ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαρουφάκης: «Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης στο Κούγκι-το θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι».

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Βαρουφάκης

«Προ­σπα­θούμε να δημιουρ­γή­σουμε ένα πλαίσιο για μία συμ­φω­νία», δήλωσε σήμερα ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, Γιάνης Βαρου­φά­κης, προ­σθέ­το­ντας ότι «όταν θα δια­μορ­φω­θεί αυτή, τότε θα πάμε στα όργανα και θα πούμε “συμ­φω­νούμε;”. Εάν όχι, τότε δεν υπάρχει συμ­φω­νία. Εάν ναι, τότε είναι συλ­λο­γική ευθύνη».

Μιλώ­ντας στην «ERTOpen», ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών επι­σή­μανε ότι δεν έχει πατηθεί καμία κόκκινη γραμμή, σημειώ­νο­ντας ότι στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις η ελλη­νική πλευρά διε­ρω­τά­ται «αν εγώ πατήσω την κόκκινη γραμμή, εσείς θα πατή­σετε τη δικιά σας;». Υπο­στή­ριξε δε, ότι όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τίποτα δεν έχει κλείσει «και μέχρι να κλείσει δεν υπάρχει τίποτα».

Σημεί­ωσε, μάλιστα, ότι «στη δια­πραγ­μά­τευση δεν πας για τη ρήξη. Δια­πραγ­μά­τευση σημαί­νει συμ­βι­βα­σμός. Δεν έχουμε τα όπλα για να επι­βά­λουμε τις θέσεις μας. Αλλά δεν πρό­κει­ται να πέσουμε αμαχητί», προ­σθέ­το­ντας ότι το πρό­βλημα είναι πολι­τικό.

Απα­ντώ­ντας σε όσους του ζητούν να προ­χω­ρή­σει σε ρήξη με τους δανει­στές, ο κ. Βαρου­φά­κης είπε ότι «δεν εξε­λέ­γην για αυτό», ενώ ανα­φο­ρικά με εκεί­νους που λένε να κλείσει τη συμ­φω­νία, επι­σή­μανε ότι «δεν εξε­λέ­γην για να εφαρ­μόσω το ε-mail Χαρ­δού­βελη. Ο κόσμος μάς εξέλεξε για να δεχτούμε το κόστος της παρα­τε­τα­μέ­νης δια­πραγ­μά­τευ­σης». Ταυ­τό­χρονα άσκησε κριτική στις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, λέγο­ντας ότι «εάν δεν είμαστε δια­τε­θει­μέ­νοι να δια­νοη­θούμε τη ρήξη, τότε θα υπο­χω­ρή­σουμε και θα υπο­τα­χθούμε όπως οι προη­γού­με­νοι».

Ερω­τη­θείς για την κριτική που ασκεί­ται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρου­φά­κης ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως «μου αρέσει η έντονη αντι­πα­ρά­θεση. Ο κόσμος μας βλέπει ενω­μέ­νους με τις δια­φω­νίες μας. Ως δια­πραγ­μα­τευ­τής, θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί. Αυτό είναι απα­ραί­τητο σε μία δια­πραγ­μά­τευση, γιατί οι ανθρώ­πι­νες αντοχές δοκι­μά­ζο­νται».

Για το εάν πρέπει να υπάρξει «Κούγκι», διε­ρω­τή­θηκε «δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανα­τι­νά­ξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυτα­πάρ­νη­σης;». Συμπλή­ρωσε πως «δεν ντρέ­πο­μαι για την ιστορία του Κούγκι», σημειώ­νο­ντας, πάντως, ότι «το θέμα είναι να μην χρεια­στεί να γίνει Κούγκι».

Στόχος της κυβέρ­νη­σης στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, υπο­στή­ριξε, είναι να στα­μα­τή­σει την αυτο­τρο­φο­δο­τού­μενη κρίση και να ανα­δια­νεί­μει τα βάρη. Όσον αφορά στις επαφές της Ελλάδας με άλλες χώρες, δήλωσε ότι το θέμα της δια­πραγ­μά­τευ­σης με τους εταί­ρους αφορά ένα ζήτημα που παρα­μέ­νει εντός της ευρω­παϊ­κής οικο­γέ­νειας και εκεί θα λυθεί. «Η Ελλάδα», είπε, «έχει βεβαίως διμε­ρείς σχέσεις, και στη βάση των κοινών μας συμ­φε­ρό­ντων θα κάνουμε συμ­φω­νίες, συναλ­λα­γές και ανταλ­λα­γές, με γνώμονα τη δική μας αντί­ληψη για τα ανθρώ­πινα δικαιώ­ματα».

Ο υπουρ­γός έκανε ειδική αναφορά στην απο­κρα­τι­κο­ποί­ηση των περι­φε­ρεια­κών αερο­δρο­μίων, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι «εγώ δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να έχουν πωληθεί όλα τα περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια σε μία εταιρία και χωρίς τη συμ­με­τοχή του κράτους. Στη Γερ­μα­νία δεν θα συνέ­βαινε».

Ο κ. Βαρου­φά­κης εκτί­μησε ότι «εκλογές δεν θα γίνουν» και απα­ντώ­ντας σε ερώτηση για ενδε­χό­μενο ανα­σχη­μα­τι­σμό υπο­στή­ριξε ότι «η κυβέρ­νηση λει­τουρ­γεί πολύ απο­τε­λε­σμα­τικά». Για την πιθα­νό­τητα δημο­ψη­φί­σμα­τος, ανέφερε ότι προ­βλέ­πε­ται από το Σύνταγμα της χώρας, ώστε να δίνει τη δυνα­τό­τητα στον ελλη­νικό λαό για πολύ μεγάλα ζητή­ματα να απο­φαί­νε­ται για το μέλλον του και σημεί­ωσε πως «δεν είναι καθόλου κακό να σκε­φτό­μα­στε τη δυνα­τό­τητα ενός δημο­ψη­φί­σμα­τος».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.