Ειδήσεις

Βουλή: Live η κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου από τα μέλη των τεσσάρων Επιτροπών. Λίγο πριν τις 7 μ.μ. της Τετάρτης άρχισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να αποφασισθεί η διαδικασία που θα ακολουθήσει η Ολομέλεια. Η συζήτηση της Ολομέλειας θα αρχίσει πριν τις 9 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα.

Σε ένα άρθρο, τελικώς, περιορίζεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για προαπαιτούμενα, μετά από την νομοτεχνική αλλαγή που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποδεχόμενος σχετικό αίτημα των ΑΝΕΛ και προκειμένου να μην διαφοροποιηθούν στην ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου με τους όρους της συμφωνίας ενσωματώθηκε στην αιτιολογική έκθεση, όπως είχε ζητήσει ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος. Οι ΑΝΕΛ είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσουν το πρώτο άρθρο, σε αντίθεση με το δεύτερο άρθρο που προβλέπει τα φορολογικά μέτρα. Έτσι, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε στην ενσωμάτωση του άρθρου στην αιτιολογική έκθεση, δηλώνοντας πάντως ότι «όποιος ψηφίσει επί της αρχής, συμφωνεί και με την αιτιολογική έκθεση και με την συμφωνία».

Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν γιατί οι δανειστές δεν συζήτησαν το δημόσιο χρέος δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αντί να προτάξουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο με συγκεκριμένη πολιτική των δανειστών και του κ. Σόιμπλε σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια τοξική υπόσχεση χρηματοδότησης που δεν αντέχουν στο φως της οικονομικής κριτικής.
Είναι επαίσχυντη η πρόβλεψη για την ΕΛΣΤΑΤ υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης και κάλεσε τους βουλευτές να αναρωτηθούν αν αυτή η συμωνία είναι οικονομικά βιώσιμη. Μπορούμε να φανταστούμε αν υπάρχει η πιθανότητα βιωσιμότητας; «Θεωρώ ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα και τα 6 δισ. πλεόνασμα τα επόμενα 3-4 χρόνια, δεν την κανουν βιώσιμη. Όλα θα εξαρτηθούν από την αναδιάρθρωση του χρέους» τόνισε.

« Δυστυχώς για άλλη μια φορά μας πηγαίνουν για αναδιάρθρωση μετά την αποτυχία του προγράμματος. Η συμφωνία θα οδηγήσει σε συνέχιση της χρεοδουλοπαροικίας» δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Τα ποσά από τον ESM αποκλείουν την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ βρισκόμαστε προ απειλής να μην υπάρξει τελικά συμφωνία με τον ESM, λόγω και της στάσης -ανακοινώσεων του ΔΝΤ. Έχουμε μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών. Εμείς μαζί με τον Ευκλείδη προτείναμε στα Eurogroup μια συμφωνία-γέφυρα μαζί με την καγκελαρία για να απομονωθεί ο δρ Σόιμπλε».

Η ευθύνη μου απέναντι στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό είναι να πω ένα μεγάλο όχι σε αυτή την καταπτυστη συμφωνία των οικονομικών δολοφώνων της Ευρώπης δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος. «Η ευθύνη μας είναι να πούμε όχι. Δεν είναι χτύπημα στην κυβέρνηση. Είναι άνοιγμα προοτπικής. Είναι καθήκον μας να καλέσουμε το λαό να στηρίξει την ρήξη με αυτούς που θέλουν να καταργήσουν την Δημοκρατία. Είναι πράξη ευθύνης ώστε να μην γιγαντωθεί η Χρυσή Αυγή.

«Ας δουμε πως τη συμφωνία, που έχει δυσκολίες, θα την κάνουμε βιώσιμη και πως θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που έχει η ύπαιθρος χώρα» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στη συζήτηση  στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών σχετικά με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας.Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου η συμφωνία είναι προϊόν ενός επώδυνου συμβιβασμού. Αλλά, όπως είπε, ήταν μονόδρομος, δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, αλλά και να υπήρχε εναλλακτική λύση, δεν υπάρχει ο χρόνος για να εφαρμοστεί.

Ειδικότερα σχετικά με τον τομέα ευθύνης του, ο κ. Αποστολου σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει σαφής αναφορά στον εξορθολογισμό του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων και της αγροτικής παραγωγής των προϊόντων των τροφίμων. Το 13% υπήρχε και εξακολουθεί να ισχύει, ανέφερε ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε ότι αν εφαρμοστούν τα σχέδια για τον εξορθολογισμό του ΦΠΑ εισροών – εκροών του αγροτικού χώρου, τότε ενδέχεται να προκύψει ένα όφελος για τους αγρότες και κυρίως δεν θα δίνεται η δυνατότητα στους μεσάζοντες που λυμαίνονται τον ΦΠΑ.

Εξάλλου, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «έχοντας μπροστά μας ένα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που στοχεύουμε να το αξιοποιήσουμε όσο γίνεται πιο αποδοτικά, έχοντας σχεδιάσει την ορθολογικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, τότε πιστεύουμε ότι ο αγροτικός χώρος, όπως μέχρι σήμερα ήταν ο χώρος που δεν επλήγη τόσο όσο άλλες ομάδες του πληθυσμού της χώρας, θα συνεχίσει να στέκεται όρθιος και θα μας δώσει τη δυνατότητα για μια αποδοτικότερη αξιοποίηση όλων των πόρων».

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε ιδιότυπη συνθικολόγηση, για να αποφευχθεί μία πραγματική ανθρώπινη τραγωδία, μία ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης από το βήμα της Βουλής.Το σχέδιο Σόιμπλε στοχεύει σε μία «γερμανοκεντρική Ευρώπη» σημείωσε και τόνισε ότι η Ευρώπη καρκινοβατεί. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος από το να φέρουμε για έγκριση αυτή τη συμφωνία, επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «είναι καλύτερη η συμφωνία από την αρχική πρόταση Γιούνκερ». Και κατέληξε: «Πρέπει να υπερψηφιστεί η συμφωνία για να υπάρχει ελπίδα το επόμενο διάστημα».

Εναλλακτικό σχέδιο δεν μπορεί να είναι η άτακτη χρεοκοπία, το σχέδιο Σόιμπλε ή το ριφιφί στα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδος. Περιμένουμε να μας εξηγήσουν την εναλλακτική, ανέφερε από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής απαντώντας σε δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Να υπενθυμίσουμε ότι προσερχόμενος στη Βουλή ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο, γιατί με τα μνημόνια η Ελλάδα δεν πάει μπροστά, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα έχει πολλές εναλλακτικές.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι «σε 10 χρόνια θα κάνουν οι φοιτητές διδακτορικό για το τι συνέβη στην Ελλάδα. Σήμερα ζούμε το τέλος των ψευδαισθήσεων και το τέλος της υποκρισίας».

Χθες ακούσαμε το λόγο της ενηλικίωσης του πρωθυπουργού σχολίασε σχετικά με την συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης και τόνισε ότι τα νέα μέτρα έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι τα μέτρα «Τσίπρα-Καμμένου». Παράλληλα σημείωσε ότι «εθες το Μαξίμου ήταν το Καστελόριζο του κ. Τσίπρα. Είπε ότι έφερε μία κακή συμφωνία, αλλά ήταν το καλύτερο που μπορούσε να φέρει».

«Η Νέα Δημοκρατία, ως πολιτική δύναμη που διαχρονικά δρα με υπέρτατο κριτήριο το μακροχρόνιο συμφέρον της χώρας, στηρίζει τη διαμόρφωση μίας επώδυνης συμφωνίας, αφού αυτή διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στον πυρήνα της Ευρώπης» ξεκαθάρισε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών επί του νομοσχεδίου για τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Ταυτόχρονα, διεμήνυσε: «Στηρίζει αλλά δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση».

«Το περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως αυτό θα διαμορφωθεί τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, διαρκώς θα το αξιολογούμε» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Ο εισηγητής της ΝΔ, αφού χαρακτήρισε ευτύχημα το γεγονός «ότι στην παρούσα κρίσιμη φάση, την τελευταία στιγμή, η ηγεσία της κυβέρνησης, με την καθοριστική στήριξή μας, ιδιαίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, κράτησε τη χώρα και δεν την έσπρωξε στο κενό, σημείωσε: «Τώρα, οφείλουμε όλοι μας να εργαστούμε, με διορατικότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς “κούφιες” αντεγκλήσεις, ώστε η χώρα να βρει τον βηματισμό μέσα στην Ευρώπη και το σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο, με ρεαλισμό, μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις, φραστικές διακηρύξεις και ανεδαφικές δεσμεύσεις, με επιμονή και αποφασιστικότητα».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως σε συνεργασία με τους εταίρους και δανειστές πρέπει να αναζητήσουμε τον βέλτιστο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, με όρους καλού συγκερασμού οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής Δικαιοσύνης, «αλλάζοντας, εν πορεία, εσφαλμένες δημοσιονομικές πολιτικές που “στραγγαλίζουν” μέσω της υπερβολικής φορολόγησης τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, υλοποιώντας φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονίζοντας τη δημόσια διοίκηση, ενισχύοντας την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενδυναμώνοντας το πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας». «Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης, από όλους μας», πρόσθεσε.

Τέλος, ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «μετά τη δοκιμή ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση, είναι καιρός να σταματήσουμε τις ιδεοληπτικές σκιαμαχίες, τους δογματισμούς και τους υψηλούς τόνους και όλες οι κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές και τον ανά περίοδο ρόλο μας στο πολιτικό σκηνικό, να “βάζουμε διαρκώς πλάτη”, σε πνεύμα συνεννόησης, με αίσθημα ευθύνης, ώστε η χώρα να βγει γρήγορα και οριστικά από το τέλμα, να αναπτυχθεί με δικαιοσύνη και συνοχή και να πορευθεί με αξιοπρέπεια και δυναμισμό στο διεθνές σκηνικό».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι αυτές τις ιστορικές στιγμές ο καθένας στέκεται απέναντι στην πραγματικότητα των αναγκών, ενώ επεσήμανε ότι ο λαός πρέπει να συνεχίσει να δίνει μάχες.

Η κυβέρνηση δέχθηκε τον συμβιβασμό Σαπέν, ανάμεσα στη λαϊκή ετυμηγορία και τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρέπει να σας πω ότι αυτός ο έντιμος συμβιβασμός δεν ήταν καλοδεχούμενος από όλους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας την Βουλή για την συμφωνία με τους δανειστές. Είναι μια δύσκολη συμφωνία, μια συμφωνία που ο χρόνος θα δείξει εάν είναι οικονομικά βιώσιμη, πρόσθεσε.

«Αν ο κόσμος το πάρει από την αισιόδοξη πλευρά, ότι αποφεύχθηκε το Grexit, η συνισταμένη υφεσιακών και μη υφεσιακών μέτρων μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη. Θα το κρίνουμε με νηφαλιότητα και βάσει του συμφέροντος των λαικών και μεσαίων τάξεων που τόσο έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια» επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

Και πρόσθεσε «Μέχρι πριν από λίγους μήνες οι εταίροι δεν συζητούσαν καν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά με την συμφωνία που επιτεύχθηκε έχουμε μία σαφή δέσμευσή τους ότι θα συζητηθεί το θέμα μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ενώ  για τον φόρο στα νησιά επισήμανε ότι η αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ στα απομακρυσμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα γίνει μετά το τέλος του 2016.

Εντονη ήταν η αντίδραση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για την συζήτηση με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στις Επιτροπές της Βουλής. Μιλώντας λίγο μετά τις 11:00 στο Κοινοβούλιο η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι τιμά τον Πρωθυπουργό και εξέφρασε την άποψη ότι η στάση του έχει τη διάσταση της υπέρτατης ανιδιοτέλειας αλλά η Βουλή δεν πρέπει να ολοκηρώσει τον εκβιασμό.

Η κ. Κωνστανοπούλου αναφέρθηκε και στην  έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του χρέου και υπογράμμισε ότι «υπάρχουν στοιχεία που η ελληνική βουλή έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσει.

«Με πλήρη επίγνωση της σημασίας των στιγμών είναι υποχρέωση της Βουλής να μην επιτρέψουμε ο εκβιασμός να ολοκληρωθεί. Να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για την διάσταση αυτού του εκβιασμού. Να ζητήσουμε από τους εταίρους να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους, να σεβαστούν την Δημοκρατία.Κανένα κοινοβούλιο δεν πρέπει να νομοθετεί υπό τέτοιες ασφυκτικές προθεσμίες» κατέληξε.

Η διαδικασία

Το πρωί της Τετάρτης 15 Ιουλίου 2015 εισήχθη το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.) στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών Υποθέσεων).

Ο προγραμματισμός που έγινε λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών είναι η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις επιτροπές να ολοκληρωθεί στις 13.00 το μεσημέρι και από τις 14.00 να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Στόχος είναι μέχρι τις 9.00 το βράδυ να έχει ψηφιστεί χωρίς να αποκλείεται κάποια καθυστέρηση.

Είναι ενδεικτικό ότι στο έγγραφό της που απέστειλε προς τους προέδρους των σχετικών επιτροπών η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου παραπέμποντάς τους το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τους ενημερώνει ότι «σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή από τις Επιτροπές η πρόταση της Κυβέρνησης για το χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος, όπως εκτίθεται στο συνοδευτικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέως της Κυβέρνησης κ. Σπυρίδωνος Σαγιά, ορίζεται προθεσμία υποβολής της Έκθεσης των Επιτροπών σας η 18:30 της 15ης Ιουλίου 2015».

Αυτό σημαίνει ότι δίχως την έκθεση που πρέπει να συντάξουν οι επιτροπές αλλά και δίχως την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, δεν μπορεί να εκδοθεί ημερήσια διάταξη για παραπομπή του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια. Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξουν και αυτή την φορά καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι το βράδυ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισής του και ως εκ τούτου η διαδικασία αναμένεται να είναι συμπιεσμένη, όπως έγινε στην περίπτωση του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό για την διαπραγμάτευση.

Πηγή το BHMA

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου