Ειδήσεις

Φ. Χατζηδιάκος: «H ΔEYAP δεν είναι “μπαταχτσής”»!

Με το σχόλιο «δεν πίστεψα ποτέ ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα προσέφευγε στην δικαιοσύνη» προσπάθησε σχεδόν να…. διασκεδάσει τις εντυπώσεις στην χτεσινή συνέντευξη Τύπου (παραμονή της Παναγίας) στους δημοσιογράφους.
Κληθείς να σχολιάσει όσα διημείφθησαν στην συνεδρίαση της ΔΕΥΑΡ την περασμένη Δευτέρα προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από την ΠΝΑΙ, λέγοντας τα εξής:
«Κι αν έγινε οποιαδήποτε παρεξήγηση, έχω επιληφθεί προσωπικά της υπόθεσης. Δεν πίστευα ποτέ ότι η ΠΝΑΙ θα προσέφευγε στη δικαιοσύνη για να στραφεί κατά της ΔΕΥΑΡ. Εάν για λόγους τυπικούς, δημοσιονομικούς δεν εγκριθεί η εκ νέου υποβολή του εντάλματος από τον Επίτροπο, τότε είναι μονόδρομος να βγει μια διαταγή πληρωμής (θα έλεγα συναινετικά) και να γίνει η πληρωμή. Δεν είναι θέμα αντιδικίας, είναι θέμα διαδικασίας. Το ένταλμα ‘κόλλησε’ στον Επίτροπο και θα επανυποβληθεί αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Δεν υπάρχει πουθενά θέμα αποφυγής της ευθύνης…»
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αφήσει κάποιες… αιχμές και σχολιάζοντας τις εξελίξεις και τις δηλώσεις του περιφερειάρχη και του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου (μέλους του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ) κ. Στέργου Στάγκα, είπε:
«Είμαι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο και τους συναδέλφους που είναι στην διοίκηση της ΔΕΥΑΡ. Έχει υπογραφεί μία Προγραμματική Σύμβαση και όσον αφορά στις υποχρεώσεις της εταιρείας και τις πληρωμές, πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο. Έγιναν κάποιες παρατηρήσεις. Όσον αφορά στον λογαριασμό θεωρώ ότι ήταν σωστές οι παρατηρήσεις που τέθηκαν από την πλευρά του προέδρου της ΔΕΥΑΡ στην συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη, που έγιναν αποδεκτές. Κάπου το ένταλμα ‘κόλλησε’ στον Επίτροπο. Ζήτησα να διορθωθούν οι παρατηρήσεις και από την στιγμή που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, να προχωρήσει η πληρωμή του εντάλματος και να αφήσουμε τις οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις, γιατί δεν ωφελεί κανέναν και πολύ περισσότερο τον τόπο».
Αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες της ΔΕΥΑΡ και του Δήμου Ρόδου για την επάρκεια του νερού στο νησί, λέγοντας πως ολοκληρώθηκε πλέον η σύνδεση του αγωγού του Φράγματος με τα Κολύμπια: «Αυτή την στιγμή τα Κολύμπια υδροδοτούνται εν μέρει από τις γεωτρήσεις και εν μέρει από το Φράγμα –χρειάζονται 430 κυβικά την ώρα. Από αυτά τα 250 έρχονται από το Φράγμα ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερης ποιότητας νερό. Ωστόσο ενώ ήταν υποχρέωση του ‘κράτους’ (δεν λέω της ΠΝΑΙ) να χρηματοδοτήσει τα έργα, τελικά τα πληρώνει η ΔΕΥΑΡ. Επιπλέον, σε 15 μέρες ολοκληρώνεται το έργο της σύνδεσης των Στεγνών με το Φράγμα καθώς και το έργο στο Τσαϊρι. Προσπαθούμε όπως καταλαβαίνετε να καλύψουμε τις πολύ μεγάλες ανάγκες της ύδρευσης αλλά και της άρδευσης.
Το λέω αυτό γιατί υπάρχει μια πίεση στον τομέα να καλύψουμε τις περιοχές αλλά θεωρώ ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για επάρκεια νερού σε όλες τις περιοχές από το Φράγμα.
Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι δεν υπήρξε ‘βάνα’ για να συνδεθεί και φέραμε ειδικό συνεργείο για να βρεθεί λύση.
Όλα αυτά πληρώθηκαν από την ΔΕΥΑΡ –συνεπώς δεν νομίζω ότι είναι…. ‘μπαταχτσής’ η ΔΕΥΑΡ που έχει ήδη επενδύσει 1,337εκ ευρώ χωρίς να έχει υποχρέωση για τις συνδέσεις στον αγωγό συν τις γεωτρήσεις που ανοίγει».

Η απάντηση στο δημοσίευμα της «δημοκρατικής»
Ο δήμαρχος σχολίασε πάντως το χθεσινό δημοσίευμα της «δημοκρατικής» σχετικά με το πρόγραμμα που έχει την ονομασία «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» λέγοντας: «Στην ουσία είναι παρεμβάσεις σε αγορές και επιχειρήσεις που έχουν πεζόδρομους με ορισμένες προδιαγραφές. Από αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 1,5εκ. ευρώ ο Δήμος Ρόδου, και με 500.000 ευρώ οι επιχειρηματίες που θα μπουν σε αυτή την διαδικασία για να κάνουν ενιαίες παρεμβάσεις στις όψεις και στους πεζόδρομους. Αυτό το πρόγραμμα απαιτεί την συνεργασία ή του Εμπορικού Συλλόγου ή του ΕΒΕΔ. Είχα συζητήσει προ μηνός με τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ κ. Γιάννη Πάππου εάν θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και το είδε πολύ θετικά. Είπαμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες μέσω του ΕΒΕΔ. Εμείς πήραμε μια απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και εκκρεμεί μία συνάντηση με το ΕΒΕΔ –εφόσον λάβει και το δ.σ. μία απόφαση επί τούτου. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα έχουμε οπωσδήποτε μια συνάντηση. Ευελπιστούμε πως μέσα από μια πρόταση απόλυτα τεκμηριωμένη η Ρόδος θα μπει στο πρόγραμμα και θα βελτιωθεί πολύ η εικόνα» όπως είπε.

Για τις εργασίες στο παλαιό νοσοκομείο
Ο κ. Χατζηδιάκος εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την θετική εξέλιξη με την χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος Ρόδου για τις παρεμβάσεις στο παλαιό νοσοκομείο. «Ανακοινώθηκε –ατύπως- η χρηματοδότηση του ΥΠΑΝ ότι εντάσσεται η νέα πτέρυγα του παλαιού νοσοκομείου. Πρόκειται για την πτέρυγα που εδώ και πέντε χρόνια έχει ξεκινήσει μία εργολαβία στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, είχε χρηματοδοτήσει αυτή την εργολαβία με 2 εκ. ευρώ. Από αυτά απορροφήθηκαν μόνον 84.000 ευρώ και κρίθηκε ότι έπρεπε να απενταχθεί από το πρόγραμμα της ΠΝΑΙ. Τελικά προχωρήσαμε μέσω της ΣΑΤΑ για να συνεχιστούν οι εργασίες. Άνοιξε μία πρόσκληση για συντήρηση, επισκευή και επαναχρησιμοποίηση παλαιών κτηρίων την οποία αξιοποιήσαμε με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου. Συνολικά ο προϋπολογισμός του έργου (αποκατάσταση κτηρίου, μηχανολογικά, ο κινητός εξοπλισμός για μεταστέγαση τουλάχιστον τεσσάρων διευθύνσεων –οικονομικών, Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίες και των Προνοιακών Δομών που ήδη βρίσκονται εκεί) άγγιξε τα 2,450εκ. ευρώ» και όπως εκτίμησε η εργολαβία θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Σε ερώτηση ποια είναι η δική του πρόταση ως δημάρχου Ρόδου, ο ίδιος επιφυλάχθηκε ότι πρέπει να επανεξεταστεί σε συμφωνία με τους φορείς και να αξιοποιηθεί αναλόγως: «Υπάρχει μια πρόταση για το κτήριο από τους δικηγόρους και μία από τους γιατρούς. Το κτήριο παραχωρήθηκε στον Δήμο Ρόδου για 40 χρόνια με το σκεπτικό να το χρησιμοποιήσουμε για την στέγαση των υπηρεσιών, συν τις προνοιακές δομές μας, το Συσσίτιο και τα υπόλοιπα να δοθούν προς στέγαση των δικαστηρίων».
Ωστόσο, ο κ. Χατζηδιάκος είπε πως μπορεί να γίνει σε αυτό το κτήριο μια «μερική μεταφορά των δικαστηρίων» για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της δικαιοσύνης χωρίς να εγκαταλειφθούν ολοκληρωτικά τα υπάρχοντα κτήρια που στεγάζουν το Δικαστικό Μέγαρο.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στον βρεφονηπιακό σταθμό της Ιαλυσού, για τον οποίο είπε ότι θα είναι έτοιμος να παραδοθεί από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2019 (με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ).

«Επιπλέον, με απόφαση του περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου, ελήφθη η απόφαση του αντιπλημμυρικού έργου στον Μποτό (περιοχή έξω από τις Καλυθιές) με χρηματοδότηση 1,240εκ. ευρώ συν 680.000 ευρώ για μηχανήματα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες πυροπροστασίας και άλλων έργων» όπως ανέφερε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι συνεργάτες του στις Τεχνικές Υπηρεσίες, ώστε να μπορέσει ο Δήμος Ρόδου να αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υπάρχει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου