Τοπικές Ειδήσεις

Εντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρόδο

Μερική ικανοποίηση για τον αριθμό των εμβολιασμών στη Ρόδο αλλά και έντονη ανησυχία για την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης στο νησί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες, εξέφρασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κ. Γρηγόρης Ρουμάνης.
«Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στη Ρόδο, η οποία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ίσως όλοι μας, νιώθουμε πιο πολύ ελεύθεροι και χαλαροί ενώ δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας που θα έπρεπε να ισχύουν ακόμη –ειδικά στις εξωτερικές μας δραστηριότητες. Την ίδια ώρα, προχωρά η μετάλλαξη ‘Δέλτα’ ενώ ο κορωνοϊός προσβάλλει νεότερες ηλικιακές ομάδες που είτε ζουν πιο έντονα είτε δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Στο Γ.Ν.Ρόδου νοσηλεύονται έξι άτομα, ηλικίας από 18 έως 60 ετών περίπου και η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή. Η τάση που καταγράφεται είναι αυξητική και από τα 33 κρούσματα που δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ, τα 14 ήταν δείγματα που είχε επεξεργαστεί το Νοσοκομείο. Σχετικά με την μετάλλαξη ‘Δέλτα’ δεν έχουμε ακόμη επίσημη πληροφόρηση. Θεωρείται δεδομένο ότι θα έρθει και στη Ρόδο (αν δεν έχει έρθει ήδη). Με τα δείγματα που έχουμε στείλει εμείς στον ΕΟΔΥ μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κάποια επίσημη πληροφόρηση περί τούτου.
»Όσον αφορά στους εμβολιασμούς: ήδη φτάσαμε τους 100.000 και υπάρχει η δυνατότητα να αγγίξουμε το 80% ώστε το νησί να καταφέρει το τείχος της ανοσίας. Άλλωστε υπάρχουν όλες οι δυνατότητες τόσο στον τόπο επιλογής, όσο και στον χρόνο αλλά και στον τύπο του εμβολίου. Είναι ενθαρρυντικό πάντως το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες, παρατηρήθηκε διπλασιασμός του αριθμού των εμβολιασμών, πράγμα που μαρτυρά το ενδιαφέρον του κόσμου. Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας, να εκμεταλλευτούν αυτές τις δυνατότητες που τους δίδονται για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην πανδημία η οποία συνεχίζεται», τόνισε ο κ. Ρουμάνης.

Ο κ. Ρουμάνης, επανέλαβε πως στο Γ.Ν. Ρόδου γίνονται περίπου 140 – 200 εμβολιασμοί σε καθημερινή βάση του μονοδοσικού Johnson & Johnson, καθώς και οι δεύτερες δόσεις του Astra Zeneca ενώ στο Εμβολιαστικό Κέντρο γίνονται καθημερινά περίπου 1.000 εμβολιασμοί (Pfizer) και στα Κέντρα Υγείας Έμπωνα και Αρχαγγέλου, από 70 – 100 εμβολιασμοί (δεύτερες δόσεις του Astra Zeneca).
«Οι συνθήκες που ζούμε με το άνοιγμα του Τουρισμού και κυρίως με την μετάλλαξη ‘Δέλτα’, μάς αναγκάζουν να σκεφτούμε σοβαρά τον εμβολιασμό. Κατά την άποψή μου, θα καταφέρουμε στη Ρόδο να φτιάξουμε το ‘τείχος της ανοσίας’ πολύ γρηγορότερα από όσο περιμέναμε. Αυξήθηκαν τα κρούσματα, άλλαξαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον αναγκαστικό εμβολιασμό κάποιων ομάδων όπως οι υγειονομικοί κ.λπ. (και άλλες ομάδες ενδεχομένως που θα ανακοινωθούν σταδιακά) ενώ θα μπουν και οι μικρότερες ηλικίες. Επιπλέον, καταλαβαίνουμε όλοι μας, ότι για να περάσουμε αυτό το καλοκαίρι πρέπει να ανεβάσουμε τους ρυθμούς μας» υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε ακόμη στους ξένους επισκέπτες μας, οι οποίοι έρχονται είτε με πιστοποιητικά εμβολιασμού είτε νόσησης είτε με αρνητικά τεστ ενώ τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα για όλους.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσοι υγειονομικοί παραμένουν ανεμβολίαστοι, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου ξεκαθάρισε πως είναι ελάχιστες πλέον οι περιπτώσεις: «Σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό, οι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί. Ένα ποσοστό της τάξης του 25% (λοιπό προσωπικό του ΓΝΡ) δεν έχει εμβολιαστεί ενώ οι γιατροί που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι ελάχιστοι. Βέβαια, να πω ότι από την ημέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, έχουμε κάνει ένα μεγάλο άλμα: από το 25-30% έχουμε φτάσει στο 75% των εμβολιασμένων».
Ερωτηθείς για την επάνδρωση του ΓΝ Ρόδου με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό είπε τα εξής: «Ήδη τα χειρουργεία έχουν ξεκινήσει κανονικά με το υπάρχον προσωπικό –αν και η λίστα έχει μεγαλώσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις αναισθησιολόγοι και περιμένουμε να έρθει κι άλλος ένας για μόνιμο διορισμό. Στις υπόλοιπες ειδικότητες είμαστε σε καλά επίπεδα».
Για το Νοσοκομείο Καρπάθου, ο κ. Ρουμάνης ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον κορωνοϊό ή με περιστατικά που πρέπει να νοσηλευτούν ενώ για την επάνδρωσή του, είπε πως υπάρχουν γιατροί ειδικοτήτων που καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού (καρδιολόγος, οφθαλμίατρος, παιδίατρος, γυναικολόγος, παθολόγος, μικροβιολόγος, ορθοπεδικός, χειρουργοί και μία αναισθησιολόγος).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου