«Tο Grexit το έστειλαν στα σκουπίδια οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι», τόνισε χθες από τη Ρόδο, στην κατάμεστη αίθουσα του Ροδινιού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «κορυφαίοι παράγοντες της Ευρώπης, διανοούμενοι, οικονομολόγοι, διαψεύδουν την κινδυνολογία του κυρίου Σαμαρά».
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ακόμα και οι σκληροί του Βερολίνου δεν μνημονεύουν πια» το Grexit, ενώ πρόσθεσε ότι «τη φυγή των καταθέσεων την έστειλαν στα αζήτητα οι ίδιοι οι καταθέτες» και «την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος την εγγυάται πια η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και «όχι εκείνοι που προπαγανδίζουν τα άδεια ΑΤΜ, επειδή είναι άδειοι από επιχειρήματα».
Υποστήριξε μάλιστα ότι «όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι πρόβλημα. Αλλά λύση. Όχι απειλή, αλλά ευκαιρία για την αναγκαία αλλαγή πορείας στην Ευρώπη» και αποκάλυψε ότι έχει μιλήσει και προσωπικά με αρκετούς Ευρωπαίους παράγοντες αυτόν τον καιρό.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος για θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και άρχισε να μετράει αντίστροφα για την ημέρα των εκλογών, ενώ έκανε ένα λογοπαίγνιο με τη ρήση «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λένε μερικοί. Λοιπόν, ναι. Ιδού η Ρόδος. Και το πήδημα σε λίγες μέρες, με την ώθηση του ελληνικού λαού».
«Από τις 26 Ιανουαρίου θα κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στα μέτρα που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις νησιωτικές περιοχές, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για:
*Αποφασιστική διεκδίκηση της αντιστοίχησης του μεταφορικού κόστους για εμπορεύματα και επιβάτες προς τα νησιά, με εκείνο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό που κωδικοποιημένα έχει ονομαστεί «μεταφορικό ισοδύναμο».

*Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας. (Νέο πρότυπο στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας. Με την συμμετοχή του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων. Μελετώντας όμως πολύ σοβαρά τις αστοχίες και τις αδυναμίες παλιότερων εποχών).
*Αναθεώρηση του μοντέλου δημόσιας διοίκησης, που είναι σχεδιασμένο για την ηπειρωτική Ελλάδα, με αιχμή να δοθούν κίνητρα μετεγκατάστασης στα νησιά προκειμένου να συγκρατηθεί η πληθυσμιακή αφαίμαξη.
* Αποκατάσταση της λειτουργίας των Νοσοκομείων της Δωδεκανήσου.
* «Να σώσουμε την φυσική ομορφιά των νησιών από τα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ. Από την επιθετικότητα μιας τουριστικής ανάπτυξης, εξαιρετικά επικερδούς για τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Αλλά ελάχιστα ωφέλιμης για τον τόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας τέλος ότι «θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων. Γιατί το ξεπούλημα κάθε υποδομής δεν είναι ούτε πρόοδος, ούτε ανάπτυξη. Είναι επιστροφή στην φεουδαρχία».
Πιο συγκεκριμένα με την έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τα εξής:
«Η ελπίδα έρχεται. Ο φόβος φεύγει. Η αλλαγή έρχεται. Οι πολιτικές της καταστροφής φεύγουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται. Η τρόικα φεύγει. Και παίρνει μαζί της και το διεφθαρμένο, το διαπλεκόμενο πολιτικό προσωπικό που έριξε την Ελλάδα στα βράχια» για να καυτηριάσει στη συνέχεια την επίσκεψη του δεξιού πρωθυπουργού της Ισπανίας στην Ελλάδα για να εκφράσει την υποστήριξή του στον κύριο Σαμαρά.
«Είδαμε και τους δυο να δηλώνουν πόσο σωστή είναι η πολιτική που επέβαλε τα τελευταία χρόνια η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα. Πόσο ευεργετική και ωφέλιμη. Και πως πρέπει να συνεχιστεί. Όπως ακριβώς και στην Ισπανία. Τί ακριβώς όμως κάνει ο κ. Ραχόι στην Ισπανία και αναμένεται σύντομα να έχει την ίδια τύχη που σε λίγες μέρες θα έχει ο κ. Σαμαράς στην Ελλάδα;».

Διακήρυξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί με καλή πίστη αλλά με ένα κριτήριο: Το καλό του ελληνικού λαού και της πατρίδας.
«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και τους θεσμούς τη μάχη. Με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Αλλά με γνώμονα την απαλλαγή της Ελλάδας από την ομηρεία του χρέους. Και την απαλλαγή της Ευρώπης από μια πολιτική που τη διαλύει. Δεν πάει άλλο με το βραχνά του χρέους και των μνημονίων της καταστροφής. Αυτό οφείλουν να το καταλάβουν όλοι» τόνισε προσθέτοντας ότι δεν έχει σκοπό ούτε να εκβιάσει, ούτε να τρομοκρατήσει κανέναν αλλά και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί από κανέναν, απόπειρες εκβιασμού και τρομοκράτησης.
«Θα ήταν ανόητος και επικίνδυνος για την Ευρώπη αυτός που θα τολμούσε και να το σκεφτεί. Γιατί η Ευρώπη δεν είναι μόνο το χρηματιστικό κεφάλαιο και οι συντηρητικοί πολιτικοί του εκφραστές. Δεν είναι μόνο οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της λιτότητας. Δεν είναι μόνο οι θιασώτες του κρυφού ή φανερού εθνικιστικού εγωισμού. Η Ευρώπη είναι και οι λαοί της. Η Ευρώπη είναι και ο διαφωτισμός. Η Ευρώπη είναι και ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις των λαών της. Η Ευρώπη είμαστε κι εμείς. Κι εσείς όλοι. Αυτή η Ευρώπη, η δική μας Ευρώπη της προόδου και των λαών, βρίσκεται ήδη σε αγωνιστική κίνηση» πρόσθεσε.
Ο Σαμαράς και οι σύμμαχοί του επέβαλαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τον πιο αντιδραστικό σκοταδισμό, τόνισε στη συνέχεια, λέγοντας ότι διέλυσαν την κοινωνία και μετέτρεψαν τη δημοκρατία σε ένα παιχνίδι διαπλοκής, υπόγειων διαδρομών, πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, αυταρχισμού και σκανδάλων.
«Εμείς δεν μιλάμε και δεν θέλουμε τις αυτοδυναμίες που ζήσαμε στο παρελθόν από τα κόμματα εξουσίας. Δεν ζητάμε λευκή επιταγή. Δεν ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας και συνέχειας του χθες. Αλλά αυτοδυναμία ρήξης με το παλιό και το φθαρμένο. Αυτοδυναμία όχι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές και τους εκπροσώπους τους. Για να διεκδικήσουμε ως χώρα υπόσταση ξανά στην Ευρώπη.

Για να ξανααισθανθεί ο λαός μας περήφανα» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεσμεύτηκε να καταργήσει τα μνημόνια και το καθεστώς δουλοπαροικίας που έχει επιβληθεί στη χώρα και να εφαρμόσει στο ακέραιο το πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Τα μέτρα για την ανακούφιση των πιο αδύναμων που εξήγγειλε περιλαμβάνουν:
-Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.
– Επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
-Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους.
-Δραστική μείωση συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.
-Επίδομα στέγασης σε 25.000 οικογένειες.
-Κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους.
-Κατάργηση της εξίσωσης φόρου στο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
-Αποκατάσταση της 13η σύνταξης σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ.
-Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων.
– Φραγμό στις μαζικές απολύσεις.
-Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
-Προώθηση ενός συνολικού σχεδίου για 300.000 νέες θέσεις εργασίας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στα Δωδεκάνησα τόνισε ότι το κεντρικό κράτος θυμάται τους νησιώτες «όταν είναι να εισπράξει, αλλά ξεχνάει συστηματικά τις υποχρεώσεις του απέναντί σας. Κι αυτές οι υποχρεώσεις δεν είναι μόνο οικονομικές. Έχουν σοβαρές, κρίσιμες θα έλεγα, εθνικές πτυχές. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο να χρονίζει το πρόβλημα της φτηνής και συστηματικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το κέντρο».
Πρόσθεσε και τα εξής:
«Είναι εγκληματικό να πεθαίνουν άνθρωποι σε μικρά νησιά, ακόμα και στη Ρόδο, εξαιτίας ελλείψεων στα νοσοκομεία και υποτυπώδους ιατρικής κάλυψης των νησιών.
Είναι σκανδαλώδης η δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά για μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και στα ακριτικά νησιά μας, που θα υλοποιήσει αν κερδίσει τις εκλογές.
Για αυτό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι: Από τις 26 Ιανουαρίου θα κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.
Και η κυβέρνηση που αποχωρεί σε λίγες μέρες, πρέπει να απολογηθεί για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην τρόικα.
Δεσμεύσεις που δεν πρόκειται να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, αλλά θα διαλύσουν την τοπική οικονομία.
Θα διεκδικήσουμε αποφασιστικά την αντιστοίχηση του μεταφορικού κόστους για εμπορεύματα και επιβάτες προς τα νησιά, με εκείνο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό που κωδικοποιημένα έχει ονομαστεί «μεταφορικό ισοδύναμο». Και για το οποίο, μέχρι σήμερα, καμία σοβαρή μελέτη δεν υπήρξε. Έτσι ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει ευρωπαϊκούς πόρους προς αύτη την κατεύθυνση. Γιατί ξέρουμε σήμερα – και εσείς το ξέρετε καλύτερα αφού το ζείτε- ότι το λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης στα νησιά, είναι σήμερα 23% ακριβότερο από μια ίδια επιχείρηση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και έτσι τα νησιά εξωθούνται στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.
Θα επανεξετάσουμε το θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας. Γιατί το σημερινό μοντέλο έχει αποτύχει. Πανάκριβο μεταφορικό κόστος στις κανονικές γραμμές. Πανάκριβες δημόσιες επιδοτήσεις στις άγονες γραμμές. Και τα νησιά να μην έχουν πλοία.
Θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά ένα νέο πρότυπο στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας. Με την συμμετοχή του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων. Μελετώντας όμως πολύ σοβαρά τις αστοχίες και τις αδυναμίες παλιότερων εποχών.
Δεσμευόμαστε ότι θα ξαναδούμε το μοντέλο δημόσιας διοίκησης, που είναι σχεδιασμένο για την ηπειρωτική Ελλάδα. Και το οποίο στην νησιωτική Ελλάδα είναι αντιλειτουργικό και δύσχρηστο για τους πολίτες.
Και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες θα μελετήσουμε κίνητρα μετεγκατάστασης στα νησιά προκειμένου να συγκρατήσουμε την πληθυσμιακή αφαίμαξη.
Οι Δωδεκανήσιοι έχουν ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια στον τόπο που μένουν. Το αγαθό της Υγείας είναι το πρώτο και το σημαντικότερο σε οποιονδήποτε τόπο. Γι’ αυτό ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος. Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναμετρηθεί με την σημερινή οικτρή κατάσταση στα Νοσοκομεία της Δωδεκανήσου. Να αποκαταστήσει την επαρκή και αποτελεσματική λειτουργία στα Νοσοκομεία της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου. Αλλά και των μονάδων υγείας στα μικρότερα νησιά. Γιατί αυτό δεν αφορά μόνο την ποιότητα της ζωής των μόνιμων κατοίκων. Αφορά και τους χιλιάδες επισκέπτες της τουριστικής περιόδου».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε εξάλλου και στο πρόγραμμα επενδύσεων του ΤΑΙΠΕΔ τονίζοντας ότι οι «ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, δεν μπορούν να επιτευχθούν διαλύοντας τον τόπο και υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής. Και ακόμα, έχουμε υποχρέωση να σώσουμε την φυσική ομορφιά των νησιών από τα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ. Από την επιθετικότητα μιας τουριστικής ανάπτυξης, εξαιρετικά επικερδούς για τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Αλλά ελάχιστα ωφέλιμης για τον τόπο. Γιατί για εμάς ο τουρισμός πρέπει να είναι μια παραγωγική δραστηριότητα που θα είναι φιλική με την περιβαλλοντική προστασία και την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου. Που δεν θα ξεκολλάει κομμάτια από τα νησιά για να τα παραδώσει στην απόλυτη κυριαρχία ιδιωτών. Που δεν θα δημιουργεί κλειστά τουριστικά γκέτο, περιχαρακωμένα από τον υπόλοιπο τόπο. Και που, βεβαίως, θα λειτουργεί εξασφαλίζοντας συνθήκες εργασιακής αξιοπρέπειας για τους ανθρώπους που δουλεύουν στον τουρισμό.
Στην ίδια ακριβώς λογική θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων. Γιατί το ξεπούλημα κάθε υποδομής δεν είναι ούτε πρόοδος, ούτε ανάπτυξη. Είναι επιστροφή στην φεουδαρχία. Τότε που η ανώτατη αρχή εκχωρούσε τα περάσματα σε φίλους της, για να τους δώσει τη δυνατότητα να πλουτίσουν από την φορολογία. Αρκετά λοιπόν με το παραμύθι των ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχει σήμερα κάποιος που να πιστεύει ότι αυτή η λεηλασία θα φέρει ανάπτυξη στον τόπο; Μόνο κέρδη για τους λίγους φέρνει, από την αύξηση του κόστους των υπηρεσιών».

Εφιάλτης η ΑΕΚ
Σε εφιάλτη που τον ακολουθεί σχεδόν παντού έχουν μετατραπεί οι οπαδοί της ΑΕΚ για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του, να κατασκευαστεί το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Έντονα επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Αλέξη Τσίπρα, στη Ρόδο ένας οπαδός της ΑΕΚ που ζητούσε να δοθεί στην Αθήνα γήπεδο για την ομάδα.
Ο άνδρας σήκωσε το κασκόλ με το διακριτικό σήμα της ομάδας προκειμένου να τον προσέξει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Να δώσετε γήπεδο για την ομάδα», φώναξε στον κ. Τσίπρα.
«Είμαστε δημοκρατικό κόμμα. Ακούμε όλες τις απόψεις που εκφράζονται», αντέτεινε χωρίς να ταραχθεί ο κ. Τσίπρας.
Ο οπαδός της ΑΕΚ εξωθήθηκε όμως στην έξοδο από το προσωπικό ασφαλείας που είχε λάβει πολύ αυστηρά μέτρα από νωρίς .Να σημειωθεί πως λίγο πριν αφιχθεί στην αίθουσα του Ροδινιού ο κ. Τσίπρας οπαδοί της ΑΕΚ επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Απομακρύνθηκαν όμως από την Αστυνομία και μεταφέρθηκαν σε χώρο απέναντι από την αίθουσα του Ροδινιού και δεν τους επετράπη να προσεγγίσουν μέχρι που εισήλθε στο χώρο ο κ. Τσίπρας.

Φωτορεπορτάζ:

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ