Ρεπορτάζ

Γενική ικανοποίηση για τις καλές επιδόσεις του ροδιακού τουρισμού

Χαμόγελα ικανοποίησης για την μέχρι σήμερα πορεία της τουριστικής σεζόν αλλά και αισιοδοξία για την τελική της έκβαση και για το επόμενο έτος, επικρατούν στην Ρόδο.
Οι κοινωνικοί εταίροι, αρχές, παράγοντες αλλά και η αγορά δηλώνουν ότι ήταν μια ανέλπιστα καλή σεζόν, που έχει προοπτικές και για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και έθεσε σταθερές βάσεις για το 2022.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος, ήδη ξεπεράσαμε το ένα εκατομμύριο τουρίστες:
«Είμαστε ικανοποιημένοι για την μέχρι σήμερα πορεία του τουρισμού αφού η αβεβαιότητα που είχαμε μέχρι και τον Απρίλιο, μετετράπη σε μεγάλη επιτυχία. Από την περασμένη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ξεπεράσαμε το ένα εκ. αφίξεις στο νησί της Ρόδου. Συνεπώς, ο αρχικός στόχος που είχαμε θέσει, δηλαδή να ξεπεράσουμε το 50% των αφίξεων του 2019, επετεύχθη φτάσαμε ήδη και ίσως να ξεπεράσουμε αυτό το όριο και να αγγίξουμε το 55% του 2019. Στο τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, η αγορά κινήθηκε πολύ καλά και ήταν εμφανές: το βλέπαμε στην πόλη, στην Μεσαιωνική Πόλη, στα καταστήματα κ.λπ. όπου ο κόσμος κυκλοφορούσε. Μάλιστα, παρατηρήθηκε, πως επειδή σημειώθηκε μείωση στις οργανωμένες εκδρομές με τα τουριστικά λεωφορεία, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η κίνηση στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Οπότε βλέπαμε στο δρόμο αρκετό κόσμο οι οποίοι επισκέφθηκαν τα χωριά και τις άλλες περιοχές στο νησί της Ρόδου, την πόλη, την Μεσαιωνική Πόλη κ.λπ.
Σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της ΤτΕ το πρόσημο ήταν θετικό. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε κίνηση. Βέβαια, σε όλα αυτά συνέβαλαν οι προσφορές που έδωσαν τα ξενοδοχεία –μια σοβαρή παράμετρος- λόγω του ανταγωνισμού και του ‘Last Minute’ στις κρατήσεις. Αυτό έδωσε ώθηση στο να γεμίσουν τα αεροπλάνα και να υπάρξει μια κανονική ροή που μας έφερε στον επιθυμητικό στόχο».
Σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκο, οι τουρίστες ανταποκρίθηκαν έχοντας ως σημείο αναφοράς το τρίπτυχο Ποιότητα – Ασφάλεια – Τιμή: «Οι πελάτες αναζητούσαν αυτό το τρίπτυχο. Ποιότητα προσφέραμε, ασφάλεια υπήρχε λόγω της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις ενώ οι τιμές ήταν πολύ προσιτές για να μην χάσουμε αεροπλάνα και πελάτες.
Επιπλέον, να τονίσουμε την παράμετρο που λέει ότι προϋπόθεση ανοίγματος της αγοράς ήταν το επίπεδο του εμβολιασμού αλλά και ο τρόπος υποδοχής των ξένων τουριστών μας. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, που ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά στην πρόσκλησή μας, από τον περασμένο Απρίλιο να οργανωθούμε άρτια ώστε να γίνονται τεστ μέσα στα ξενοδοχεία και σε προσιτή τιμή. Αυτό προβλήθηκε και στο εξωτερικό με πολλή επιτυχία αφού διευκολύναμε τους πελάτες μας κατά την επιστροφή τους.
»Να μην ξεχνάμε την σοβαρή παράμετρο που αφορά στην στοχευμένη προβολή και διαφήμιση ανά αγορά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία είχε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τις αρχές, τους τουρ οπερέιτορς και τις αεροπορικές εταιρείες, με συνέπεια να έχουμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Και βεβαίως, να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι επιδόσεις αποτελούν παρακαταθήκη για την επόμενη τουριστική σεζόν.
Όσον αφορά στον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, περιμένουμε ακόμη 300.000 τουρίστες οπότε έως το τέλος της χρονιάς, θα μπορέσουμε να βάλουμε στόχο να ξεπεράσουμε το 50% της κίνησης του 2019…», δήλωσε ο κ. Ματσίγκος.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Θανάσης Βυρίνης, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του λέγοντας πως μπορούμε να επιτύχουμε καλές επιδόσεις στον τουρισμό και να ατενίσουμε με αισιοδοξία το 2022:
«Η εικόνα που έχει εμφανίσει η τουριστική κίνηση είναι πολύ ικανοποιητική για όλους. Αυτό αποτυπώθηκε τόσο στους αριθμούς όσο και στην αγοραστική κίνηση που ήταν καλή. Μετά τις 17 Αυγούστου σημειώθηκε μια μικρή πτώση στην κίνηση, αλλά αυτή την περίοδο τα νούμερα αποτυπώνουν την εικόνα του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου (!)
Από εδώ και πέρα, έχουμε κρατήσεις έως το τέλος Οκτωβρίου με καλές πληρότητες στα ξενοδοχεία και αν αναλογιστούμε ότι έχουμε ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο σε αφίξεις είμαστε πάνω από τους αρχικούς στόχους που είχαμε θέσει εξ αρχής.
Εφεξής, στρέφουμε τις δράσεις μας στην επόμενη χρονιά με αισιοδοξία και καλή προετοιμασία.
Εκτιμούμε ότι θα καταφέρουμε να πιάσουμε τον σφυγμό των νέων δεδομένων που έχουν τεθεί αφού μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν αλλάξει όλα και κυρίως τα κριτήρια επιλογής των επισκεπτών μας.
Ήδη είναι σε εξέλιξη μια έκθεση για τους Digital Nomads, παρακολουθούμε και συμμετέχουμε στα συνέδρια για τον θρησκευτικό τουρισμό, για τη γαστρονομία και σε άλλες μορφές τουρισμού. Εκτιμούμε πως οι οιωνοί για την επόμενη χρονιά είναι πολύ καλοί και θετικοί με βάση την προεργασία που κάνουμε ως Δήμος Ρόδου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου