ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμφωνεί με τη δημιουργία πάρκων για τα ελάφια

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κωστας θωμας
Μέγεθος γραμμάτων

Πολύ ψηλά στην ατζέ­ντα της νέας δη­μο­τι­κής αρχής Ρόδου, βρί­σκε­ται το θέμα με τα ελά­φια που αντι­με­τω­πί­ζει το νησί καθώς και τα ανε­πι­τή­ρη­τα αι­γο­πρό­βα­τα. Αφε­νός επει­δή και τα δύο είδη, προ­κα­λούν με­γά­λες ζη­μιές στις καλ­λιέρ­γειες, αφε­τέ­ρου επει­δή πρέ­πει να ελεγ­χθεί ο πλη­θυ­σμός τους και βε­βαί­ως, να τη­ρού­νται οι κα­νό­νες ασφα­λεί­ας.

Μι­λώ­ντας προς την ‘δη­μο­κρα­τι­κή’ ο νέος αντι­δή­μαρ­χος της Δη­μο­τι­κής Ενό­τη­τας Νό­τιας Ρόδου & Πρω­το­γε­νούς Ανά­πτυ­ξης κ. Θωμάς Κώ­στας, ξε­κα­θά­ρι­σε πως η δη­μο­τι­κή αρχή συμ­φω­νεί, κατ’ αρχήν, με όσα ανα­κοι­νώ­θη­καν την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα από την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου (και συ­γκε­κρι­μέ­να από τον ομό­λο­γό του αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη κ. Φι­λή­μο­να Ζαν­νε­τί­δη) και τους δύο προ­έ­δρους των Δη­μο­τι­κών Κοι­νο­τή­των Γεν­να­δί­ου και Απολ­λώ­νων κ.κ. Σταύ­ρο Ακ­κού­ρη και Μάκη Λα­γο­γιάν­νη, με τους οποί­ους είχε και συ­νερ­γα­σία επ’ αυτού:

«Κατά την άποψή μου, είναι η πιο εν­δε­δειγ­μέ­νη λύση. Παρά να κά­νου­με πε­ρι­φρά­ξεις σε διά­φο­ρες πε­ριο­χές, είναι κα­λύ­τε­ρο να δη­μιουρ­γη­θούν πάρκα. Όσες πε­ρι­φρά­ξεις κι αν γί­νουν, τα ελά­φια θα βρουν διέ­ξο­δο. Είναι πολύ κα­λύ­τε­ρη η λύση με τα πάρκα. Υπάρ­χει μια με­λέ­τη που ανα­φέ­ρε­ται στον πλη­θυ­σμό αλλά φαί­νε­ται πως οι αριθ­μοί δεν είναι ακρι­βείς. Η κα­τά­στα­ση δεν μπο­ρεί να συ­νε­χι­στεί και πρέ­πει να λη­φθούν άμεσα μέτρα, καθώς εγκα­τα­λεί­πο­νται ολό­κλη­ρες πε­ριο­χές στη Ρόδο ενώ οι αγρό­τες και πα­ρα­γω­γοί, απο­χω­ρούν από τον Πρω­το­γε­νή Τομέα –λόγω του κό­στους από τις τε­ρά­στιες ζη­μιές που υφί­στα­νται. Οι απο­ζη­μιώ­σεις, δεν είναι λύση. Και βέ­βαια, κα­θυ­στε­ρούν πολύ. Ακόμη όμως κι αν δί­δο­νται απο­ζη­μιώ­σεις, γιατί να χά­νε­ται η πα­ρα­γω­γή; Οι αγρό­τες θέ­λουν την πα­ρα­γω­γή τους και όχι να πε­ρι­μέ­νουν τις απο­ζη­μιώ­σεις χωρίς να κά­νουν τί­πο­τα».

Ο αντι­δή­μαρ­χος, ανέ­φε­ρε ότι κά­ποιες πε­ριο­χές στην Ρόδο, έχουν με­γα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα με τα ελά­φια και κά­ποιες άλλες με τα αι­γο­πρό­βα­τα που είναι ανε­πι­τή­ρη­τα.

«Στη Νότια Ρόδο και στην Ενό­τη­τα Ατα­βύ­ρου, τα πε­ρισ­σό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα στις καλ­λιέρ­γειες, τα δη­μιουρ­γούν τα ελά­φια, ενώ ση­μειώ­νο­νται και πολλά τρο­χαία ατυ­χή­μα­τα.

Ωστό­σο, επει­δή είναι ένα εμ­βλη­μα­τι­κό και πολύ αγα­πη­τό ζώο για όλους εμάς τους Ρο­δί­τες, οφεί­λου­με να βρού­με λύση για να το προ­στα­τέ­ψου­με. Τα πάρκα είναι μια πολύ καλή λύση. Οι πε­ρι­φρά­ξεις δεν επαρ­κούν. Τα ελά­φια τώρα πια, κα­τε­βαί­νουν στους οι­κι­σμούς -με συ­νέ­πεια να κιν­δυ­νεύ­ουν και τα ίδια. Γι αυτό πρέ­πει να δοθεί ορι­στι­κή λύση για να προ­στα­τευ­τεί (και να ελεγ­χθεί) ο πλη­θυ­σμός τους. Βα­σι­κός στό­χος όλων μας, πα­ρα­μέ­νει η προ­στα­σία των ελα­φιών –αλλά και των αν­θρώ­πων από τα τρο­χαία και των κα­τα­στρο­φών που δη­μιουρ­γού­νται στις καλ­λιέρ­γειες. Το υπουρ­γείο συμ­φώ­νη­σε με την πρό­τα­σή μας και ήδη βρι­σκό­μα­στε σε επαφή με την Πε­ρι­φέ­ρεια και την Διεύ­θυν­ση Δασών. Την δράση αυτή, χρη­μα­το­δο­τεί με προ­γραμ­μα­τι­κή σύμ­βα­ση εξ ολο­κλή­ρου, το αρ­μό­διο υπουρ­γείο».

Ση­μειώ­νε­ται πως το θέμα της αδέ­σπο­της και ανε­πι­τή­ρη­της βό­σκη­σης των αι­γο­προ­βά­των, είναι αρ­μο­διό­τη­τα του Δήμου Ρόδου που θα προ­χω­ρή­σει στην συ­γκρό­τη­ση συ­νερ­γεί­ων για να αιχ­μα­λω­τί­ζουν τα ζώα τα οποία θα οδη­γού­νται στα σφα­γεία για να δια­τί­θε­νται σε ιδρύ­μα­τα του νη­σιού.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι τα προ­τει­νό­με­να πάρκα, θα δη­μιουρ­γη­θούν πέριξ του Φράγ­μα­τος Γα­δου­ρά (μία πε­ριο­χή η οποία ανή­κει στην ΠΝΑι και την πα­ρα­χω­ρεί γι’ αυτό τον σκοπό), ενώ προ­τεί­νο­νται πε­ριο­χές στη Νότια Ρόδο, πε­ριο­χή με­τα­ξύ Ψίν­θου και Απολ­λώ­νων κ.ο.κ. Ωστό­σο, θα χω­ρο­θε­τη­θούν από τον Δήμο Ρόδου με πιο σαφή κρι­τή­ρια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΙΩΑΝΝΗΣ Τ.  /  22.01.2024 10:23

    ΑΝΤΕ ΠΡΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΡΚΑ ?

    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΕΝΦΙΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΠΟΥ ΒΟΣΚΟΥΝ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ AΛΛΑ ΝΑΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΣΧΕΤΩΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΥΛΑΝΕ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟ !

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ !!! ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΤΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.