ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερωτηματικά για υπόπτες μεθοδεύσεις στην υπόθεση του «Νoor-1»-Καταγγελίες για εκβιασμούς και εμπλοκή υπουργού

news room 1 λεπτό ανάγνωση
NOOR-1

Ερω­τη­μα­τικά προ­κα­λεί το παρα­σκή­νιο ερευνών για την υπόθεση της δια­κί­νη­σης δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor1 και άλλες που επι­χει­ρεί­ται να συσχε­τι­σθούν με αυτήν, ύστερα και από τον έκτακτο έλεγχο της Οικο­νο­μι­κής Αστυ­νο­μίας στα γραφεία της εται­ρείας «Express Energy», συμ­φε­ρό­ντων του εφο­πλι­στή κ. Ευάγ­γε­λου Μαρι­νάκη.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες τα στελέχη της Οικο­νο­μι­κής Αστυ­νο­μίας ανα­ζή­τη­σαν -ύστερα από εισαγ­γε­λική παραγγελία- και παρέ­λα­βαν τα ίδια στοι­χεία που ο ίδιος ο επι­χει­ρη­μα­τίας είχε δημο­σιο­ποι­ή­σει προ μερικών ημερών ως απά­ντηση σε υπαι­νι­κτικά δημο­σιεύ­ματα. Τα δημο­σιεύ­ματα αυτά βασί­ζο­νταν κυρίως σε ανυ­πό­γρα­φες καταγ­γε­λίες με ισχυ­ρι­σμούς ότι «ο Μαρι­νά­κης έστειλε αυτά τα χρήματα για να φτιάξει το σαπιο­κά­ραβο, το Noor-1, και να το φέρει με ηρωίνη στην Ελλάδα».
Οπως σημεί­ωσε ο κ. Μαρι­νά­κης στην απά­ντησή του (σ.σ μαζί με την οποία προ­σκό­μισε τα σχετικά παρα­στα­τικά) προ μερικών ημερών «οι συναλ­λα­γές αυτές αφο­ρού­σαν χρήματα που είχαν δοθεί νομίμως -κυρίως το καλο­καίρι του 2013- από την εν λόγω εται­ρεία και άλλες για απο­πλη­ρωμή καυ­σί­μων πλοίων και άλλα ναυ­τι­λιακά ζητή­ματα, σε επι­χει­ρή­σεις που σχε­τί­ζο­νταν με τον επι­χει­ρη­μα­τία Ευθύμιο Γιαν­νου­σάκη που δρα­στη­ριο­ποιείτο με σειρά εται­ρειών και πλοίων στον Περσικό Κόλπο».

Ωστόσο νομικοί και άλλοι γνώστες του παρα­σκη­νίου, σημεί­ω­ναν ότι «το γεγονός ότι ο κ. Γιαν­νου­σά­κης κατη­γο­ρή­θηκε αργό­τερα -το καλο­καίρι του 2014- για την μετα­φορά των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor-1, από την Μέση Ανατολή στην Ελευ­σίνα, έχει οδη­γή­σει την τελευ­ταία τριετία σε επί­πο­νες προ­σπά­θειες στε­λε­χών του Λιμε­νι­κού, πρώην αξιω­μα­τι­κών της ΕΛ.ΑΣ αλλά και πολι­τι­κών προ­σώ­πων να συν­δέ­σουν το Noor-1 ή άλλες παρά­νο­μες δρα­στη­ριό­τη­τες με τον κ. Μαρι­νάκη».
Κατά­θεση για «πιέσεις και εκβια­σμό»
Οι ίδιοι παρά­γο­ντες ανα­φέ­ρο­νται σε σειρά περί­ερ­γων κινή­σεων. Αρχικά σε όσα ανα­δει­κνύ­ο­νται από μηνυ­τή­ριες ανα­φο­ρές που συνο­δεύ­ο­νται με ηχητικό υλικό και απο­μα­γνη­το­φω­νη­μέ­νες συνο­μι­λίες, που έχει κατα­θέ­σει τις τελευ­ταίες ημέρες στην Εισαγ­γε­λία του Αρείου Πάγου ο ίδιος ο κ. Γιαν­νου­σά­κης.

Ο προ­φυ­λα­κι­σμέ­νος επι­χει­ρη­μα­τίας ανα­φέ­ρε­ται σε συνε­χείς πιέσεις και διαρκή «εκβια­σμό» που δέχεται στις φυλακές από αξιω­μα­τι­κούς του Λιμε­νι­κού (σ.σ το Λιμε­νικό ασχο­λή­θηκε κυρίως με το Noor-1) αλλά και εν ενερ­γεία υπουργό, προ­κει­μέ­νου να συν­δέ­σει τον κ. Μαρι­νάκη με τους δύο τόνους ηρωίνης. Κι αυτό με αντάλ­λαγμα την άμεση απο­φυ­λά­κισή του και άλλα οφέλη. Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι σε μία συνο­μι­λία που φέρεται να έχει κατα­γρά­ψει ο κ. Γιαν­νου­σά­κης στις 30 Μαρτίου 2017 – δηλαδή προ 2,5 περίπου μηνών- ο αξιω­μα­τι­κός του Λιμε­νι­κού τού ανα­φέ­ρει (σ.σ. σε μία από τις πολλές επι­σκέ­ψεις του στις φυλακές Αυλώνα) την ανάμιξη της Οικο­νο­μι­κής Αστυ­νο­μίας και τους επι­κεί­με­νους ελέγ­χους που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν. Κι αυτό προ­κει­μέ­νου να του δώσει – όπως προ­κύ­πτει από τις καταγ­γε­λίες του κ. Γιαν­νου­σάκη – εκ νέου μία «αίσθηση ισχύος» και «κυβερ­νη­τι­κής κάλυψης», ώστε να τον πείσει να συν­δέ­σει τον γνωστό εφο­πλι­στή με τους δύο τόνους ηρωίνης.
Σε άλλες συνο­μι­λίες που έχουν κατα­τε­θεί, ο αξιω­μα­τι­κός του λιμε­νι­κού που φαί­νε­ται να δείχνει
υπερ­βο­λικό ζήλο για την «ενο­χο­ποί­ηση» του εφο­πλι­στή, λέει στον κ. Γιαν­νου­σάκη «πρέπει να δώσεις τον Μαρι­νάκη. Θα κάνεις έναν εχθρό, είναι τελειω­μένο. Αν θέλεις όμως να πεθά­νεις εδώ (σ.σ. στην φυλακή) πέθανε». Παράλ­ληλα σε άλλες συνο­μι­λίες επι­κα­λεί­ται κυβερ­νη­τικά στελέχη και επι­χει­ρη­μα­τίες που επι­διώ­κουν να συγκε­ντρω­θούν επι­βα­ρυ­ντικά στοι­χεία για τον γνωστό εφο­πλι­στή. Μάλιστα σε μηνυ­τή­ρια αναφορά στον Αρειο Πάγο σε βάρος ενός λιμε­νι­κού και ενός δικα­στι­κού ο κ. Γιαν­νου­σά­κης ανέφερε ότι «μου έλεγαν να κατα­θέσω ότι αυτές οι – προη­γού­με­νες – συναλ­λα­γές μου με τον κ. Μαρι­νάκη αφο­ρού­σαν ναρ­κω­τικά και ότι με την συμπε­ρι­φορά μου να μην τα παρα­δέ­χο­μαι έχω ανοίξει πόλεμο με τον υπουργό (σ.σ. μνη­μο­νεύει το όνομά του) που θέλει να βάλει στην φυλακή τον κ. Μαρι­νάκη».
Θεω­ρεί­ται ακόμη ενδει­κτικό ότι ο κ. Γιαν­νου­σά­κης στην εν λόγω αναφορά του στον Αρειο Πάγο μνη­μο­νεύει ότι «στις 17 Ιανουα­ρίου 2017 βραδινή ώρα επι­κοι­νώ­νησε μαζί μου στις φυλακές Αυλώνα ο υπουρ­γός (σ.σ ο ίδιος που ανα­φέρ­θηκε προη­γου­μέ­νως) που μου είπε ότι θα δεχό­μουνα επι­σκέ­ψεις από την Εισαγ­γε­λία Πειραιά. Μάλιστα ο υπουρ­γός επι­κοι­νώ­νησε τηλε­φω­νικά και με έναν αρχι­φύ­λακα. Σε αυτή την επι­κοι­νω­νία μου έκανε φανερό ότι θα ερχόταν δικα­στής για να δώσω επι­τέ­λους αυτή την κατά­θεσή μου ενα­ντίον του Μαρι­νάκη».
Το παρα­σκή­νιο και τα ερω­τη­μα­τικά
Τα ερω­τη­μα­τικά για το πολυ­σύν­θετο παρα­σκή­νιο της υπό­θε­σης του Noor-1 πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται διότι δεν έχει υπάρξει καμιά δικα­στική ενέρ­γεια σχετικά με Τούρ­κους και άλλους αλλο­δα­πούς ποι­νι­κούς που φέρεται να εμπλέ­κο­νται στην μετα­φορά των δύο τόνων ηρωίνης και την χρη­μα­το­δό­τηση του φορτίου.
 Τα στοι­χεία για την εμπλοκή τους ανα­δεί­χθη­καν από κατα­θέ­σεις του κ. Ευθύ­μιου Γιαν­νου­σάκη και από βίντεο που βρέ­θη­καν στο κινητό του, όπου κατα­γρά­φο­νται συνα­ντή­σεις με τους Τούρ­κους λαθρε­μπό­ρους στην Κων­στα­ντι­νού­πολη. Επι­πλέον,το πιο καθο­ρι­στικό στοι­χείο θεω­ρεί­ται ένας κύκλος αλλε­πάλ­λη­λων δολο­φο­νιών στην Τουρκία που κατά δημό­σιες ομο­λο­γίες των ξένων λαθρε­μπό­ρων σχε­τί­ζο­νται με τον εντο­πι­σμό και την κατά­σχεση των δύο τόνων ηρωίνης του Noor-1. Σχετικό ήταν μάλιστα το δημο­σί­ευμα του «Βήματος» στις 5 Μαρτίου 2016.
Το ΒΗΜΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.