ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φ. Χατζηδιάκος: «H ΔEYAP δεν είναι “μπαταχτσής”»!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ- ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

Με το σχό­λιο «δεν πί­στε­ψα ποτέ ότι η Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου θα προ­σέ­φευ­γε στην δι­καιο­σύ­νη» προ­σπά­θη­σε σχε­δόν να…. δια­σκε­δά­σει τις εντυ­πώ­σεις στην χτε­σι­νή συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου (πα­ρα­μο­νή της Πα­να­γί­ας) στους δη­μο­σιο­γρά­φους.

Κλη­θείς να σχο­λιά­σει όσα δι­η­μεί­φθη­σαν στην συ­νε­δρί­α­ση της ΔΕΥΑΡ την πε­ρα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα προ­σπά­θη­σε να πάρει απο­στά­σεις από την ΠΝΑΙ, λέ­γο­ντας τα εξής:

«Κι αν έγινε οποια­δή­πο­τε πα­ρε­ξή­γη­ση, έχω επι­λη­φθεί προ­σω­πι­κά της υπό­θε­σης. Δεν πί­στευα ποτέ ότι η ΠΝΑΙ θα προ­σέ­φευ­γε στη δι­καιο­σύ­νη για να στρα­φεί κατά της ΔΕΥΑΡ. Εάν για λό­γους τυ­πι­κούς, δη­μο­σιο­νο­μι­κούς δεν εγκρι­θεί η εκ νέου υπο­βο­λή του εντάλ­μα­τος από τον Επί­τρο­πο, τότε είναι μο­νό­δρο­μος να βγει μια δια­τα­γή πλη­ρω­μής (θα έλεγα συ­ναι­νε­τι­κά) και να γίνει η πλη­ρω­μή. Δεν είναι θέμα αντι­δι­κί­ας, είναι θέμα δια­δι­κα­σί­ας. Το ένταλ­μα ‘κόλ­λη­σε’ στον Επί­τρο­πο και θα επα­νυ­πο­βλη­θεί αμέ­σως μετά τον Δε­κα­πε­νταύ­γου­στο. Δεν υπάρ­χει που­θε­νά θέμα απο­φυ­γής της ευ­θύ­νης…»

Ωστό­σο, δεν πα­ρέ­λει­ψε να αφή­σει κά­ποιες… αιχ­μές και σχο­λιά­ζο­ντας τις εξε­λί­ξεις και τις δη­λώ­σεις του πε­ρι­φε­ρειάρ­χη και του γραμ­μα­τέα του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου (μέ­λους του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ) κ. Στέρ­γου Στά­γκα, είπε:

«Είμαι σε συ­νεν­νό­η­ση με τον πρό­ε­δρο και τους συ­να­δέλ­φους που είναι στην διοί­κη­ση της ΔΕΥΑΡ. Έχει υπο­γρα­φεί μία Προ­γραμ­μα­τι­κή Σύμ­βα­ση και όσον αφορά στις υπο­χρε­ώ­σεις της εται­ρεί­ας και τις πλη­ρω­μές, πρέ­πει να τη­ρη­θεί στο ακέ­ραιο. Έγι­ναν κά­ποιες πα­ρα­τη­ρή­σεις. Όσον αφορά στον λο­γα­ρια­σμό θεωρώ ότι ήταν σω­στές οι πα­ρα­τη­ρή­σεις που τέ­θη­καν από την πλευ­ρά του προ­έ­δρου της ΔΕΥΑΡ στην συ­νά­ντη­ση με τον αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη, που έγι­ναν απο­δε­κτές. Κάπου το ένταλ­μα ‘κόλ­λη­σε’ στον Επί­τρο­πο. Ζή­τη­σα να διορ­θω­θούν οι πα­ρα­τη­ρή­σεις και από την στιγ­μή που έχουν συμ­φω­νή­σει οι δύο πλευ­ρές, να προ­χω­ρή­σει η πλη­ρω­μή του εντάλ­μα­τος και να αφή­σου­με τις οποιεσ­δή­πο­τε αντι­πα­ρα­θέ­σεις, γιατί δεν ωφε­λεί κα­νέ­ναν και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο τον τόπο».

Ανα­φέρ­θη­κε ακόμη στις προ­σπά­θειες της ΔΕΥΑΡ και του Δήμου Ρόδου για την επάρ­κεια του νερού στο νησί, λέ­γο­ντας πως ολο­κλη­ρώ­θη­κε πλέον η σύν­δε­ση του αγω­γού του Φράγ­μα­τος με τα Κο­λύ­μπια: «Αυτή την στιγ­μή τα Κο­λύ­μπια υδρο­δο­τού­νται εν μέρει από τις γε­ω­τρή­σεις και εν μέρει από το Φράγ­μα –χρειά­ζο­νται 430 κυ­βι­κά την ώρα. Από αυτά τα 250 έρ­χο­νται από το Φράγ­μα ώστε να μπο­ρέ­σου­με να έχου­με κα­λύ­τε­ρης ποιό­τη­τας νερό. Ωστό­σο ενώ ήταν υπο­χρέ­ω­ση του ‘κρά­τους’ (δεν λέω της ΠΝΑΙ) να χρη­μα­το­δο­τή­σει τα έργα, τε­λι­κά τα πλη­ρώ­νει η ΔΕΥΑΡ. Επι­πλέ­ον, σε 15 μέρες ολο­κλη­ρώ­νε­ται το έργο της σύν­δε­σης των Στε­γνών με το Φράγ­μα καθώς και το έργο στο Τσαϊ­ρι. Προ­σπα­θού­με όπως κα­τα­λα­βαί­νε­τε να κα­λύ­ψου­με τις πολύ με­γά­λες ανά­γκες της ύδρευ­σης αλλά και της άρ­δευ­σης.

Το λέω αυτό γιατί υπάρ­χει μια πίεση στον τομέα να κα­λύ­ψου­με τις πε­ριο­χές αλλά θεωρώ ότι πρώτη προ­τε­ραιό­τη­τα είναι να εξα­ντλή­σου­με όλα τα πε­ρι­θώ­ρια για επάρ­κεια νερού σε όλες τις πε­ριο­χές από το Φράγ­μα.

Η κα­θυ­στέ­ρη­ση οφεί­λε­ται στο ότι δεν υπήρ­ξε ‘βάνα’ για να συν­δε­θεί και φέ­ρα­με ει­δι­κό συ­νερ­γείο για να βρε­θεί λύση.

Όλα αυτά πλη­ρώ­θη­καν από την ΔΕΥΑΡ –συ­νε­πώς δεν νο­μί­ζω ότι είναι…. ‘μπα­τα­χτσής’ η ΔΕΥΑΡ που έχει ήδη επεν­δύ­σει 1,337εκ ευρώ χωρίς να έχει υπο­χρέ­ω­ση για τις συν­δέ­σεις στον αγωγό συν τις γε­ω­τρή­σεις που ανοί­γει».

Η απά­ντη­ση στο δη­μο­σί­ευ­μα της «δη­μο­κρα­τι­κής»

Ο δή­μαρ­χος σχο­λί­α­σε πά­ντως το χθε­σι­νό δη­μο­σί­ευ­μα της «δη­μο­κρα­τι­κής» σχε­τι­κά με το πρό­γραμ­μα που έχει την ονο­μα­σία «Ανοι­κτά Κέ­ντρα Εμπο­ρί­ου» λέ­γο­ντας: «Στην ουσία είναι πα­ρεμ­βά­σεις σε αγο­ρές και επι­χει­ρή­σεις που έχουν πε­ζό­δρο­μους με ορι­σμέ­νες προ­δια­γρα­φές. Από αυτό το πρό­γραμ­μα χρη­μα­το­δο­τεί­ται με 1,5εκ. ευρώ ο Δήμος Ρόδου, και με 500.000 ευρώ οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες που θα μπουν σε αυτή την δια­δι­κα­σία για να κά­νουν ενιαί­ες πα­ρεμ­βά­σεις στις όψεις και στους πε­ζό­δρο­μους. Αυτό το πρό­γραμ­μα απαι­τεί την συ­νερ­γα­σία ή του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου ή του ΕΒΕΔ. Είχα συ­ζη­τή­σει προ μηνός με τον πρό­ε­δρο του ΕΒΕΔ κ. Γιάν­νη Πάπ­που εάν θα μπο­ρέ­σου­με να συ­νερ­γα­στού­με και το είδε πολύ θε­τι­κά. Εί­πα­με να ξε­κι­νή­σου­με τις δια­δι­κα­σί­ες μέσω του ΕΒΕΔ. Εμείς πή­ρα­με μια από­φα­ση στην τε­λευ­ταία συ­νε­δρί­α­ση του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου και εκ­κρε­μεί μία συ­νά­ντη­ση με το ΕΒΕΔ –εφό­σον λάβει και το δ.σ. μία από­φα­ση επί τού­του. Μετά τον Δε­κα­πε­νταύ­γου­στο θα έχου­με οπωσ­δή­πο­τε μια συ­νά­ντη­ση. Ευ­ελ­πι­στού­με πως μέσα από μια πρό­τα­ση από­λυ­τα τεκ­μη­ριω­μέ­νη η Ρόδος θα μπει στο πρό­γραμ­μα και θα βελ­τιω­θεί πολύ η ει­κό­να» όπως είπε.

Για τις ερ­γα­σί­ες στο πα­λαιό νο­σο­κο­μείο

Ο κ. Χα­τζη­διά­κος εμ­φα­νί­σθη­κε ιδιαί­τε­ρα ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από την θε­τι­κή εξέ­λι­ξη με την χρη­μα­το­δό­τη­ση που εξα­σφά­λι­σε ο Δήμος Ρόδου για τις πα­ρεμ­βά­σεις στο πα­λαιό νο­σο­κο­μείο. «Ανα­κοι­νώ­θη­κε –ατύ­πως- η χρη­μα­το­δό­τη­ση του ΥΠΑΝ ότι εντάσ­σε­ται η νέα πτέ­ρυ­γα του πα­λαιού νο­σο­κο­μεί­ου. Πρό­κει­ται για την πτέ­ρυ­γα που εδώ και πέντε χρό­νια έχει ξε­κι­νή­σει μία ερ­γο­λα­βία στο ισό­γειο και στον πρώτο όροφο. Η προη­γού­με­νη πε­ρι­φε­ρεια­κή αρχή, είχε χρη­μα­το­δο­τή­σει αυτή την ερ­γο­λα­βία με 2 εκ. ευρώ. Από αυτά απορ­ρο­φή­θη­καν μόνον 84.000 ευρώ και κρί­θη­κε ότι έπρε­πε να απε­ντα­χθεί από το πρό­γραμ­μα της ΠΝΑΙ. Τε­λι­κά προ­χω­ρή­σα­με μέσω της ΣΑΤΑ για να συ­νε­χι­στούν οι ερ­γα­σί­ες. Άνοι­ξε μία πρό­σκλη­ση για συ­ντή­ρη­ση, επι­σκευή και επα­να­χρη­σι­μο­ποί­η­ση πα­λαιών κτη­ρί­ων την οποία αξιο­ποι­ή­σα­με με τις Τε­χνι­κές Υπη­ρε­σί­ες του Δήμου Ρόδου. Συ­νο­λι­κά ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του έργου (απο­κα­τά­στα­ση κτη­ρί­ου, μη­χα­νο­λο­γι­κά, ο κι­νη­τός εξο­πλι­σμός για με­τα­στέ­γα­ση του­λά­χι­στον τεσ­σά­ρων διευ­θύν­σε­ων –οι­κο­νο­μι­κών, Τε­χνι­κών Υπη­ρε­σιών, Πο­λε­ο­δο­μί­ες και των Προ­νοια­κών Δομών που ήδη βρί­σκο­νται εκεί) άγ­γι­ξε τα 2,450εκ. ευρώ» και όπως εκτί­μη­σε η ερ­γο­λα­βία θα ολο­κλη­ρω­θεί σύ­ντο­μα.

Σε ερώ­τη­ση ποια είναι η δική του πρό­τα­ση ως δη­μάρ­χου Ρόδου, ο ίδιος επι­φυ­λά­χθη­κε ότι πρέ­πει να επα­νε­ξε­τα­στεί σε συμ­φω­νία με τους φο­ρείς και να αξιο­ποι­η­θεί ανα­λό­γως: «Υπάρ­χει μια πρό­τα­ση για το κτή­ριο από τους δι­κη­γό­ρους και μία από τους για­τρούς. Το κτή­ριο πα­ρα­χω­ρή­θη­κε στον Δήμο Ρόδου για 40 χρό­νια με το σκε­πτι­κό να το χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με για την στέ­γα­ση των υπη­ρε­σιών, συν τις προ­νοια­κές δομές μας, το Συσ­σί­τιο και τα υπό­λοι­πα να δο­θούν προς στέ­γα­ση των δι­κα­στη­ρί­ων».

Ωστό­σο, ο κ. Χα­τζη­διά­κος είπε πως μπο­ρεί να γίνει σε αυτό το κτή­ριο μια «με­ρι­κή με­τα­φο­ρά των δι­κα­στη­ρί­ων» για να εξυ­πη­ρε­τη­θούν οι ανά­γκες της δι­καιο­σύ­νης χωρίς να εγκα­τα­λει­φθούν ολο­κλη­ρω­τι­κά τα υπάρ­χο­ντα κτή­ρια που στε­γά­ζουν το Δι­κα­στι­κό Μέ­γα­ρο.

Ο δή­μαρ­χος ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στον βρε­φο­νη­πια­κό σταθ­μό της Ια­λυ­σού, για τον οποίο είπε ότι θα είναι έτοι­μος να πα­ρα­δο­θεί από τον Απρί­λιο έως τον Ιού­νιο του 2019 (με χρη­μα­το­δό­τη­ση του ΕΣΠΑ).

«Επι­πλέ­ον, με από­φα­ση του πε­ρι­φε­ρειάρ­χη κ. Χα­τζη­μάρ­κου, ελή­φθη η από­φα­ση του αντι­πλημ­μυ­ρι­κού έργου στον Μποτό (πε­ριο­χή έξω από τις Κα­λυ­θιές) με χρη­μα­το­δό­τη­ση 1,240εκ. ευρώ συν 680.000 ευρώ για μη­χα­νή­μα­τα προ­κει­μέ­νου να κα­λυ­φθούν οι ανά­γκες πυ­ρο­προ­στα­σί­ας και άλλων έργων» όπως ανέ­φε­ρε, εκ­φρά­ζο­ντας την ικα­νο­ποί­η­σή του για τους ρυθ­μούς με τους οποί­ους προ­χω­ρούν οι συ­νερ­γά­τες του στις Τε­χνι­κές Υπη­ρε­σί­ες, ώστε να μπο­ρέ­σει ο Δήμος Ρόδου να αξιο­ποι­ή­σει στο έπα­κρο κάθε χρη­μα­το­δο­τι­κό πρό­γραμ­μα που υπάρ­χει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.