Συνεντεύξεις

Xρ. Eυστρατίου: «Eχω μάθει στα δύσκολα να ενεργώ στο πεδίο της δράσης. Οχι να κάνω υποδείξεις από την ασφάλεια του καναπέ μου»

Στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς, που άφησε πίσω της πάνω από 10.000 στρέμματα καμένης γης και πολλές ζημιές κυρίως σε καλλιέργειες, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» κάνοντας έναν μίνι απολογισμό για το τι έγινε εκείνες τις δύσκολες στιγμές.
Απαντάει επίσης με ξεκάθαρη γλώσσα στην έντονη κριτική και στις επιθέσεις που δέχτηκε ο ίδιος και η περιφερειακή αρχή κατά την διάρκεια όλης αυτής της δύσκολης κατάστασης από μερίδα συμπολιτών μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας πως «Έχω μάθει στα δύσκολα να ενεργώ στο πεδίο της δράσης. Όχι να κάνω υποδείξεις από την ασφάλεια του καναπέ μου»!
Ακόμη, μιλάει για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρόδο και το ενδεχόμενο να ληφθούν έκτακτα μέτρα αλλά και για το Κτηματολόγιο, όπου, ενώ η περιφερειακή αρχή πρωτοστάτησε με την συνδρομή της, έγινε αποδέκτης επιθέσεων από συγκεκριμένους υπαλλήλους με συνέπεια να καθυστερεί η διαδικασία.
Κύριε Ευστρατίου, η Ρόδος «λαχτάρησε» κυριολεκτικά ζώντας τον πύρινο εφιάλτη πρόσφατα. Είναι γεγονός πως διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο με υψηλές θερμοκρασίες και ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ. Θα ήθελα να μας περιγράψετε τι έγινε, ποιοι βοήθησαν και πώς καταφέρατε όλοι μαζί να ελέγξετε την πύρινη κόλαση.
Το νησί, μετά από ένα χειμώνα ανομβρίας και ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα ήταν ήδη ευάλωτο σε φωτιές. Αυτό, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν την 1η Αυγούστου, δημιούργησε ένα άκρως σοβαρό επεισόδιο πυρκαγιάς που τρόμαξε και τους πιο έμπειρους. Υπήρχαν στιγμές, την 1 ημέρα της φωτιάς, που ένοιωσα απελπισία. Βλέπαμε να ανοίγονται καινούργια μέτωπα από την εναλλαγή της φοράς των ανέμων, που υποχρέωναν τις μονάδες κατάσβεσης να διασπούν τις δυνάμεις τους και να αλλάζουν τον σχεδιασμό τους. Το ανάγλυφο της περιοχής δυσχέραινε τα πεζοπόρα μέσα. Ζητήθηκε να κηρυχτούν οι Δημοτικές Ενότητες που απειλούνταν από την φωτιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Φοβήθηκα ότι δεν θα τα καταφέρουμε και η φωτιά θα μας ξεφύγει την νύχτα, που δεν θα είχαμε και την συνδρομή των αεροπλάνων. Δόθηκε μάχη ως το ξημέρωμα, μέχρι να διασφαλίσουμε ότι η απειλή είχε περιοριστεί.
Την 2η μέρα επιχειρούσαμε σε αναζωπυρώσεις στην ήδη καμένη έκταση. Την 3η μέρα, συνεχίσαμε με αυξημένη επιτήρηση της περιοχής και συγκαλέσαμε έκτακτο ΣΟΠΠ. Το 1ο θέμα της συνεδρίασης ήταν η αποτίμηση των ενεργειών και δράσεων που πραγματοποιήθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αποφασίστηκε επίσης απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας στις δασικές περιοχές του νησιού, καθώς υπάρχει κίνδυνος αναζωπυρώσεων και εκδήλωσης νέων πυρκαγιών.
Η άμεση ανταπόκριση των φορέων, ο καλός συντονισμός και η υποστήριξη από εναέριες δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα από άλλες περιοχές της Ελλάδας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της φωτιάς. Οι προσπάθειες των ένστολων και των εθελοντικών ομάδων ήταν παραδειγματικές. Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και μηχανημάτων έργου, κλήθηκαν άμεσα και συνέδραμαν τις επιχειρήσεις με τον πιο καίριο και αποτελεσματικό τρόπο. Ο καθένας έκανε αυτό που του αναλογούσε και πολλά παραπάνω. Συγκινητική ήταν και η συμμετοχή των πολιτών που έσπευσαν να υποστηρίξουν τους πρώτους στο έργο τους.
Αυτή η φωτιά έσβησε με την μεγάλη ή τη μικρή συμβολή του καθενός. Από τις πρώτες ώρες, όλη η κοινωνία έδωσε αυτή τη μάχη με καθαρό μυαλό και δύναμη. Οι πυροσβέστες που δεν ήθελαν να απομακρυνθούν για ξεκούραση. Οι εθελοντές που άφησαν την οικογένεια και την εργασία τους και επέστρεψαν μετά από τρεις μέρες. Οι άνθρωποι που μαγείρευαν και έστελναν φαγητό στα μέτωπα. Νεαροί εθελοντές που δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ σε κατάσβεση αλλά η άρτια εκπαίδευση και το πάθος τους, υποσκέλισαν την απειρία τους. Οι κάτοικοι των χωριών, συνεργάσιμοι και άγρυπνοι φρουροί του τόπου τους. Ο τελικός απολογισμός της φωτιάς στη Ρόδο;
– Η φωτιά αντιμετωπίστηκε σε λίγο περισσότερο από δύο 24ωρα
– Κανένα σπίτι δεν κάηκε, καμία ανθρώπινη ζωή δεν χάθηκε.
– Η Κοιλάδα με τις πεταλούδες δεν έπαθε ζημιά. Μένει κλειστή για προληπτικούς λόγους. – Η φωτιά έκαψε περίπου 11.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων
– Οι δασικές περιοχές που κάηκαν θα κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες και ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για την οριοθέτησή τους.
– Αυτή τη στιγμή που μιλάμε συνεχίζουμε να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση αφού η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για πυρκαγιές.
• Δεχτήκατε κι εσείς και η περιφερειακή αρχή έντονη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τελικά από τον… καναπέ είναι εύκολη η κριτική και φυσικά ακόμη πιο εύκολο το δηλητήριο και η οργή που επηρεάζει τον κόσμο;
Η θλίψη, ο φόβος για το αύριο και η οργή ακόμα, είναι δικαιολογημένα όταν καταστρέφεται το περιβάλλον που ζεις και η περιουσία σου. Αλίμονο σε εκείνους που στέκουν απαθείς μπροστά σε τέτοια γεγονότα. Αυτά τα συναισθήματα κινητοποίησαν πολλούς συμπολίτες μας να στηρίξουν το έργο της κατάσβεσης, φέρνοντας έστω και παγωμένα νερά στο μέτωπο και πολλούς άλλους να ευχαριστούν δημόσια και να επιβραβεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτούς που επιχειρούσαν στην φωτιά. Δεν έλειψαν επίσης οι προσφορές και οι προτάσεις από τους πολίτες για την αποκατάσταση της περιοχής, την επόμενη μέρα.
Την πικρία, τον φόβο, την ανασφάλεια προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν και κάποιοι από τον καναπέ τους για να ακυρώσουν αυτήν την συνολική προσπάθεια της κοινωνίας, να τρομοκρατήσουν και να φέρουν διχασμό. Την ώρα που επιχειρούσαμε στο μέτωπο, δεχόμουν κλήσεις από ανάστατους πολίτες, που διάβαζαν αναρτήσεις για εκρήξεις σε στρατόπεδα και καμένα χωριά. Κάποιοι με αφορμή την φωτιά, πέταξαν το καπέλο του λοιμωξιολόγου και έγιναν δασολόγοι, πυροσβέστες και ρεπόρτερς φανταστικών ειδήσεων. Όταν η κοινωνία διαχειρίζεται την πραγματικότητα, κάποιοι διαχειρίζονται τον προσωπικό τους λογαριασμό στο facebook. Η κριτική είναι απαραίτητη, ο μηδενισμός όμως όχι. Έχω μάθει στα δύσκολα να ενεργώ στο πεδίο της δράσης. Όχι να κάνω υποδείξεις από την ασφάλεια του καναπέ μου.
Το σημαντικό για μένα είναι ότι το διαδίκτυο μετέφερε κυρίως το μήνυμα του εθελοντισμού και της προσφοράς που επεκτάθηκε σε όλη την κοινωνία. Αυτά, είναι αναγκαία συστατικά ενός κόσμου που ήδη καλείται να αντιμετωπίσει ακραίες και ασύμμετρες απειλές.
• Σε δηλώσεις σας στους δημοσιογράφους είχατε αναφερθεί στο θέμα με το Κτηματολόγιο από όπου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι σε αυτό. Τι έγινε τελικά;
Από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε ουσιαστικό ρόλο και ευθύνες πέραν των αρμοδιοτήτων μας για την αποκατάσταση του κτηρίου του κτηματολογίου στη Ρόδο, εκτιμώντας τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του λόγω των υφιστάμενων κτιριακών φθορών. Σε ταχύτατους χρόνους οι υπηρεσιακοί μας παράγοντες εκπόνησαν την μελέτη που εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία δημοπράτησης της επισκευής και αποκατάστασης του εν λόγω κτηρίου. Εκτός από την Περιφέρεια και ο Δήμος Ρόδου ενήργησε και έδωσε λύση στην προσωρινή μεταστέγαση του Κτηματολογίου έως ότου ολοκληρωθούν με ασφάλεια οι εργασίες αποκατάστασης, συνδράμοντας τόσο στην εύρεση κατάλληλου κτηρίου όσο και στις εργασίες μεταστέγασης με διάθεση προσωπικού, οχημάτων και εξοπλισμού.
Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τα στελέχη του Κτηματολογίου Ρόδου για την μεταστέγασή του, με αποτέλεσμα ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο να μην μπορεί να εκτελέσει τις εργασίες που προβλέπονται από την κατεπείγουσα σύμβαση και να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Προς το παρόν δεν αναθεωρούμε τη στάση μας απέναντι στο έργο γιατί δεν έχουν προκύψει στοιχεία για να το κάνουμε αυτό. Εκφράζουμε όμως την ανησυχία μας για την εξέλιξή του, αλλά και την πικρία μας όταν βλέπουμε να υπονομεύεται το συντονισμένο έργο τόσων Υπηρεσιών από τη μη συνεργασία κάποιων υπαλλήλων.
• Βλέπουμε να πληθαίνουν καθημερινά τα κρούσματα κορωνοϊού ιδιαίτερα στη Ρόδο. Υπάρχει η πιθανότητα να ληφθούν έκτακτα μέτρα; Πώς αντιδρά η Περιφέρεια σε αυτήν την εξέλιξη;
Βλέπουμε τη Ρόδο να επιβαρύνεται επιδημιολογικά το τελευταίο διάστημα. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση, στους επιδημιολόγους, στους φορείς της περιοχής μας και στους πολίτες. Ζητήσαμε σε προγενέστερο χρόνο την έγκαιρη εμβολιαστική θωράκιση των νησιών μας και δόθηκε στους πολίτες μας η δυνατότητα να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους πριν την έλευση του μεγάλου κύματος επισκεπτών ακριβώς για να προλάβουμε αυτό το ενδεχόμενο. Χρηματοδοτήσαμε καμπάνια ενημέρωσης και προτροπής των πολιτών στον εμβολιασμό και χαιρετήσαμε τις δράσεις και άλλων φορέων προς αυτήν την κατεύθυνση.
Συνέβη αυτό που επιδιώκαμε και εννοώ το κύμα επισκεπτών στα νησιά μας, που είναι πλέον πολύ μεγάλο. Έχουν γίνει σκληρές, χρονοβόρες και κοστοβόρες προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Δεν έχουμε δικαίωμα να σαμποτάρουμε το εισόδημα, την εργασία και την ανάπτυξη του τόπου μας, με αλόγιστες ενέργειες και χαλαρή στάση απέναντι στην πανδημία.
Δεν κρύβω πως υπάρχει πιθανότητα να ισχύσουν τοπικά περιοριστικά μέτρα ιδίως στη Ρόδο που παρουσιάζει μεγάλη και αυξητική τάση των κρουσμάτων. Την απόφαση εξάλλου λαμβάνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με βάση την επιδημιολογική εικόνα του τόπου. Γι αυτό ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του πριν να είναι αργά.
Κάνω έκκληση στους πολίτες για αυτοπεριορισμό και τήρηση των μέτρων. Αλλά και σε όσους πολίτες δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν πριν να είναι αργά. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου που μόλις ξεκίνησε, για εμβολιασμούς των εργαζομένων με κινητές μονάδες εντός των ξενοδοχείων του νησιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε διάστημα όχι πολύ μακριά από σήμερα, όλοι θα εκτεθούμε στον ιό και ο πληθυσμός των ανεμβολίαστων θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Τόσο όμως οι εμβολιασμένοι όσο και εκείνοι που μέχρι σήμερα δεν έχουν πεισθεί για την αξία του εμβολιασμού και έχουν τους ενδοιασμούς τους, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα κυρίως της κοινωνικής απόστασης, της χρήσης μάσκας και της αποφυγής συνωστισμού. Και οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες όλων των κλάδων οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στον εργασιακό τους χώρο. Στη μάχη για τον περιορισμό της πανδημίας, όλοι μας έχουμε θυσιάσει πολλά και προς χάριν αυτών και για να μην χρειαστεί να θυσιάσουμε ακόμη περισσότερα, θα πρέπει να δείξουμε τη δέουσα σοβαρότητα εμμένοντας στην αυστηρή τήρηση των μέτρων. Για την προστασία της δημόσιας υγείας και την θωράκιση της οικονομίας μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου