ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από Δευτέρα στον ELA και οι 4 συστημικές Τράπεζες-Καθησυχαστική η ΤτΕ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τράπεζα Ελλάδος

Στον μη­χα­νι­σμό ‘Εκτα­κτης Ενί­σχυ­σης Ρευ­στό­τη­τας (ELA) κα­τέ­φυ­γαν ήδη δύο ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες -η Alpha και η Eurobank- ενώ από την ερ­χό­με­νη Δευ­τέ­ρα θα ακο­λου­θή­σουν τον ίδιο δρόμο και οι άλλες δύο συ­στη­μι­κές Τρά­πε­ζες, η Εθνι­κή και η Πει­ραιώς.

Πηγές από την Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δας δεν επι­βε­βαιώ­νουν, αλλά και δεν δια­ψεύ­δουν την πλη­ρο­φο­ρία ότι ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες έχουν ζη­τή­σει να αντλή­σουν 5 δισ. από τον ELA. Οι ίδιες πηγές επι­ση­μαί­νουν ότι δεν υπάρ­χει λόγος ανη­συ­χί­ας για την ασφά­λεια του τρα­πε­ζι­κού συ­στή­μα­τος. Προ­σθέ­τουν επι­πλέ­ον ότι ακόμη κι αν οι Τρά­πε­ζες προ­σέ­φυ­γαν στον ELA, το ποσό είναι πολύ μικρό και εύ­κο­λα μπο­ρεί να κα­λυ­φθεί. Υπεν­θυ­μί­ζουν ότι την πε­ρί­ο­δο Μαΐου-Ιου­νί­ου 2012 η χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον ELA έφτα­σε τα 140 δισ. και δεν δη­μιουρ­γή­θη­κε κα­νέ­να πρό­βλη­μα στο ελ­λη­νι­κό τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, το αί­τη­μα των Τρα­πε­ζών θα εξε­τα­στεί πι­θα­νό­τα­τα την προ­σε­χή Τε­τάρ­τη, ενώ φέ­ρε­ται να αφορά την άντλη­ση ρευ­στό­τη­τας της τά­ξε­ως των 5-6 δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ.

Οι τρά­πε­ζες φέ­ρο­νται να ζη­τούν τα «ακρι­βά» χρή­μα­τα του ELA (Emergency liquidity assistance) προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σουν τις έκτα­κτες ανά­γκες που έχουν προ­κύ­ψει από την εκροή κα­τα­θέ­σε­ων, αλλά και για να είναι σε θέση να κα­λύ­ψουν επό­με­νες εκ­δό­σεις εντό­κων γραμ­μα­τί­ων στις οποί­ες θα προ­χω­ρή­σει το ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.