ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κως: Δοκιμή συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι την Τρίτη

news room 3 λεπτά ανάγνωση
τσουνάμι Κως

Σε άσκηση αντι­με­τώ­πι­σης έκτα­κτης ανάγκης λόγω τσου­νάμι προχωρά την ερχό­μενη Τρίτη στις 9 το πρωί το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, οι υπη­ρε­σίες έκτα­κτης ανάγκης και η τοπική κοι­νό­τητα της Κω.

Στην άσκηση θα δοκι­μα­στεί ο νέος εξο­πλι­σμός, αλλά και οι νέες δια­δι­κα­σίες που θεσπί­στη­καν στο πλαίσιο του σχεδίου της ΕΕ «Tsunami Last Mile», μετά το τσου­νάμι το οποίο έπληξε την Κω το 2017 και προ­κά­λεσε δύο θανά­τους.

Αισθη­τή­ρες, πινα­κί­δες με μεγά­φωνα και σει­ρή­νες

Η υποδομή «Tsunami Last Mile» περι­λαμ­βά­νει αισθη­τή­ρες και σταθ­μούς για τη μέτρηση της στάθμης της θάλασ­σας, ενη­με­ρω­τι­κές πινα­κί­δες με μεγά­φωνα στην ακτο­γραμμή της μαρίνας της Κω και σει­ρή­νες μεγάλης εμβέ­λειας. Το σύστημα έχει σχε­δια­στεί έτσι ώστε να βελ­τιω­θεί η έγκαιρη προει­δο­ποί­ηση και η επι­κοι­νω­νία, προ­κει­μέ­νου ο τοπικός πλη­θυ­σμός να είναι καλά ενη­με­ρω­μέ­νος, εγκαί­ρως στην περί­πτωση που συμβεί τσου­νάμι στο μέλλον.

Για την εκτέ­λεση της δοκιμής στις 9 η ώρα το πρωί, η ομάδα της άσκησης θα προ­σο­μοιώ­σει έναν σεισμό και θα προ­γραμ­μα­τί­σει τους αισθη­τή­ρες να δια­βά­σουν το ίδιο ύψος κύματος με εκείνο το οποίο σημειώ­θηκε κατά τον υπο­θα­λάσ­σιο σεισμό που προ­κά­λεσε στο Αιγαίο το τσου­νάμι του 2017. Προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί η καταλ­λη­λό­τητα του συστή­μα­τος, η ομάδα θα χρο­νο­με­τρή­σει την ικα­νό­τητα του συστή­μα­τος να εντο­πί­σει τον σεισμό, να δημιουρ­γή­σει κατάλ­ληλο μήνυμα προει­δο­ποί­η­σης και να το δια­δώ­σει στους σχε­τι­κούς δέκτες. Η άσκηση θα διαρ­κέ­σει τέσ­σε­ρις ώρες, και θα συμ­με­τέ­χει σε αυτήν το σύνολο του τοπικού συστή­μα­τος αντι­με­τώ­πι­σης έκτα­κτων αναγκών: η διοί­κηση του δήμου, η πυρο­σβε­στική, η αστυ­νο­μία, το λιμε­ναρ­χείο, η υπη­ρε­σία ασθε­νο­φό­ρων, ο Ερυθρός Σταυρός και εθε­λο­ντές. Οι ομάδες που συμ­με­τέ­χουν στην άσκηση, θα λάβουν προει­δο­ποι­η­τικό μήνυμα, και η αντί­δρασή τους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των δια­δι­κα­σιών εκκέ­νω­σης, θα παρα­τη­ρη­θεί και θα αξιο­λο­γη­θεί.

Στην άσκηση μετέ­χουν και μαθητές

Οι μαθητές του 3ου Δημο­τι­κού Σχο­λείου και του 1ου Γυμνα­σίου Κω, καθώς και οι εργα­ζό­με­νοι σε τοπικό ξενο­δο­χείο, ανα­μέ­νε­ται να ακο­λου­θή­σουν τα σήματα του τσου­νάμι κατά μήκος των οδών εκκέ­νω­σης και να συγκε­ντρω­θούν σε περιο­χές συνά­θροι­σης, όπου θα εγγρα­φούν από τους φορείς του τοπικού συστή­μα­τος αντι­με­τώ­πι­σης κατα­στά­σεων έκτα­κτης ανάγκης, οι οποίοι και θα ανα­λά­βουν τη φρο­ντίδα τους.

Θα δοκι­μα­στεί επίσης η ενσω­μά­τωση του τοπικού συστή­μα­τος με την υπη­ρε­σία παρα­κο­λού­θη­σης και προει­δο­ποί­η­σης για τσου­νάμι σε εθνικό επίπεδο από το Εθνικό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθηνών. Εκπρό­σω­ποι της αρμό­διας υπη­ρε­σίας της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής (Γενική Διεύ­θυνση Ευρω­παϊ­κής Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας & Επι­χει­ρή­σεων Ανθρω­πι­στι­κής Βοή­θειας/ΓΔ ECHO) και της γενικής γραμ­μα­τείας Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας στην Ελλάδα θα παρα­κο­λου­θούν και θα αξιο­λο­γούν τα απο­τε­λέ­σματα της δοκιμής. Επι­στή­μο­νες από το Κοινό Κέντρο Ερευνών και από το Εθνικό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθηνών θα κατευ­θύ­νουν και θα επι­βλέ­πουν τη δια­δι­κα­σία από την αίθουσα ελέγχου της άσκησης.

Θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί εφαρ­μογή κινητής τηλε­φω­νίας

Κατά τη διάρ­κεια της άσκησης, θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί η εφαρ­μογή κινητής τηλε­φω­νίας KATWARN, την οποία έχει ανα­πτύ­ξει το γερ­μα­νικό Ινστι­τούτο Ερευνών Fraunhofer, προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρώ­νο­νται οι εμπλε­κό­με­νοι φορείς σχετικά με τα τρέ­χο­ντα μηνύ­ματα συνα­γερ­μού και να παρα­κο­λου­θούν τα στάδια της άσκησης.

Εάν απο­δει­χτεί απο­τε­λε­σμα­τικό, το τοπικό δίκτυο «Tsunami Last Mile» και η ενσω­μά­τωσή του στο Εθνικό Κέντρο Προει­δο­ποί­η­σης Τσου­νάμι της Ελλάδας, θα μπο­ρού­σαν να απο­τε­λέ­σουν πρα­κτική ανα­φο­ράς για ολό­κληρη την περιοχή της Μεσο­γείου.

Η άσκηση είναι το τελευ­ταίο στάδιο του σχεδίου «Tsunami Last Mile», που ξεκί­νησε και χρη­μα­το­δο­τή­θηκε από την ΕΕ το 2018, μετά από δύο τσου­νάμι στο Αιγαίο, τα οποία έπληξαν τις ακτές της Ελλάδας και της Τουρ­κίας (12 Ιουνίου και 21 Ιουλίου 2017). Στις περι­πτώ­σεις εκείνες, το προει­δο­ποι­η­τικό μήνυμα δεν έφτασε στις τοπικές κοι­νό­τη­τες. Στην Κω, το τσου­νάμι συνέβη τη νύχτα, ενόσω η μαρίνα είχε λιγό­τερη κίνηση απ’ ό,τι συνήθως. Ωστόσο, σημειώ­θη­καν δύο θάνατοι και δεκάδες τραυ­μα­τι­σμοί.

Το σχέδιο «Tsunami Last Mile» σχε­διά­στηκε και οργα­νώ­θηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ με χρη­μα­το­δό­τηση από τη ΓΔ ECHO της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής. Η δεύτερη φάση του σχεδίου θα διορ­γα­νω­θεί την περίοδο 2020-2021 και θα περι­λαμ­βά­νει περισ­σό­τε­ρες χώρες της Μεσο­γείου, καθώς και τοπο­θε­σία στην Ινδο­νη­σία που συμ­φώ­νησε να συμ­με­τά­σχει στο σχέδιο.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Pollak is

    Από πτώση παλαιού κτιρίου λόγω ισχυρού σεισμού σκοτώθηκαν οι δύο νέοι και όχι λόγω τσουνάμι!!!!!