Τοπικές Ειδήσεις

Συνέντευξη “εφ’ όλης της ύλης” για το πρόγραμμα «Νησίδα» οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων

«Νησίδα» ονομάζεται το πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του Covid-19! Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου και ο γενικό γραμματέας της ΕΣΕΕ και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου σχετικά με το πρόγραμμα και τις ιδιαιτερότητές του όσον αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων στα νησιά μας.

Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑΙ.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων ανοίγει στις 21 Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 23 Νοεμβρίου, δηλαδή για περισσότερο από ένα μήνα, διάστημα μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες της χώρας που υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα, ώστε οι δυνητικοί δικαιούχοι να έχουν την ευχέρεια του χρόνου για να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν, οι ημερομηνίες αξιολόγησης των αιτημάτων και καταβολής των επιδομάτων θα είναι οι ίδιες με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο κ. Χατζημάρκος εξήγησε ότι το πρόγραμμα της ΠΝΑΙ έχει διαφοροποιηθεί σε συγκεκριμένα σημεία από αυτά των υπολοίπων περιφερειών, πράγμα που συνέβη προκειμένου να συμφωνηθούν μεταξύ των κύριων εταίρων της δράσης οι προτεραιότητες και οι επιμέρους δράσεις του. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν είχαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης, πλέον έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν και να λάβουν τη χρηματική ενίσχυση μέσω του προγράμματος της ΠΝΑΙ.

«Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να φτιάξουμε ένα διακριτό χώρο για τις επιχειρήσεις αυτές μέσα στο πρόγραμμά μας το οποίο ονομάσαμε «Νησίδα» και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑΙ, πόρους που χρειάστηκε να αναζητήσουμε», δήλωσε ο περιφερειάρχης ο οποίος δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις ανακοινώσεις του Μανώλη Γλυνού μελών της παράταξής του γύρω από την ενίσχυση των επιχειρήσεων του Ν. Αιγαίου.

«Στο παρελθόν χρειάστηκε να απαντήσουμε σε φαιδρές δημόσιες παρεμβάσεις ανθρώπων ημιμαθών οι οποίοι για μία ακόμη φορά έδειξαν την ποιότητα και τα κίνητρά τους. Η ουσία είναι ότι οι επιχειρήσεις του Νοτίου Αιγαίου δεν υστερούν σε τίποτε. Θα έχουν την ίδια δυνατότητα να τύχουν οικονομικής στήριξης αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο. Σαφώς και αυτή η βοήθεια δεν μπορεί να σώσει την οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση λόγω των ιδιαίτερων αυτών συνθηκών που επικρατούν. Είναι καλοδεχούμενη η όποια βοήθεια απ΄ όπου και αν προέρχεται», είπε ο κ. Χατζημάρκος.

Το τουριστικό θαύμα του Ν. Αιγαίου

Ο κ. Γ. Χατζημάρκος χαρακτήρισε ως «άθλο» την επιτυχία που σημείωσε το Νότιο Αιγαίο στον Τουρισμό εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊου, ένα άθλο, ο οποίος, όπως είπε δεν αλλοιώνεται από τις φαιδρές φωνές ορισμένων. «Τον Ιούνιο που μας πέρασε δεν γνωρίζαμε αν θα πετάξει έστω και ένα αεροπλάνο, εάν θα είναι ανοιχτές οι χώρες και οι τουριστικές αγορές., αν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία κοκ. Σήμερα, 15 Οκτωβρίου, κάποια νησιά μας αντέχουν ακόμη και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό. Είναι άθλος αυτό που πετύχαμε φέτος. Είναι μοναδικό εν μέσω πανδημίας να διανύουμε ακόμη μία σεζόν και να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά η ετοιμότητά μας, η οργάνωσή μας, οι αντοχές μας. Γνωρίζουμε τις φωνές των φαιδρών συμπολιτών μας σε ότι αφορά και τον τουρισμό. Η πραγματικότητα δεν αλλοιώνεται από κανένα, όσο αστείος κακεντρεχής και ανόητος αν είναι. Βάζουμε στόχο να κλέψουμε μέρες και από το Νοέμβριο. Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή καθώς έχουμε μία σημαντική συμφωνία να επικυρώσουμε με μία αεροπορική εταιρεία», ανέφερε ο Περιφερειάρχης και συνέχισε λέγοντας:

«Σε κάθε περίπτωση, το 2020, αυτή την τόσο δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά, πολλοί μεγάλοι, καθιερωμένοι τουριστικοί προορισμοί δεν κατάφεραν να βρουν τι ισορροπίες, εδώ σε αυτό τον τόπο τα στοιχεία ετοιμότητας και ωριμότητας που επεδείχθησαν αυτή την περίοδο είναι ιστορικά και μοναδικά. Ένας ακόμη λόγος για  τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω στο πρόσωπο των δύο ανθρώπων που είναι εδώ δίπλα μου τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Πάππου και το Γενικό Γραμματέα της ΕΣΣΕ, Νίκο Μπόνη  όλο τον επιχειρημαιτκό κόσμο των νησιών μας, γιατί στην πρωτοβουλία για τον τουρισμό η συνεργασία ήταν αυτό που μας εξασφάλισε την πρώτη ειδοποιό διαφορά από κάθε άλλο προορισμό στην Ευρώπη. Βγήκαμε με μία ενιαία φωνή και αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο σε όλη τουριστική αγορά πανευρωπαϊκά. Και φαίνεται πόσο έχει ανάγκη ο τόπος αυτή τη συνεργασία όταν είναι ειλικρινής και εποικοδομητική και όταν δεν κρύβει ιδιοτέλειες και άλλες τέτοιες νοοτροπίες που στερούσαν από τον τόπο την προοπτική για να συντηρήσουν κάποια πολύ μικρά και βλαπτικά για τον τόπο μας πολιτικά μαγαζιά».

Γιάννης Πάππου

«Πράγματι, 15 Οκτωβρίου ο προορισμός συνεχίζει να είναι ανοιχτός να υποδέχεται τους επενδυτές της τουριστικής μας βιομηχανίας σε μία περίοδο που είναι κρίσιμη όχι μόνο για τη Ρόδο και τη Δωδεκάνησο αλλά για τη χώρα συνολικά. Σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι αφενός η κυβέρνηση έδειξε άμεσα αντανακλαστικά σε όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν, όμως και εμείς εδώ, τόσο η Περιφέρεια όσο και το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων καταφέραμε να συνεργαστούμε με γνώμονα, στόχο και σκοπό τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας. Τα συγχαρητήρια δεν ανήκουν μόνο στην Περιφέρεια και στο σύνολο της κοινωνίας που έδειξε υποδειγματική συμπεριφορά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και καταφέραμε σήμερα να είμαστε ανοιχτοί ενώ άλλοι προορισμοί δεν κατάφεραν να ανοίξουν. Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όποιες κινήσεις έχουν γίνει», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Πάππου και αναφερόμενος στο πρόγραμμα στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της ΠΝΑΙ διευκρίνισε τα εξής:

 

«Από την πρώτη στιγμή, όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικής κοινότητας εντοπίσαμε ότι απείχαν και ότι δεν μπορούσαν αν συμμετέχουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να μην έχουν δεχθεί κανενός είδους στήριξης από το κεντρικό κράτος. Καταφέραμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταστρώσουμε ένα σχεδιασμό με επικεφαλής της ΠΝΑΙ και να διεκδικήσουμε μηχανισμό στήριξης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και πράγματι είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ένα πολύ σημαντικό ποσό στήριξης της τάξης των 30 εκτ. ερυρώ.

Η κατανομή γίνεται ανάλογα με τους κατοίκους της κάθε περιοχής. Αντιστοιχούν 98.000 ευρώ ανά κάτοικο, ενώ στην Αττική η αντιστοιχούν από το πρόγραμμα στήριξης ανά κάτοικο 50.000 ευρώ Συνεπώς η ΠΝΑΙ κατάφερε να αποκτήσει σχεδόν 100% μεγαλύτερη χρηματοδότησης των πολύ μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Ο κ. Πάππου δήλωσε ότι η πρωτοβουλία για τον τουρισμό και την κοινή εκπρσώπιση όλων των φορέων  κάτω από την ομπρέλα της ΠΝΑΙ να έχει συνέχεια και να οδηγήσει στην υλοποίηση του κοινού σκοπού που είναι η δημιουργία του οργανισμού διαχείρισης προορισμού Νοτίου Αιγαίου.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Σχετικά με το πρόγραμμα «Νησίδα», ο κ. Νίκος Μπόνης δήλωσε τα εξής: «Ενώ δεν υπήρχαν καθόλου χρήματα για τη στήριξη των επιχιερήσεων, φτάσαμε στο σημείο να εξασφαλίσουμε τους πόρους που ήταν απαραίτητοι, σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες που είχαν άμεσα διαθέσιμα τα κεφάλαια για να υλοποίησαν το πρόγραμμα. Και φτάσαμε στο σημείο να προβούμε σε τροποποιήσεις στο πρόγραμαμ, επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν αυτό το κεφάλαιο κίνησης οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το μαγαζάκι της γειτονιάς με λίγα λόγια. Αυτό το πέτυχε μόνο η Περιφέρειά μας σε όλη την Ελλάδα με το να διακρίνει τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων (Πρωτογενής Τομέας και Μεταποίηση/ Τριτογενής Τομέας και Τουρισμός, Υπηρεσίες, Εστίαση και Χονδρεμπόριο/ Τριτογενής Τομέας και Λιανεμπόριο) και να υπάρχει ένα στοχευμένο κεφάλαιο για καθεμία από αυτές. Είναι σημαντική αυτή η αλλαγή και πραγματικά θα φτάσουν χρήματα σε επιχειρήσεις που όλο αυτό τον καιρό δεν μπόρεσαν να λάβουν κάποια χρηματοδότηση».

Απαντώντας στη συνέχεια στα σχόλια των Μανώλη Γλυνού και των μελών της παράταξής του, ο κ. Μπόνης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:  «Με στενοχωρεί και με λυπεί όλα όσα λέγονται από συγκεκριμένες πλευρές τον τελευταίο καιρό για τον τρόπο που λειτουργούμε και δουλεύουμε. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην πράξη τους συμπολίτες μας. Δεν μένουμε στα λόγια. Δεν είπαμε κουβέντα για τις προσπάθειές μας όλο αυτό τον καιρό και τις επαφές μας στα υπουργεία προσπαθώντας  να βρούμε τις αναγκαίες λύσεις. Να σταματήσει επιτέλους καθένας να λέει οτιδήποτε χωρίς τα λεγόμενά του να στηρίζονται πουθενά… Εμείς δεν απαντήσαμε όλο αυτό το διάστημα. Και δεν πρόκειται για αδυναμία, απλά εμείς ασχολούμαστε με σοβαρά πράγματα. Κάποιο δεν είναι σοβαροί και αρκούνται απλά να στοχοποιούν και να κατηγορούν ανθρώπους».

 

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Παναγιώτη Κουνάκη, μέλους της παράταξης του Μ. Γλυνού σχετικά την ενέργειες της ΠΝΑι για τη στήριξη των πληγεισών από την πανδημία επιχειρήσεων στο Ν. Αιγαίο, ο κ. Πάππου απάντησε ως εξής:

«Οι καταστάσεις που ζούμε είναι πολύ δύσκολες και ιδιόρρυθμες. Χρειάζεται όλοι να δείξουμε σύμπνοια και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε ώστε να βγούμε το συντομότερο δυνατό από τη στενωπό. Άναρθρες κραυγές που προέρχονται από οποιαδήποτε πλευρά, δεν έχουν θέση στο τραπέζι συνεργασίας και δεν μπορούν επουδενί να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Άλλωστε το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του για τον όποιο κακόβουλο και κακεντρεχή κάνει το όποιο κακόβουλο και κακεντρεχές σχόλιο. Κατάφερε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ο Περιφερειάεχης Γ. Χατζημάρκος με την όποια στήριξη παρείχαμε εμείς, να εξασφαλίσει τη διπλάσια στήριξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα νησιά μας, συγκριτικά με αυτή που παρέχεται στο λεκανοπέδιο Αττικής. Αυτό και μόνο απαντά στο ερώτημα πόσο αποτελεσματικές ήταν οι προσπάθειες που έγιναν. Το νούμερο αποτυπώνει την απόλυτη επιτυχία του εγχειρήματος αυτού. Μακριά από εμάς οι όποιες προσωπικές σκοπιμότητες από όπου και αν προέρχονται. Το τραπέζι έχει αποδειχθεί φιλόξενο για όποια προσπάθεια γίνεται  για καλό της  Ρόδου, της Δωδεκανήσου και του Ν. Αιγαίου»!

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τους φορείς και στο αποτέλεσμα των προσπαθειών, ο Περιφερειάρχης τόνισε πώς εκείνο που έχει σημασία τελικά είναι το αποτέλεσμα των κοινώ δράσεων και ενεργειών προς όφελος της κοινωνίας. «Ο σχεδιασμός και όλες αυτές οι παρεμβάσεις απαιτούν μεγάλη και δύσκολη δουλειά και είναι προνόμιο εξαιρετικό να μπορείς να συμβουλεύεσαι ανθρώπους σοβαρούς με γνώση, πράγμα που σπανίζει. Ευχαριστώ τον κ. Μπόνη και τον κ. Πάππου. Με τη βοήθεια και την καθοδήγησή τους καταφέραμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να βάλουμε τις σωστές προτεραιότητες ώστε οι μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου να έχουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Ήταν πολύς ο κόπος αλλά σημασία έχει η ουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.

Η …επιμήκυνση της σεζόν!

Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι αποφεύγει κάθε συζήτηση για την επιμήκυνση της σεζόν, ένα όρο που όπως είπε δεν συνάδει με τα δεδομένα της εποχής! Επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας έγιναν στοχευμένες δράσεις και ενέργειες από την ΠΝΑΙ προς αυτή την κατεύθυνση με απτό αποτέλεσμα. Το 2020  όμως, μία χρονιά κατά την οποία μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί στον κόσμο κατέρρευσαν, δεν έχει νόημα η συζήτηση αυτή.

Οι δηλώσεις του κ. Χατζημάρκου αναλυτικότερα: «Έχω αποφύγει όλο το διάστημα να συμμετέχω στην κουβέντα για την επιμήκυνση της σεζόν και το έκανα συνειδητά. Διότι πολλές φορές σε αυτή τη χώρα… φερόμαστε σα να είμαστε αποκομμένοι από το υπόλοιπο περιβάλλον, με ένα τρόπο που δείχνει να είμαστε κολλημένοι σε συζητήσεις που γίνονταν τις προηγούμενες δεκαετίες… Επιτέλους πρέπει να γυρίσουν κάποιοι το διακόπτη… Άλλαξαν οι εποχές…

Χαρίζω τον τίτλο της επιμήκυνσης. Δεν είμαι ο εφευρέτης καμίας πατέντας επιμήκυνσης, ούτε εγώ ούτε αλλά ούτε και οι συνεργάτες μου. Κατά την προηγούμενη μας θητεία, όταν δεν υπήρχε παρόμοια κρίση πετύχαμε επιμήκυνση; Ναι! τραβήξαμε σεζόν και στο ξεκίνημα και στο κλείσιμο με 15 διαφορετικούς τρόπους, τους οποίου δεν χρειάζεται να αναφέρω. Ήρθε το αποτέλεσμα και δεν έχει νόημα να απαριθμώ ένα, ένα ξεχωριστά τους τρόπους με τους οποίους ήρθε. Και θα αποφύγω να το κάνω γιατί θα δώσω πάλι τροφή σε μία μικρή ομάδα ανόητων και στα ΜΜΕ που ζουν από τις επιθέσεις που κάνουν σε εμάς, να αποδείξουν την παρουσία τους.

Το 2020 μπορούσαμε να μιλάμε για επιμήκυνση; Καταρχάς δεν ξέραμε αν θα έχουμε σεζόν… Στη συντριπτική πλειοψηφία των προορισμών του πλανήτη δεν υπήρξε σεζόν. Τεράστιοι προορισμοί στην Ευρώπη κατέρρευσαν τελείως. Η Ελλάδα άνοιξε δεν άντεξε όλη… Λάθος ο όρος, λάθος η συζήτηση για την επιμήκυνση κάτω από αυτές τις συνθήκες…».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος επανέλαβε ότι σε έκτακτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής τις επόμενες μέρες θα επικυρωθεί η συμφωνία με αεροπορική εταιρεία (Jet2) για τη συνέχεια των πτήσεων μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου:

«Κάνουμε συμφωνίες και για Νοέμβριο… Ναι, κάνουμε συμφωνίες με εταιρείες… Ποιος στενοχωριέται γι’ αυτό… Ξέρω πέντε ανόητους που στενοχωριούνται… Δεν βγήκα να κάνω ανακοινώσεις, να πω ότι πετύχαμε την επιμήκυνση και αυτό επειδή κάθε μέρα που κερδίζουμε αποτελεί μία σημαντική νίκη.

Και αν με ρωτήσετε τι θα περιλαμβάνει η επόμενη μέρα, δεν θα μπορέσω να απαντήσω. Οι αποφάσεις δεν εξαρτώνται πλέον μόνο από εμάς. Εμείς αποδείξαμε σαν τουριστικός προορισμός, ως κοινωνία που ζει από τον τουρισμό ότι πορευόμαστε ενωμένα και συγκροτημένα. Η νίκη μας είναι μία νίκη όλης της κοινωνίας, όλων των νησιωτών και κάθε μέρα που κερδίζουμε με ανοιχτή αγορά είναι οξυγόνο για την κοινωνία. Θα τραβήξουμε όσο πάει όσο αντέχει το σύστημα, θα δοκιμάσουμε όλα του τα όρια. Η ουσία είναι μεγαλύτερη από τον τίτλο της επιμήκυνσης. Αυτό που έχει επιτευχτεί, εάν το βάλετε κάτω από τον τίτλο της επιμήκυνσης το αδικείτε … Θα κλέψουμε μέρος από το Νοέμβριο, πόσες; Θέλουμε πολλές… Όσες περισσότερες γίνεται…».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου