Τοπικές Ειδήσεις

Το Νότιο Αιγαίο «ανθίζει»

Αύξηση πληθυσμού – Στην Κω η αύξηση του πληθυσμού άγγιξε το 10,6%

Τη μεγάλη εξαίρεση στην πανελλαδική τάση της πληθυσμιακής συρρίκνωσης αποτέλεσε η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου. Εκεί η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση του πληθυσμού κατά 6,1%, συγκριτικά με την απογραφή του 2011, ενώ ανεπαίσθητη αύξηση σημειώθηκε και στην Περιφέρεια Κρήτης (0,2%). Στις υπόλοιπες 11 περιφέρειες ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων μειώθηκε.

Στην Κω, μάλιστα, η αύξηση του πληθυσμού άγγιξε το 10,6%. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιούΘεοδόση Νικηταρά, η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: στην ισχυρή τοπική οικονομία και στην ποιότητα ζωής. Το νησί υποδέχεται ενάμισι εκατ. τουρίστες, κυρίως από Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία και Βρετανία. Τα τουριστικά επαγγέλματα ανθούν και δίνουν νέες θέσεις εργασίας. Ως αποτέλεσμα, όπως εξηγεί ο Θεοδόσης Νικηταράς, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν την Κω. «Οχι μόνο άνθρωποι που έχουν καταγωγή από το νησί αλλά και άνθρωποι που είδαν την Κω ως μια ευκαιρία να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης» τονίζει. Η επαγγελματική αποκατάσταση, το υψηλό βιοτικό επίπεδο και το όμορφο περιβάλλον «έσπρωξαν» την εσωτερική μετανάστευση, έφεραν κόσμο στο νησί και αύξησαν τον πληθυσμό, καθιστώντας την Κω παράδειγμα προς μίμηση.

Οικονομικοί λόγοι
Στην οικονομία βρίσκει την απάντηση για την αύξηση του πληθυσμού και στη γειτονική Ρόδο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του νησιού Κώστας Ταρασλιάς: «Ο τουρισμός αναπτύσσεται σε όλο το εύρος του νησιού από την Παλιά Πόλη μέχρι το νότιο μέρος του νησιού, έτσι, όχι μόνο δεν φεύγουν οι Ροδίτες από τον τόπο τους, αλλά έρχονται διαρκώς κι άλλοι, κυρίως από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Τα παιδιά μας φεύγουν για να σπουδάσουν και έπειτα επιστρέφουν στο νησί. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι φοιτητές μας γυρίζουν στον τόπο τους, μένουν εδώ, κάνουν οικογένειες». Στους εσωτερικούς μετανάστες έρχονται, μάλιστα, να προστεθούν και άλλοι από το εξωτερικό. «Είναι οι λεγόμενοι “σκοτεινοί χειμώνες”. Ξένοι από τη Σουηδία ή τη Βρετανία έρχονται για να ζήσουν μόνιμα στην Ρόδο και να απολαμβάνουν τον ήλιο μας. Και αυτοί – αν και σε μικρότερο ποσοστό – συμβάλλουν στην αύξηση του πληθυσμού του νησιού μας» καταλήγει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Ωστόσο, η ειδυλλιακή εικόνα απειλήθηκε από τα δύο χρόνια πανδημίας, γι’ αυτό επαγγελματίες και φορείς του τόπου συσπειρώθηκαν προκειμένου να κρατήσουν το brand name ζωντανό. Ετσι το ακριτικό νησί κατέγραψε ρεκόρ επισκεπτών το 2022.

Πηγή tanea.gr/

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου