ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Μάγεψε το κοινό της Ρόδου ο Γιώργος Χατζηνάσιος – Ποιος να συγκριθεί μαζί του…

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Γιώργος Χατζηνάσιος

Την μαγεία της μου­σι­κής ένιωσαν όλοι που βρέ­θη­καν το βράδυ της περα­σμέ­νης Πέμπτης στο κατά­με­στο από κόσμο Παλάτι του Μεγάλου Μαγί­στρου, με τον κορυ­φαίο πολυ­βρα­βευ­μένο Έλληνα μου­σι­κο­συν­θέτη Γιώργο Χατζη­νά­σιο, σε μία μονα­δική συναυ­λία που διορ­γά­νωσε ο Δήμος Ρόδου και ο Δημο­τι­κός Οργα­νι­σμός Πολι­τι­σμού & Αθλη­τι­σμού Ρόδου, με τη στήριξη της Εφο­ρείας Αρχαιο­τή­των Δωδε­κα­νή­σου.

«Με λένε Γιώργο» συστή­θηκε ο Γ. Χατζη­να­σιος και άρχισε η μαγική βραδιά. Με τις συν­θέ­σεις και τα τρα­γού­δια της ζωής του συμπλη­ρώ­νο­ντας 50 χρόνια στο ελλη­νικό τρα­γούδι, σαγή­νεψε το πολυ­πλη­θές ακρο­α­τή­ριο που δεν στα­μά­τησε λεπτό να χει­ρο­κρο­τεί τον πολυ­βρα­βευ­μένο μου­σι­κο­συν­θέτη, πλαι­σιω­μέ­νος από τους δύο εκπλη­κτι­κούς ερμη­νευ­τές που για περισ­σό­τερο από 15 χρόνια απο­τε­λούν τους μόνι­μους συνερ­γά­τες του, τον Σπύρο Κλείσσα και την Μαίρη Στε­φα­να­κίδη, αλλά και την εξαι­ρε­τική Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, υπό τη διεύ­θυνση του μαέ­στρου της Μιχάλη Καλα­εν­τζή, σε ένα 2ωρο μουσικό πρό­γραμμα ανα­δρο­μής σε όλη τη σπου­δαία καλ­λι­τε­χνική δια­δρομή του Γιώργου Χατζη­νά­σιου. Στη συναυ­λία συμ­με­τείχε επίσης η παιδική χορωδία Amabile του επι­κοι­νω­νια­κού & μορ­φω­τι­κού ιδρύ­μα­τος της Ι. Μ. Ρόδου. Με ρομα­ντι­σμό, νοσταλ­γία, συγκί­νηση και χαρά σε μια εξαι­ρε­τική βραδιά που έφερε το στίγμα της προ­σω­πι­κής του δια­δρο­μής, σε ένα μονα­δικό ρεπερ­τό­ριο.

Τον Γιώργο Χατζη­νά­σιο καλω­σό­ρισε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγί­στρου ο Πρό­ε­δρος του ΔΟΠΑΡ Τέρης Χατζη­ιω­άν­νου, ενώ παρό­ντες μεταξύ άλλων ήταν ο Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου Βασίλης Υψη­λά­ντης, η Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Υγείας Χαρούλα Για­σι­ράνη, η Αντι­πρό­ε­δρος του ΔΟΠΑΡ Κατε­ρίνα Κανέλ­λου, ο δημο­τι­κός Σύμ­βου­λος Δημή­τρης Ιωσήφ η πρυ­τα­νισσα του Πανε­πι­στη­μίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσι­λάκη, η σύζυγος του Δημάρ­χου Ρόδου Εύη Πλιάκα, κ.α.

Στο σύντομο χαι­ρε­τι­σμό του ο κ. Χατζη­ιω­άν­νου τόνισε:

«Κύριες και κύριοι εκ μέρους του δημάρ­χου της Ρόδου κ. Αντώνη Β. Καμπου­ράκη σας καλω­σο­ρίζω στο μονα­δικό άυλείο χώρο του Παλα­τιού του Μεγάλου Μαγί­στρου. Απόψε όλοι εμείς που βρι­σκό­μα­στε σε αυτό το μνημείο είμαστε τυχεροί, προ­νο­μιού­χοι, μάλλον ευλο­γη­μέ­νοι θα έλεγα. Ένας από τους κορυ­φαί­ους Έλληνες μου­σι­κο­συν­θέ­τες ο Γιώργος Χατζη­νά­σιος θα μας ταξι­δέ­ψει στην μαγεία των αισθή­σεων στην μυστα­γω­γία της μου­σι­κής. Ένας συν­θέ­της που ανήκει στο «πάνθεον» των σημα­ντι­κό­τε­ρων Ελλήνων. Ο Γιώργος Χατζη­νά­σιος με 50 χρόνια προ­σφο­ράς στο ελλη­νικό τρα­γούδι, δεν έχει γράψει ιστορία. Ο Γιώργος Χατζη­νά­σιος είναι η ίδια, η ιστορία. Ποιος δεν έχει ερω­τευ­τεί, αγα­πή­σει, κλάψει, ανα­γεν­νη­θεί με τα πολύ­τιμα μουσικά του μαρ­γα­ρι­τά­ρια. Ποιος? Ποιος να συγκρι­θεί μαζί του. Ευχα­ρι­στώ θερμά τον Δήμαρχο Ρόδου που μέσω της γεν­ναίας χρη­μα­το­δό­τη­σης στον ΔΟΠΑΡ, μας παρέ­χετε η δυνα­τό­τητα να οργα­νώ­σουμε υπέροχα πράγ­ματα που δια­τρα­νώ­νουν τον πολι­τι­σμό του νησιού μας».

Στο φινάλε της μονα­δι­κής αυτής συναυ­λίας ο Γ. Χατζη­νά­σιος τιμή­θηκε από το Δήμο Ρόδου με την απονομή ανα­μνη­στι­κής πλα­κέ­τας για τα 50χρονια προ­σφο­ράς στο ελλη­νικό τρα­γούδι και μια αργυρή εικόνα της Πανα­γίας της Τσα­μπί­κας, ενώ ανα­μνη­στικό -κεραμικός δίσκος Ρόδου- δόθηκε στον κορυ­φαίο μου­σι­κο­συν­θέτη από τον συγκι­νη­μένο μαέστρο Μιχάλη Καλα­εν­τζή.

Ανα­μνη­στικά δώρα δόθηκαν από την Αντι­πρό­ε­δρο του ΔΟΠΑΡ Κατε­ρίνα Κανέλ­λου και στους ερμη­νευ­τές Σπύρο Κλείσσα και την Μαίρη Στε­φα­να­κίδη. Συγκι­νη­τικά ήταν και τα λόγια του μουσικού- δημο­τι­κού συμ­βού­λου Δημήτρη Ιωσήφ μου μίλησε για τον βιρ­τουόζο εκτε­λε­στή στο πιάνο, έχει χαρα­κτη­ρι­στεί ως άνθρω­πος ορχή­στρα, ο μου­σι­κο­συν­θέ­της παίζει τα κομ­μά­τια του με αρι­στο­τε­χνικό τρόπο, βάζο­ντας άλλες φορές στην ερμη­νεία του στοι­χεία τζαζ, άλλοτε στοι­χεία ροκ και άλλοτε στοι­χεία κλασ­σι­κής μου­σι­κής, ενθου­σιά­ζο­ντας πάντα το κοινό στις εμφα­νί­σεις του.

Το συντο­νι­σμό της εκδή­λω­σης είχε η Προϊ­στα­μένη του Τμή­μα­τος Πολι­τι­σμού του ΔΟΠΑΡ Νάνσυ Τρυ­πο­σκούφη. Στην παρά­σταση, την επι­μέ­λεια της οποίας έχει ο Νίκος Δημη­τρό­που­λος, ακού­στη­καν μελο­ποι­η­μέ­νες δημιουρ­γίες του συνθέτη κορυ­φαίων ποιητών και στι­χουρ­γών, δίνο­ντας τη δυνα­τό­τητα στο κοινό να γίνει ένα μαζί του δημιουρ­γώ­ντας μια μεγάλη χορωδία που κατέ­ληξε στο συμπέ­ρα­σμα: Ποιος να συγκρι­θεί μαζί σου…

 

Φωτο: Δημή­τρης Μπιλιάς

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.