινε περισσότερο υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Στράτου Καρίκη, διότι έχει προχωρήσει πολύ τη συγκρότηση συνδυασμού, προβληματίστηκε για το γεγονός ότι πέραν των δύο συνεργατών υπάρχει το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί υποψηφιότητα από το συνδυασμό Χατζημάρκου. Έχει ήδη εκδηλωθεί δημοσίως ενδιαφέρον από τον κ. Κ. Ταρασλιά, ο οποίος δεν έχει αποκλείσει μάλιστα το ενδεχόμενο σύμπραξης με τον κ. Χατζηευθυμίου και προς τούτο υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους. Συζήτηση έγινε και για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί η υποψηφιότητα και του κ. Γιάννη Πάππου. Τονίστηκε μάλιστα ότι το σενάριο αυτό ενισχύεται και για τον πρόσθετο λόγο ότι η κυβέρνηση οδηγεί σε κατάργηση τα Επιμελητήρια.

Κρίθηκε σκόπιμο έτσι να συσταθεί επιτροπή που θα έχει επαφές με τους υποψήφιους και θα διαπραγματευθεί μαζί τους αλλά και να κινηθούν οι διαδικασίες για τη διενέργεια δημοσκοπήσεων, που θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να υπάρξει τελικώς σύγκλιση στην υποψηφιότητα εκείνου, που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής.
Σε κάθε περίπτωση το τοπίο, όπως τονίστηκε, είναι ακόμη ρευστό και αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι την προσεχή Πέμπτη, ημερομηνία καταληκτική για την κατάθεση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η πλευρά Καρίκη πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα μπει σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης με τη ΝΟΔΕ και δημοσκοπήσεων. Ο κ. Καρίκης θα είναι σε κάθε περίπτωση υποψήφιος και δηλώνει ότι έχει ήδη κλείσει το συνδυασμό του σε περίπτωση διάσπασης του ενιαίου δήμου ενώ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την συμπλήρωση ψηφοδελτίου στη διατήρηση του καλλικρατικού δήμου, ευρισκόμενος σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις, με την ανοχή μάλιστα του κ. Στάθη Κουσουρνά, με μέλη της παράταξης «Αλλάζουμε τη Ρόδο».
Υπάρχει εξάλλου η αίσθηση ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο κ. Κουσουρνάς, που φέρεται να έχει σταματήσει τις επαφές, για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
Στο μεταξύ μετά και την απόφαση της Βουλευτού κ. Μ. Ιατρίδη να είναι υποψήφια στην Ευρωβουλή, αν προχωρήσει το σχέδιο της εκλογής ευρωβουλευτών με σταυρό στο νομοσχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στρατολογήσει στα Δωδεκάνησα, τον Βουλευτή κ. Βασίλη Υψηλάντη.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε συνάντηση που είχε με τον κ. Υψηλάντη, του ζήτησε, εξαιτίας και της τριβής του με θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, να «είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης των ευρωεκλογών».
Ο κ. Υψηλάντης εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος μετά και τη διαπίστωση ότι ο νόμος δεν προβλέπει να παραιτηθεί της βουλευτικής του ιδιότητας, πράγμα που ισχύει εξάλλου και για την κ. Ιατρίδη.
Σε περίπτωση εκλογής τους θα πρέπει να επιλέξουν φυσικά μεταξύ του ελληνικού κοινοβουλίου και του ευρωκοινοβουλίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου