Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε αίτημα πτώχευσης εταιρείας που λειτουργούσε καταστήματα fast food

Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου απορρίφθηκε η αίτηση πτώχευσης γνωστής ομόρρυθμης εταιρείας της Ρόδου, που λειτουργούσε ως αλυσίδα καταστήματα fast food και η συναφής αίτηση ασφαλιστικών μέτρων περί λήψεως προληπτικών μέτρων.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η εταιρεία είχε προσφύγει το Νοέμβριο του 2019 ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου με αίτηση πτώχευσης με την οποία ζητούσε να οριστεί ως χρόνος παύσης των πληρωμών η 31η Δεκεμβρίου 2019.
Η αίτησή της αυτή είχε προσδιοριστεί για να συζητηθεί την 10η Σεπτεμβρίου 2020.
Με απόφαση, που είχε εκδώσει το ίδιο δικαστήριο είχε απορριφθεί παλαιότερα η αίτησή της για την επικύρωση της διαδικασίας συνδιαλλαγής με αποτέλεσμα να χάσει τα προνόμια που της προσέφερε η υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα από το 2009.
Η εταιρεία είναι ομόρρυθμη και έχει ως σκοπό την επεξεργασία νωπών και κατεψυγμένων πουλερικών, αυγών, αλλαντικών, τροφίμων και πάσα συναφή προς τούτο εργασία καθώς και την πώληση έτοιμου φαγητού με πρώτη ύλη το κοτόπουλο και εδρεύει στον πρώην Δήμο Ιαλυσού.
Απασχολούσε 26 εργαζόμενους. Στις αρχές του 2009 παρουσίασε πρόσκαιρη έλλειψη ταμειακής ρευστότητας για την κάλυψη των άμεσων ληξιπρόθεσμων οφειλών της, που οφείλετο στην αδυναμία των πιστωτικών ιδρυμάτων, να της χορηγήσουν δάνεια, λόγω της επελθούσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της (προμηθευτές, πληρωτέες επιταγές, λογαριασμοί τραπεζών, φόροι – τέλη, ασφαλιστικοί οργανισμοί, πιστωτές) ανέρχονταν στο ποσό των 2.123.619,57 ευρώ.
Από την 1-1-2009 έως την 17-9-2009 η εταιρεία κατέβαλε, έναντι οφειλών σε προμηθευτές, τουλάχιστον 800.000 ευρώ.
Είχε προχωρήσει εξάλλου σε αναθεώρηση του επιχειρηματικού της σχεδιασμού με την προσπάθεια αποπληρωμής των υποχρεώσεων στην πενταετία 2010 έως 2014, καταβάλλοντας ετησίως το ποσό των 91.373,84 ευρώ και μηνιαίως το ποσό των 7.614,49 ευρώ, τη μείωση εξόδων τηλεπικοινωνιών, την ανακαίνιση των καταστημάτων και τον εμπλουτισμό του μενού.
Από το έτος 2002 έως και το έτος 2008 η εταιρεία, παρουσίαζε συνεχή αυξητική πορεία στον κύκλο εργασιών της, ενώ δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας τόσο στην Ιαλυσό όσο και στην Ρόδο.
Ξεκίνησε την δραστηριότητά της το 2002. Το 2005 άρχισε να επεκτείνει την δραστηριότητά της στον χώρο της εστίασης. Το πρώτο κατάστημά της δημιουργήθηκε στην Ιαλυσό και το 2006 ίδρυσε δεύτερο υποκατάστημα στο κέντρο της Ρόδου.
Μεταξύ άλλων τονίζει ότι η σημαντική σταδιακή αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ τα τελευταία έτη στα είδη εστίασης, επηρέασε τις τιμές πώλησης των εμπορευμάτων και των προϊόντων της, ενώ η όποια προσπάθεια μείωσης των τιμών πώλησης με απορρόφηση του ΦΠΑ απέβη επιζήμια.
Επίσης, η μεγάλη επιβάρυνση και των εργοδοτικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών, συνέτεινε στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Αννα Τσούρα και Κατερίνα Βολονάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου