Γράφει
ο Δαμιανός Αθανασίου

Ξεκινά αύριο στη Ρόδο και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του την Τρίτη με την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα το 13ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο με τη συμμετοχή 18 υπουργών και 13 γενικών γραμματέων.
Σκοπός του συνεδρίου, όπως ανακοινώθηκε, είναι η διερεύνηση, σε βάθος, των παραγωγικών δυνατοτήτων, ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική του Νοτίου Αιγαίου, της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Πρόκειται για τμήμα του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας με τη δρομολόγηση του οποίου -αμέσως μετά την αναγγελθείσα έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο- η κυβέρνηση επιχειρεί να αναστρέψει το εις βάρος της κλίμα, εξαιτίας της εφαρμογής σκληρών πολιτικών λιτότητας και περικοπών.

Ανεξαρτήτως των προσδοκιών, που μπορεί να έχει ο πολίτης από ένα συνέδριο διάρκειας μιάμιση ημέρας, στο οποίο θα αναπτυχθούν 8 κρίσιμες για το Νότιο Αιγαίο θεματικές ενότητες, η καταγραφή των προβλημάτων των οποίων και η ανάλυση των λύσεων, είναι φύσει αδύνατον να επιτευχθεί σε τόσο μικρό διάστημα, αλλά και του γεγονότος ότι ανάλογα συνέδρια εξελίχθηκαν ουσιαστικά σε απαρίθμηση κυβερνητικών εξαγγελιών από χείλη που μοίρασαν προεκλογικά ψευδαισθήσεις, με εξαιρετικό ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένεται η ομιλία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, αμέσως πριν αυτήν του Πρωθυπουργού.
Θα επιλέξει ο κ. Χατζημάρκος τον ρόλο του καλού οικοδεσπότη ή θα ξεδιπλώσει το σύνολο των αντιαναπτυξιακών πολιτικών, που υιοθέτησε η κυβέρνηση στα νησιά και κυρίως την ανακολουθία των προεκλογικών της δεσμεύσεων;
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λένε μερικοί. Λοιπόν, ναι. Ιδού η Ρόδος. Και το πήδημα σε λίγες μέρες, με την ώθηση του ελληνικού λαού. Με τη δική σας ώθηση», είχε τονίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στη Ρόδο, έχοντας δεσμευτεί προηγουμένως όχι μόνο για την κατάργηση των μνημονίων και του καθεστώτος δουλοπαροικίας, που έχει επιβληθεί στη χώρα, αλλά κυρίως ότι από την 26η Ιανουαρίου θα έκλεινε κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.
Κανείς δεν μπορεί αλήθεια να προβλέψει την στάση του περιφερειάρχη και για τον πρόσθετο λόγο ότι είναι ο μόνος από τους τοπικούς πολιτικούς, που δεν δημοσιοποίησε ούτε προτάσεις, ούτε θέσεις ενόψει του συνεδρίου.
Λίγοι γνωρίζουν εξάλλου ότι με δική του παρέμβαση προστέθηκε στις θεματικές ενότητες, που θα εξεταστούν, το φλέγον για τα Δωδεκάνησα θέμα, της δημόσιας περιουσίας και της διαχείρισής της.
Ενα θέμα, που αναμένεται σίγουρα, να προκαλέσει αμηχανία, από το γεγονός ότι ολόκληρα νησιά φέρονται στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και επιπροσθέτως υποφέρουν μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Η απώλεια σημαντικών εσόδων από την τοπική αυτοδιοίκηση στα Δωδεκάνησα και κατ’ επέκταση από τους πολίτες των νησιών, από την εκποίηση δημοσίων ακινήτων αρμοδιότητας της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (το θέμα της κατάργησης του 75% των εσόδων από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στα Δωδεκάνησα και κυρίως στη Ρόδο, όπου υφίσταται και οργανωμένο κτηματολόγιο), που είχε αποκαλύψει η «δημοκρατική», είναι ένα θέμα που θα φέρει ψηλά στην ατζέντα του συνεδρίου ο κ. Χατζημάρκος.
Στο τραπέζι του διήμερου συνεδρίου θα τεθούν συγκεκριμένα σε τρίωρες συζητήσεις σε μιάμιση μέρα:
-Ψηφιακές Υπηρεσίες, Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση
-Πολιτισμικά Αγαθά και Αθλητικές Υποδομές
-Ενεργειακή Πολιτική και Περιβαλλοντική Προστασία
-Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία
-Τουρισμός: Εργασιακές Σχέσεις, Χωροταξία και Πολιτικές Αειφορίας
-Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις, Χρηματοδοτικά Μέσα
-Αγροτική Ανάπτυξη, Αλιεία και Παραγωγική Ανασυγκρότηση
-Υποδομές, Νησιωτικότητα, Προσβασιμότητα και Μεταφορικό Ισοδύναμο
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου λέγεται ότι θα βγουν «σερβιρισμένα».
Αλήθεια είναι πάντως ότι ενώ η αντιπολίτευση μιλά για «φιέστα» του κυβερνώντος κόμματος κανείς δεν αναμένει στην Ρόδο υποδοχή με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διαρκούντος του συνεδρίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η επιτυχία ή αποτυχία του συνεδρίου δεν θα εξαρτηθεί από τα συμπεράσματα αυτού και τις εξαγγελίες, που θα γίνουν, αλλά από την υλοποίηση των μέτρων αυτών.
Και είναι δύσκολο να περιμένει κανείς να αλλάξει το κλίμα και το οικονομικό περιβάλλον για τα πολύπαθα νησιά μας στο διάστημα που απομένει μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Θετικό σε κάθε περίπτωση είναι ότι το γεγονός ότι το Νότιο Αιγαίο θα βρεθεί από την Ρόδο στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης και ο διάλογος, που θα υπάρξει, ανεξαρτήτως αν θα εξελιχθεί σε ανάδειξη γύμνιας της κυβέρνησης ή αν θα οδηγήσει σε ρεαλιστικές με άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις, δεν παύει να είναι μια σημαντική εξέλιξη.
Γιατί ακόμη και σε επίπεδο φιέστας να έχει διοργανωθεί το συνέδριο κάποια λύση σε κάποιο πρόβλημα τουλάχιστον θα δρομολογηθεί.
Το σίγουρο είναι ότι την Τετάρτη θα υπάρξει απολογισμός και τότε οι πολίτες είτε θα χειροκροτήσουν είτε θα αποδοκιμάσουν.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ