Συνεντεύξεις

Γρηγόρης Pουμάνης: «Εχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για τον κορωνοϊό»

Για τα αυστηρά μέτρα προστασίας που έχει λάβει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για τον κορωνοϊό, μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο διοικητής κ. Γρηγόρης Ρουμάνης.
Ακόμη, μιλάει για τα προβλήματα με τις ελλείψεις σε προσωπικό, για τις γενικές ανάγκες του Νοσοκομείου Ρόδου, τον σχεδιασμό για τα ιατρεία καθώς και για το νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου που είναι στα μελλοντικά σχέδια της διοίκησης.

• Κύριε Ρουμάνη να ξεκινήσουμε από τον κορωνοϊό. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου;
Το Νοσοκομείο Ρόδου ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για το θέμα του κορωνοϊού. Ξεκινώντας από την ασφάλεια της πύλης, όπου πλέον δεν περνάει κανένας εύκολα, δίδεται ερωτηματολόγιο πριν περάσει κάποιος μέσα, ενώ λαμβάνονται πλέον μέτρα στην Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών, στις επισκέψεις κ.λπ. Εάν κάποιος ασθενής εμφανίσει κάποιες από τις ενδείξεις για κορωνοϊό, κατευθύνεται σε ένα ειδικό χώρο που υπάρχει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ώστε να εξεταστεί με ξεχωριστή διαδικασία, με μέτρα ασφαλείας και με όσες μεθόδους διατίθενται προκειμένου να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε τοπικό επίπεδο κοινοποιούνται στον ΕΟΔΥ. Κι από εκεί παίρνουμε τις περαιτέρω οδηγίες –εάν παραμείνει στο Νοσοκομείο, εάν θα πρέπει να πάει σπίτι του ή εάν θα πάρουμε επίχρισμα για εξετάσεις.
• Μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί ύποπτα κρούσματα στην Ρόδο; Επίσης, έχουν έρθει άνθρωποι από μόνοι τους να ζητήσουν να εξεταστούν, φοβούμενοι ότι παρουσιάζουν συμπτώματα;
Έχουν έρθει στο Νοσοκομείο ατομα κι έχουν ζητήσει να εξεταστούν. Ωστόσο ακολουθείται η συγκεκριμένη διαδικασία. Είναι λογικό να ανησυχούμε όλοι μας, για τον εαυτό μας, για τον περίγυρο και το περιβάλλον μας, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε κανένα κρούσμα. Έχουμε στείλει δείγματα για κάποια ύποπτα άτομα τα οποία έχουν βγει αρνητικά. Παρ όλα αυτά, το Νοσοκομείο Ρόδου έχει λάβει, όπως σας είπα, όλα τα απαραίτητα μέτρα, έχει διαμορφώσει χώρο για νοσηλεία (σε περίπτωση κρουσμάτων) έχει απομονώσει ένα ειδικό τμήμα όπου θα φιλοξενηθούν ασθενείς εάν τυχόν αρρωστήσουν κι έχει προβλέψει ξεχωριστό προσωπικό το οποίο εκπαιδεύεται για να υλοποιήσει διαδικασίες νοσηλείας εάν χρειαστεί (ιατρικό και νοσηλευτικό) και φυσικά, έχουμε κινητοποιήσει όλους όσους έχουν σχέση με το Νοσοκομείο για τα θέματα ασφαλείας: τι πρέπει να φοράμε, πώς γίνονται εξετάσεις, πώς γίνεται η νοσηλεία κ.λπ. Επιπλέον είμαστε σε συνεννόηση με όλα τα Νοσοκομεία στην περιοχή μας και φυσικά τα Κέντρα Υγείας κ.λπ.

Να περάσουμε στα άλλα θέματα του Νοσοκομείου Ρόδου από τότε που αναλάβατε. Περιγράψτε μας την κατάσταση.
Κοιτάξτε, από τον Ιανουάριο που ανέλαβα καθήκοντα μέχρι σήμερα, προσπαθήσαμε να κάνουμε κατ’ αρχήν μια καταγραφή των προβλημάτων, μία προτεραιοποίηση και φυσικά, να προχωρήσουμε στην διαδικασία επίλυσης.
Το πρώτο και κύριο που πρέπει να δούμε είναι η καθημερινότητα των πολιτών. Γι αυτό ασχοληθήκαμε κατ’ αρχήν με τα Εξωτερικά Ιατρεία και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ήδη το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργεί με περισσότερες βάρδιες ενώ τα Εξωτερικά Ιατρεία έχουν ενισχυθεί σε προσωπικό. Επιπλέον, καταρτίσαμε λίστες για τις εξετάσεις μαστού και βεβαίως ενισχύσαμε το λογισμικό μας σύστημα ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους πολίτες. Σταδιακά, θα κάνουμε κι άλλες ενέργειες αλλά στην παρούσα φάση έρχονται σε δεύτερη μοίρα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Τώρα, μας ενδιαφέρει να λειτουργήσουν σωστά όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό. Αναλόγως με την εξέλιξη της νόσου, θα δούμε εάν θα λάβουμε κι άλλα μέτρα.
• Βασικό πρόβλημα παραμένει –ακόμη- η υποστελέχωση;
Δυστυχώς, ναι. Είναι το βασικό μας πρόβλημα με κύριο, το Αναισθησιολογικό και το Παιδιατρικό. Σε αυτά τα τμήματα σημειώνονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις. Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Π.χ. έρχονται αναισθησιολόγοι από άλλα νοσοκομεία ανά εβδομάδα ενώ προσπαθούμε να βελτιώσουμε την λειτουργία των δύο χειρουργικών τραπεζών για να γίνονται οι εγχειρήσεις. Εξαρτάται βέβαια και από την ανταπόκριση που υπάρχει καθώς διανύουμε περίοδο κρίσεως. Επιδίωξή μας είναι να υπάρχουν πάντα δύο διαθέσιμα χειρουργεία.

• Τα υπόλοιπα τμήματα είναι επαρκώς στελεχωμένα;
Είναι τόσο στελεχωμένα που να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Επαρκώς, δεν είναι κανένα τμήμα στελεχωμένο. Οι ελλείψεις είναι γνωστές και οι μεγαλύτερες παρουσιάζονται σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Το ό,τι μπορούμε και λειτουργούμε οφείλεται στην ευαισθησία, την προσπάθεια, την εργατικότητα και το φιλότιμο του προσωπικού μας. Κι εδώ να τονίσουμε ότι χωρίς την υπέρβαση που έχει κάνει το προσωπικό δεν θα μπορούσε να λειτουργεί το Νοσοκομείο.
• Η κατάσταση όμως αυτή, ξέρετε, χρονίζει. Χωρίς προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς την δυνατότητα να παίρνουν ρεπό και άδειες, δεν είναι το ενδεδειγμένο επίπεδο. Εκτιμάτε ότι θα καταφέρετε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση;
Ήδη προκηρύξαμε 14 θέσεις για μόνιμο προσωπικό κι έχουμε ετοιμάσει μια λίστα για επικουρικό προσωπικό, το οποίο θα το προσλάβουμε σύντομα. Έχουμε ζητήσει μία δεύτερη θέση για κάποιες ειδικότητες που παλαιότερα δεν έτυχε να έχει έρθει κάποιος κι ενδεχομένως να εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας, μας ενισχύει με προσωπικό έξτρα (για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού) που θα προσληφθεί σε δύο φάσεις. Σε τελική ανάλυση, προσπαθούμε μέσα από συνεργασίες με το υπουργείο Υγείας, με την 2η ΥΠΕ, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα άλλα νοσοκομεία να βρούμε λύσεις. Αυτές οι λύσεις είναι σταδιακές και θα έρθουν στο επόμενο διάστημα.
• Αναφερθήκατε στη λίστα αναμονής στο ογοκολογικό τμήμα για εξέταση μαστού. Πώς το διαχειρίζεστε;
Κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται, πρέπει να βρούμε τον λόγο που δημιουργείται αναλόγως τις δυνατότητες που έχουμε και ποια είναι η πιο σωστή λύση τόσο για την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου, όσο και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Για το θέμα με τις εξετάσεις μαστού, μετά από συναντήσεις που είχαμε, καταλήξαμε ότι η λίστα είναι η καλύτερη λύση και θα διευκολύνει τους ασθενείς για να γνωρίζουν πότε μπορούν να έρθουν, να μην ταλαιπωρούνται με τα ραντεβού κ.λπ. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα αδιάβλητο σύστημα που λειτουργεί επαρκώς και ο καθένας ξέρει χωρίς να ταλαιπωρηθεί να βρει έναν τρόπο να κάνει τις εξετάσεις που θέλει.• Τα θέματα με την προμήθεια φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς έχουν λυθεί; Οι προϋπολογισμοί είναι πολύ υψηλοί όπως γνωρίζουμε.
Τα προβλήματα αφορούσαν κυρίως στην προμήθεια των φαρμάκων. Τα θέματα ήταν διοικητικά κι έπρεπε να τα δούμε με άλλη προσέγγιση. Νομίζω πως έχουμε μπει σε μια σειρά. Τα χρήματα υπάρχουν, οι δαπάνες σε σχέση με πέρσι έχουν αυξηθεί αλλά, δυστυχώς, αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών. Το ογκολογικό, βέβαια, κάνει πολύ καλή δουλειά και όσον αφορά στην λειτουργία του, δεν θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον. Τα χρήματα υπάρχουν, ο σχεδιασμός έχει γίνει και είμαστε σε θέση να το διαχειριστούμε.
• Για να κλείσουμε, υπάρχει σε εκκρεμότητα ο Οργανισμός του Νοσοκομείου Ρόδου;
Ο Οργανισμός του Νοσοκομείου Ρόδου είναι στα μελλοντικά μας σχέδια. Βέβαια, λόγω του κορωνοϊού θα καθυστερήσει λίγο αλλά ήδη τα τμήματα έχουν λάβει εντολή να σχεδιάσουν και να προτείνουν λύσεις. Θέλουμε να κάνουμε το Νοσοκομείο περισσότερο ευέλικτο, αποδοτικό και χρήσιμο στην κοινωνία –όχι μόνον για τους κατοίκους της Ρόδου αλλά για όποιον το επισκέπτεται. Μην ξεχνάτε ότι τελικά το Νοσοκομείο δέχεται κόσμο από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου (και φυσικά το καλοκαίρι αυξάνονται οι ανάγκες) με αποτέλεσμα να έχει πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας και πολύ ανάγκη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Είμαστε σε μια ακριτική, ευαίσθητη και ιδιαίτερη περιοχή και αυτή είναι η αγωνία μας. Προσπαθούμε να συντάξουμε έναν νέο Οργανισμό για το Νοσοκομείο Ρόδου που να μπορεί να ανταποκριθεί με βάση τις δυνατότητες, τις απαιτήσεις, τα στατιστικά δεδομένα, τα τεχνο-οικονομικά δεδομένα κ.λπ. Πολλές φορές οδηγούμαστε σε λύσεις οι οποίες μας παρασύρουν σε κάποια πράγματα που καθ’ οδόν δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην πράξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κλινικές που δεν μπορούμε να επανδρώσουμε ή να μην υπάρχει μηχανολογικός εξοπλισμός.
Όσον αφορά στον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Ρόδου, έχει γίνει ήδη μια καταγραφή των αναγκών, έχει μπει σε διαδικασίες αξιολόγησης των προσφορών και σε άμεση συνεργασία με την ΠΝΑι που αξιοποιεί το ΕΣΠΑ προτίθεται να μας χρηματοδοτήσει.
Επιπλέον, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Ρόδου αξίας 4,5εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ της ΠΝΑΙ με στόχο να γίνουμε, αφενός περισσότερο φιλικοί προς το περιβάλλον και αφετέρου να περιορίσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου