Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τη «ΔΕΡΜ ΑΕ» με στόχο την ακύρωση της απόφασης για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
Αυτό ανακοίνωσε χθες, σε συνέντευξή τύπου, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος με αφορμή τη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αθήνα. «Η συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμη φορά στην Αθήνα. Έχουμε προσκαλέσει τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλη και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, προκειμένου να συζητήσουμε για σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ και το μεταναστευτικό. Είναι ευκαιρία να ληφθούν αποφάσεις», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε πως η προσφυγή στο ΣτΕ θα πρέπει να κατατεθεί από τη «ΔΕΡΜ ΑΕ» ή από κάποια άλλη εταιρεία για να έχει πιθανότητες να γίνει δεκτή, και πρόσθεσε:
«Θα συζητήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου».
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο .
«Πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο σημαντικά συνέδρια. Αυτό έδειξε πως το νησί μπορεί να καταστεί και συνεδριακός προορισμός. Προσωπικότητες κύρους από όλο τον κόσμο επισκέφθηκαν το νησί με αφορμή το συνέδριο για το “Διάλογο των Πολιτισμών”. Σημαντικά ήταν επίσης το 35ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο και το συνέδριο που διοργανώθηκε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.

Μεταναστευτικό
Εξάλλου σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αίγινα την περασμένη Κυριακή, ο δήμαρχος μίλησε για το μεταναστευτικό.
«Στο συνέδριο οι συνάδελφοί μου, έμαθαν την αλήθεια για το μεταναστευτικό. Παρουσίασα το πρόβλημα, όπως το αντιμετωπίζουμε στην πράξη. Δεν αναφέρθηκα σε θεωρίες και αριθμητικά στοιχεία. Οι αυτοδιοικητικοί μας πρότειναν να συνεργαστούμε και να ασκήσουμε πιέσεις ώστε η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Εμείς θα βρεθούμε σε αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος όταν θα κλείσουν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που μας στηρίζουν. Σήμερα αφίχθησαν άλλα 44 άτομα στην Κατταβιά», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως στο εξής η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου θα συνεργάζεται με την ΠΕΔ Αττικής.
«Έγινε επίσης δεκτή η πρότασή μου για την επανασύσταση της επιτροπής δημάρχων των νησιωτικών περιοχών. Και οι ΟΤΑ στην Αθήνα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με μας. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να κινητοποιήσουμε τους δημάρχους σε όλα τα νησιά. Εξήγησα πως ο Δήμος Ρόδου δεν έχει λάβει χρήματα από το κράτος. Πρότεινα να επιβληθούν τέλη που θα μας βοηθήσουν να έχουμε έσοδα. Διευκρινίζω πως δεν αναφέρθηκα σε αυξήσεις των τελών που ήδη επιβάλλονται», εξήγησε ο κ. Χατζηδιάκος.

ΠΡΟΤΟΥΡ
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ αλλά και στη διαχείριση των παραλιών που έχουν παραχωρηθεί από την ΕΕΤΑΑ. και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Με αφορμή την έναρξη της προετοιμασίας για την προβολή της Ρόδου στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου, ο κ. Χατζηδιάκος μίλησε και για την αναβάθμιση του ΠΡΟΤΟΥΡ.  «Στην τουριστική έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, θα μετάσχουμε με δικό μας περίπτερο. Έχουμε ήδη μισθώσει χώρο για να λάβουμε μέρος στην τουριστική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάρτιο στο Βερολίνο. Προγραμματίζουμε και τη συμμετοχή μας στις τουριστικές εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη. Για όλα αυτά, για την τροποποίηση του καταστατικού του ΠΡΟΤΟΥΡ και τις προσλήψεις νέων στελεχών θα γίνει συζήτηση στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως η απόφαση για τη συμμετοχή της Ρόδου στην τουριστική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΠΡΟΤΟΥΡ. Σε ερώτηση αν θα αλλάξει η δομή του ΠΡΟΤΟΥΡ ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε πως θα ληφθούν αποφάσεις και για την οικονομική στήριξη του Οργανισμού και από άλλους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό.
«Σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχαμε λάβει απόφαση για την τροποποίηση του καταστατικού του ΠΡΟΤΟΥΡ. Μοναδικός του χρηματοδότης ήταν ο Δήμος. Διέθετε 2.000.000 για την προβολή. Το 2014 είχαν καταβληθεί 600.000. Φέτος μέχρι τώρα έχουν δοθεί 170.000 ευρώ. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να βρούμε χρήματα για τη συγκεκριμένη δομή. Στοχεύουμε στη συνεργασία όλων των φορέων και στη συμμετοχή τους. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ πρέπει να γίνει πιο σύγχρονος και να αξιοποιήσει τη σύγχρονη τεχνολογία. Έχουν γίνει συζητήσεις με ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό και μπορούν να ενταχθούν στο δυναμικό του. Όλα αυτά θα συζητηθούν στη γενική συνέλευση του Οργανισμού. Τότε θα ληφθούν αποφάσεις όχι μόνο για τις προσλήψεις νέων στελεχών αλλά και για την οικονομική στήριξη του ΠΡΟΤΟΥΡ από άλλους φορείς», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως ο συγκεκριμένος Οργανισμός λειτουργεί επ’ ωφελεία όλων των φορέων.
Σε ερώτηση σχετικά με την παραίτηση του κ. Παλογιαννίδη ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε πως δεν έχει λάβει ακόμη την απόφασή του.

Ροδιακή Επαυλη- παραλίες
Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον νέο πρόεδρο της ΕΕΤΑ. Στη συνάντηση, παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, θα γίνει συζήτηση για τη Ροδιακή Έπαυλη και τη διαχείριση των παραλιών.
«Θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΕΤΑΑ και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης. Επιδιώκουμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση των παραλιών από το Νοέμβριο. Στόχος μας είναι να παραχωρηθούν αυτή τη φορά για τρία ή πέντε χρόνια. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες να κάνουν και τις ανάλογες επενδύσεις και να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Σε ερώτηση αν η ευθύνη για τη διαχείριση των παραλιών εκχωρηθεί στην «ΔΕΡΜ ΑΕ» ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε πως όλα θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά του Δήμου και την φορολόγηση που θα υποστεί.
«Η πρώην υπουργός κ. Βαλαβάνη είχε ανακοινώσει πως θα φορολογούνται με συντελεστή 21% τα έσοδα του Δήμου από τις ακτές. Δεν σκέφθηκε πόσα χρήματα πρέπει να δαπανήσουμε για τον ευπρεπισμό των παραλιών. Και η “ΔΕΡΜ ΑΕ” πληρώνει φόρους αλλά ως ανώνυμη εταιρεία έχει τη δυνατότητα να ισοψηφήσει τα έξοδα και τα έσοδά της. Θα κάνουμε εκτίμηση της κατάστασης όταν θα έρθει η ώρα. Θα λειτουργήσουμε με οδηγό τον προϋπολογισμό του Δήμου. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στο τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ