Ειδήσεις

Πλοία, υποβρύχια και ελικόπτερα βγάζει η Τουρκία σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με αποβατικά πλοία και αναγνωριστική πτήση τουρκικού ελικοπτέρου ναυτικής συνεργασίας στον διεθνή εναέριο χώρο κάνει λόγο η Milliyet. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία στέλνει μια κορβέτα και δύο υποβρύχια στο πλαίσιο άσκησης που θα λέγεται «Μεσογειακή Ασπίδα».

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Στο πλαίσιο της επίδειξης ισχύος, η Τουρκία δέσμευσε περιοχή απέναντι ακριβώς από τη Λέσβο, όπου τα αποβατικά πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού θα ασκηθούν. Πράγματι, η Τουρκία έχει εκδώσει σχετική ΝΟΤΑΜ με αριθμό Α1472/18, με την οποία χωρίς να έχει το σχετικό δικαίωμα για την εν λόγω περιοχή, η οποία είναι εντός του FIR Αθηνών, δεσμεύει την καρδιά του Αιγαίου για το χρονικό διάστημα από τις 25 Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου.

Προκειμένου δε να απαντήσει στη NOTAM με την οποία η Ελλάδα θα κάνει ασκήσεις μπροστά στα Δαρδανέλια, εξέδωσε δική της για άσκηση την ίδια περίπου περίοδο.

thyrthjr

trhtrhirjtm9pbl

Ζητάνε, μάλιστα, και τα ρέστα καθώς, όπως αναφέρει η σχετική οδηγία, η Τουρκία ζήτησε από την Ελλάδα να εκδώσει ΝΟΤΑΜ για την άσκηση αυτή. Η Ελλάδα δεν το έκανε, αναφέρει η τουρκική οδηγία, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να προχωρήσει μόνη της στην έκδοση.

dxgkrven

Τονίζει δε πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας! Προφανώς το γεγονός πως η περιοχή είναι μέσα στο FIR Αθηνών δεν τους λέει και πολλά…

Η Αθήνα απάντησε με τη ΝΟΤΑΜ Α0707/18, με την οποία τόνισε πως πρόκειται για άκυρη χωρίς ισχύ ΝΟΤΑΜ καθώς μόνο αυτή έχει το δικαίωμα στο FIR της. Επιπρόσθετα τονίζει πως η περιοχή που επιχειρεί να δεσμεύσει η Τουρκία συμπεριλαμβάνει και περιοχή ελληνικής κυριαρχίας.

6yrum4hx

πηγή newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου