Ειδήσεις

Αναφέρθηκε σε όλα τα έργα που εκτελεί τρεχόντως ο Δήμος

Σε ενημέρωση εφ όλης της ύλης σχετικά με τα έργα που προγραμματίζει και σχεδιάζει ο δήμος Ρόδου, προέβη χτες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Κατ’ αρχήν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων και κυρίως των εντάξεων καθώς, όπως είπε, αυτό αποδεικνύει την ετοιμότητα της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών της. Ξεκινώντας από την τρέχουσα περίοδο που παρά το γεγονός ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στην καθημερινότητα και στην τουριστική κίνηση, ο δήμαρχος επικεντρώθηκε στις συνεχείς –όπως είπε- προσπάθειες των υπηρεσιών για τα «τρέξουν» οι μελέτες ώστε να προλάβουν τις διαδικασίες λόγω μεγάλης γραφειοκρατικής καθυστέρησης που παρατηρείται: «Τα έργα θα πρέπει, κανονικά να εκτελούνται από την περίοδο του Οκτωβρίου μέχρι τον Απρίλιο με προτεραιότητα τις τουριστικές περιοχές και σε δεύτερη φάση, τα απομακρυσμένα χωριά και τις κοινότητες. Εκφράζοντας την ικανοποίησή μου για την έγκριση της μελέτης από την Διαχειριστική Αρχή της ΠΝΑΙ για την δημοπράτηση της Κοιλάδας των Πεταλούδων, θέλω να πω ότι έρχεται να προστεθεί στις παρεμβάσεις στο Ροδίνι. Τα 110.000 ευρώ από την συνολική χρηματοδότηση θα είναι από ίδιους πόρους του δήμου Ρόδου. Παράλληλα, προχωράμε σε μια μελέτη για την ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής των πηγών στην Ψίνθο (στο πλαίσιο της κατάθεσης προτάσεων για την χρηματοδότηση ανάδειξης περιοχών φυσικού κάλλους από το ΕΣΠΑ) ύψους 327.000 ευρώ –όπου ενδημούσε και το ‘Γκιζάνι’» όπως είπε, συγχαίροντας δημόσια όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για τις προσπάθειές τους.
Είπε ακόμη, ότι κοινοποιήθηκε η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση για χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ για την οροφή του Κλειστού Βενετοκλείου καθώς και 50.000 για συντηρήσεις στο στάδιο Διαγόρας συν 50.000 ευρώ για τον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου μπάσκετ στ’ Αφάντου.
Επιπλέον ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η ομάδα μπάσκετ του Κολοσσού, θα δηλώσει ως έδρα το γήπεδο στην Καλλιθέα –εφόσον μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες με τις σχετικές αδειοδοτήσεις.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να παρακολουθώ την τελική φάση των μελετών που έχουν συντάξει οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες για την ολοκλήρωση αφενός κάποιων έργων τα οποία ήταν ημιτελή και αφετέρου για την ένταξη και δημοπράτηση εκτέλεσης νέων έργων στην πόλη και στα χωριά, από ίδιους πόρους. Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχαν εγκριθεί μελέτες της τάξης των 5εκ. ευρώ -εκ των οποίων τα 3,5εκ. ευρώ ήταν από ίδιους πόρους. Στο επόμενο δ.σ. θέλουμε να κατατεθούν οι μελέτες που έχουν να κάνουν με τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες όπως π.χ. στον Αρχάγγελο –όπου θα γίνουν διάφορες παρεμβάσεις. Παράλληλα θα γίνουν παρεμβάσεις στη Νότια Ρόδο κλ.π. Επίσης, θα γίνουν έργα από τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν εταιρείες φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών σε περιοχές του νησιού» όπως είπε.
Αναφέρθηκε ακόμη στις νέες μελέτες έργων στην πόλη της Ρόδου όπως για την διαμόρφωση πλατειών και οδών στην Ιαλυσό (370.000 ευρώ) ενώ έχουν κατατεθεί τρεις μελέτες: (400.000 ευρώ για νέα πεζοδρόμια, 400.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις και 150.000 ευρώ για αντικατάσταση κυβολίθων στο κέντρο και ήδη κλείνουν 15ετία).
Μιλώντας για τις Προγραμματικές Συμβάσεις του δήμου Ρόδου με την ΠΝΑΙ ο κ. Χατζηδιάκος υπογράμμισε πως «όλες εκπονούνται από τις δικές μας υπηρεσίες διότι είναι γνωστό ότι στην ΠΝΑΙ υπάρχει υποστελέχωση και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην εκπόνηση μελετών. Π.χ. υπάρχει μία Π.Σ. που αφορά παρεμβάσεις στο Φυτώριο ύψους 350.000 ευρώ καθώς και η β’ φάση του Ροδινιού που θα φτάσει το 1εκ. ευρώ. Θα την υποβάλουμε τις επόμενες ημέρες στον κ. Περιφερειάρχη για να καλύψουμε όσα δεν έχουν ενταχθεί μέσα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και στο μέτρο της ανάπλασης φυσικού κάλλους της περιοχής. Και το διευκρινίζω, γιατί αυτή τη στιγμή η εργολαβία που θα ξεκινήσει ίσως τον Σεπτέμβρη, αναφέρεται στην περιοχή που είναι από την λίμνη και μέσα στο πάρκο. Εμείς ολοκληρώνουμε την μελέτη για τον περιπατητικό δρόμο που δεν είχε ενταχθεί μέχρι τα Πευκάκια, το Ελαφοκομείο έως και την Ρόδου – Λίνδου».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στις εξελίξεις σχετικά με το έργο που αφορά την κατασκευή του ξύλινου πεζόδρομου στην περιοχή από τα παλαιά σφαγεία μέχρι και του Κόβα, η μελέτη του οποίου είναι έτοιμη: «Για εμάς είναι στοίχημα. Από εκεί και πέρα, θα συντάξουμε και το β’ τμήμα μέχρι την θαλασσινή πύλη. Παράλληλα είμαστε σε αναμονή για την έγκριση του έργου επέκτασης της περιμετρικής οδού με διπλή λωρίδα ανά κατεύθυνση από τον Άγιο Νεκτάριο έως τα σφαγεία. Αυτό προβλέπει και θέσεις στάθμευσης και πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο. Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος των δύο ετών που με την νέα νομοθεσία, άλλαξαν οι όροι για τους διαγωνισμούς των δημόσιων έργων» όπως είπε.
Είπε ακόμη, ότι βρίσκεται σε επαφή με το ΕΒΕΔ και τον ΕΣΡ για να γίνουν τεχνικά δελτία σχετικά με ένα φιλόδοξο έργο που έχει να κάνει με την Αναμόρφωση Υπαίθριων Αγορών (εμπορικά κέντρα) –ένα πρόγραμμα ύψους 2εκ. ευρώ και θα περιλαμβάνει το πλέον κεντρικό σημείο της πόλης (οδούς Δ. Θεοδωράκη, Ηρ. Πολυτεχνείου, Αβέρωφ κ.λπ).

Για τις καταλήψεις
κοινοχρήστων χώρων
Μιλώντας για τους ελέγχους που ξεκίνησαν για τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων στην πόλη, ο κ. Χατζηδιάκος εμφανίσθηκε κατηγορηματικός: «Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος! Ξέρω ότι με κατηγόρησαν κάποιοι με διάφορα σχόλια. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι επιτέλους πρέπει να μπει τάξη σε αυτή την πόλη! Σε μια πρώτη εξόρμηση του μικτού κλιμακίου με την Τροχαία και τις υπηρεσίες μας, επιβλήθηκαν πρόστιμα, κόπηκαν κλήσεις, εντοπίστηκαν εγκαταλελειμμένα οχήματα και δίκυκλα και σβήστηκαν…. 500 παράνομες διαγραμμίσεις (!) Αυτά από εδώ και στο εξής κομμένα!!! Είχαμε προειδοποιήσει τους καταστηματάρχες ότι θα ξεκινήσουν έλεγχοι. Κάποιοι δεν σέβονται τίποτα. Γίνονται συνεχώς καταπατήσεις κοινοχρήστων χώρων. Είναι αδιανόητο να κάνει κάποιος τον…. μάγκα και πάνω από τις διαγραμμίσεις να βάφει με την δική του μπογιά μέσα στη νύχτα. Από εδώ και στο εξής, θα εφαρμόζεται ο νόμος!» ξεκαθάρισε.
Σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις στάθμευσης των φαρμακείων, είπε πως έχει μιλήσει με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο διότι οι θέσεις που δικαιούνται είναι με αντίτιμο ενώ δωρεάν θέσεις πάρκινγκ δικαιούνται μόνον τα ΑΜΕΑ.

Απάντηση στον
Γ. Χατζημάρκο
για το νερό
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου για το νερό, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε τα εξής:
«Από ό,τι ξέρω –αν και η ερώτηση αυτή θα πρέπει να απευθυνθεί στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ- έγινε μια πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για ένα πρώτο τρίμηνο ή τετράμηνο ύψους 400.000 ευρώ. Πριν μερικές μέρες κατατέθηκε το ένταλμα στον Επίτροπο, έγιναν κάποιες παρατηρήσεις και από εκεί και πέρα, εφόσον εγκριθεί το όποιο ποσό θα πληρώνεται από την ΔΕΥΑΡ. Να πω ότι με ικανοποιεί η δήλωση του κ. περιφερειάρχη; Μα είναι το αυτονόητο. Εμείς υποχρεωθήκαμε, εκόντες άκοντες να πάμε και να υπογράψουμε μια σύμβαση που βγήκε από έναν διαγωνισμό που δεν τον κάναμε εμείς. Τον είχε κάνει η ΠΝΑΙ με τον ανάδοχο που βγήκε. Κι εμείς, ειδικά πέρσι με το θέμα της λειψυδρίας θα υπογράφαμε οποιοδήποτε έγγραφο. Αυτή είναι η συμφωνία. Σεβόμαστε τη συμφωνία. Εκεί μέσα ειπώθηκε ότι η ΔΕΥΑΡ θα πληρώνει 1,5εκ. το νερό αλλά τα διυλιστήρια –είναι σημαντικό αυτό- έχουν την δυνατότητα να διυλίσουν 60.000 κυβικά την ημέρα. Αυτή την στιγμή παίρνουμε μάξιμουμ 10 – 15.000 κυβικά και αντί για 0,06 λεπτά που είχε πει ο κ. Περιφερειάρχης ότι θα στοιχίζει το νερό, μας στοιχίζει 0,66 λεπτά, ενώ των γεωτρήσεων 0,37 λεπτά. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Όμως δεν έχει ευθύνη αυτή την στιγμή ούτε ο δήμαρχος, ούτε ο περιφερειάρχης. Γιατί ο αγωγός έρχεται μέχρι την Ρόδο. Είπαμε λοιπόν, εκ των ενόντων, να χρηματοδοτήσουμε έργα που θα συνδέσουμε τον αγωγό. Η ΔΕΥΑΡ χρηματοδότησε έργα ύψους 500.000 με δικούς της πόρους. Γι αυτό ναι μεν, να μην την πιέσουμε να πληρώσει τα 370.000 ευρώ άμεσα αλλά η ΔΕΥΑΡ ως μη όφειλε (αφού ήταν έργο του ΠΔΕ και ο διαχειριστής είναι η ΠΝΑΙ) πλήρωσε εργολαβία 500.000 ευρώ για τα Κολύμπια, ολοκληρώνεται το έργο και δεν μπορούμε να βρούμε πού έχουν αφήσει οι κατασκευαστές την βάνα για να συνδέσουμε. Θα πρέπει να σκάψουμε την Εθνική Οδό….
Ακόμη, η ΔΕΥΑΡ πλήρωσε άλλα 500.000 ευρώ για την περιοχή Τσαϊρι για να γίνει μια σύνδεση (σε παράκαμψη) και αυτή την στιγμή ξεκινάει ακόμη μια σύνδεση 300.000 για τα Στεγνά. Άρα η ΔΕΥΑΡ έχει πληρώσει 1,3εκ. ευρώ ενώ περιμένουμε από μέρα σε μέρα την χρηματοδότηση από το ΠΔΕ για τα 3,9 εκ. ευρώ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία και ο διαγωνισμός για να πάει ο αγωγός από τα διυλιστήρια προς την Κάλαθο για να καλύψουμε την εκεί περιοχή. Έχει πολύ δρόμο το Φράγμα. Και εκ των πραγμάτων, είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε, πρέπει να είμαστε σε αγαστή συνεργασία για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα πάνω στο νησί. Παρέα μπορεί να μην κάνουμε αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να συμπορευόμαστε για το καλό του τόπου…» όπως τόνισε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου