Τον Παναγιώτη Κουρουμπλή κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη που συγκάλεσε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Σαρωνικό, την λήψη περαιτέρω άμεσων μέτρων για την διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού της βύθισης του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ και την ταχύτατη απόδοση των ευθυνών.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας, έδωσε εντολή για:

– Την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων.

– Την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του  αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.

– Την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης  εμπορικών πλοίων  στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.

– Την συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Δυσφορία

Στο μεταξύ, κλιμακώνεται η δυσφορία μεταξύ των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών τόσο για τους χειρισμούς του υπουργού στο θέμα της πετρελαιοκηλίδας, όσο και για τη σειρά των εξαιρετικά προκλητικών του δηλώσεων.

Υπενθυμίζεται πως αφού χθες ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι «είναι πάντα διαθέσιμη η παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό» , προκαλώντας φήμες περί παραίτησής του, παρότρυνε τους πολίτες να μην … φοβούνται να κολυμπήσουν στα μολυσμένα ύδατα ενώ σήμερα παραίνεσε να μην » φέρνουμε την καταστροφή για την πετρελαιοκηλίδα».

Νωρίτερα σε «άδειασμα» του κ. Κουρουμπλή προχώρησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δηλώνοντας πως «Κανείς δεν πρέπει να ψαρεύει ούτε να κολυμπά στις περιοχές όπου υπάρχει μαζούτ».

Ερωτηθείς μάλιστα για το εαν τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού Ναυτιλίας, ο κ. Ξανθός περιορίστηκε να πει οτι αυτή τη στιγμή είναι θέμα  δευτερευούσης σημασίας.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ζήτημα παραίτησης ή απομάκρυνσης του κ. Κουρουμπλή από το τιμόνι του Ναυτιλίας, δεν υπάρχει ( αυτή τη στιγμή).

Ν. Ζορμπά – capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ