Αθλητικά

Το Αναρριχητικό Φεστιβάλ για 13η χρονιά στην Κάλυμνο

Το πρώτο Φεστιβάλ Αναρρίχησης που έγινε στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον γνωστά και φημισμένα παγκοσμίως, είναι αυτό της Καλύμνου, που η διεξαγωγή του αναμένεται να ανακοινωθεί για 13η συνεχόμενη χρονιά για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Η πρώτη χρονιά που πραγματοποιήθηκε ήταν το 2000 και ακολούθησαν διοργανώσεις το 2004, 2006, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 και 2018. Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Δήμος Καλύμνου ενώ το 2006 την διοργάνωση ανέλαβε η διεθνής αθλητική εταιρεία Petzl με την North Face να παίρνει την διοργάνωση το 2012, 2013 και 2014.

Τα κριτήρια που κάνουν την Κάλυμνο να ξεχωρίζει ως αναρριχητικός προορισμός και να έχει κάθε χρόνο μεγάλη συμμετοχή ξένων αναρριχητών απ’ όλο τον κόσμο στο ετήσιο φεστιβάλ της είναι:

  • Η άριστη ποιότητα των ασβεστολιθικών βράχων της
  • Οι περίπου 2.500 καλά ασφαλισμένες και συντηρημένες αναρριχητικές διαδρομές της
  • Η μεγάλη ποικιλία σε βαθμούς δυσκολίας που παρουσιάζουν τα αναρριχητικά της πεδία από πολύ εύκολα για αρχάριους αναρριχητές έως πολύ δύσκολα για τους επαγγελματίες και έμπειρους της αναρρίχησης
  • Η εύκολη πρόσβαση στα πεδία
  • Η επιβλητική θέα προς την θάλασσα που κόβει την ανάσα
  • Ειδικά εκπαιδευμένη εθελοντική Ομάδα Διάσωσης για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί σε οποιοδήποτε αναρριχητικό πεδίο στο οποίο η πρόσβαση ιατρικής βοήθειας είναι ανέφικτη.

Το διεθνές φεστιβάλ Καλύμνου πραγματοποιείται κάθε χρόνο το φθινόπωρο (είτε τον Οκτώβριο είτε τον Νοέμβριο) και μέχρι στιγμής έχουν λάβει συμμετοχή σε αυτό πάνω από 6.500 αναρριχητές.

Το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναρριχητικούς μαραθωνίους για συμμετέχοντες όλων των επιπέδων, μαθήματα αναρρίχησης, παρουσιάσεις και προβολές από καταξιωμένους και παγκοσμίου φήμης αθλητές, διαγωνισμούς, εκθέσεις φωτογραφίας, ελεύθερη αναρρίχηση σε κάθετους βράχους πάνω ακριβώς από τη θάλασσα (deep water soloing) , πολιτιστικές εκδηλώσεις, πάρτυ με dj και ζωντανή μουσική κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κάλυμνο δρα από το 2013 οργανωμένη και ειδικά εκπαιδευμένη Ομάδα Διάσωσης από εθελοντές αναρριχητές και μη που ζούνε στο νησί.

Στόχος τους η κάλυψη οποιουδήποτε αναρριχητικού ή άλλου ατυχήματος συμβεί σε δυσπρόσιτες περιοχές όπου η ιατρική βοήθεια είναι πολύ δύσκολο να φτάσει.

Το Φεστιβάλ του 2018 ήταν μια πραγματική γιορτή της αναρρίχησης, με συμμετοχές εκατοντάδων αναρριχητών από όλο τον κόσμο και με ένα πρόγραμμα πλούσιο, που περιλάμβανε οπτικοακουστικές παρουσιάσεις από κορυφαίους αναρριχητές, μαθήματα αναρρίχησης, μαθήματα παραδοσιακών χορών, ατελείωτα πάρτι με DJ και live rock μουσική με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

Σχολή αναρρίχησης στην Κάλυμνο

Σχολής αναρρίχησης βράχου διοργάνωσε το Basecamp τον προηγούμενο μήνα στην Κάλυμνο!  Το πρόγραμμα της σχολής διεξήχθη αποκλειστικά στα άριστα οργανωμένα πεδία του νησιού, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κινησιολογία και την βελτίωση της αναρριχητικής τεχνικής, με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση στο κάθετο περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες κάτω από την επίβλεψη εξειδικευμένων προπονητών και εκπαιδευτών αναρρίχησης της ΕΟΟΑ, διδάχθηκαν με τον πιο σύγχρονο και μεθοδικό τρόπο τις τεχνικές κίνησης που αποτελούν τη βάση της μελλοντικής τους αναρριχητικής και ορειβατικής εξέλιξης. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρία πάνω στις τεχνικές ασφάλισης, τους χειρισμούς των σχοινιών, τους κόμπους και να εξοικειωθούν με τον αναρριχητικό εξοπλισμό και τη σωστή χρήση του.

Ακολουθώντας τις θεμελιώδης αρχές διδακτικής και εκπαίδευσης ενηλίκων, η εξοικείωση των συμμετεχόντων με το ύψος και η αύξηση της τεχνικής δυσκολίας έγινε σταδιακά ξεκινώντας από χαμηλά ύψη και εύκολο σκαρφάλωμα, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να χτίσουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη τόσο με τους χειρισμούς και τα υλικά όσο και με τους σχοινοσυντρόφους τους.

Οι γνώσεις και η εμπειρία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για την ενασχόληση με την αθλητική αναρρίχηση η οποία αποτελεί πλέον επίσημο Ολυμπιακό άθλημα, όσο και για την πραγματοποίηση αναβάσεων σε βουνά με τεχνικές δυσκολίες (χειμώνα ή καλοκαίρι) καθώς η αναρρίχηση είναι η συνέχεια της προώθησης στο βουνό και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ορειβασίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου