Συνεντεύξεις

Π. Προύτζος: «Δοκιμάζεται βάναυσα η επιβίωση των εργαζομένων και η κοινωνική συνοχή»

«Για να έχουμε και εργασιακά μια καλή τουριστική περίοδο είναι αναγκαία η στήριξη των εργαζομένων  από την νέα κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αποκαταστήσει άμεσα το πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας, επαναρρυθμίζοντας τις εργασιακές σχέσεις, αποκαθιστώντας  την υποχρεωτική εφαρμογή και επεκτασιμότητα των συμβάσεων».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας  Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) κ. Παναγιώτης Προύτζος.
«Ευελπιστούμε ότι θα επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία για μια εξίσου επιτυχημένη αν όχι καλύτερη από την περασμένη τουριστική περίοδο από πλευράς επισκεψιμότητας και εσόδων, είμαστε όμως εξαιρετικά επιφυλακτικοί κατά πόσον η αύξηση των μεγεθών θα αποτυπωθεί και στις εργασιακές σχέσεις και στην απασχόληση», παρατηρεί ο κ. Παν. Προύτζος.
Σε ερώτηση σχετικά με τη διένεξη μεταξύ των παρατάξεων στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου ο κ. Προύτζος τονίζει ότι η  μειοψηφία πέτυχε να αναβάλει με ασφαλιστικά μέτρα την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών, αφήνοντας  χωρίς διοίκηση το σωματείο και τους εργαζόμενους  εκτεθειμένους σε  πιεστικές ανάγκες και προβλήματα εν όψει των επαναπροσλήψεων.
«Δεν δικαιολογείται εν τέλει συγκεκριμένοι εργαζόμενοι από τη μία να μην αποδίδουν τις αναγκαίες εισφορές στο σωματείο, για να τακτοποιηθούν οικονομικά και να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες και από την άλλη όχι μόνο να αρνούνται συστηματικά την εκκαθάριση του μητρώου από τα ανενεργά μέλη, αλλά και να καταφεύγουν σε δικαστική αντιπαράθεση όταν η πλειοψηφία αποφάσισε νόμιμα και σύμφωνα με το καταστατικό να εκκαθαρίσει το Μητρώο του Σωματείου, πράξη που εκκρεμούσε τουλάχιστον από το 2009», τονίζει ο κ. Παναγιώτης Προύτζος.
Η συνέντευξη του κ. Παναγιώτη  Προύτζου, αναλυτικά:
• Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη της θερινής περιόδου. Πως θα είναι η φετινή σεζόν για τους εργαζόμενους  στις τουριστικές επιχειρήσεις;
Ευελπιστούμε ότι θα επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία για μια εξίσου επιτυχημένη αν όχι καλύτερη από την περασμένη τουριστική περίοδο από πλευράς επισκεψιμότητας και εσόδων, είμαστε όμως εξαιρετικά επιφυλακτικοί κατά πόσον η αύξηση των μεγεθών θα αποτυπωθεί και στις εργασιακές σχέσεις και στην απασχόληση. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται κάθε φορά από τους εκπροσώπους των εργοδοτών για δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας διαψεύδονται από τους αριθμούς και τη βίαιη πραγματικότητα που βιώνουν οι άνεργοι συμπολίτες μας! Η πραγματική απασχόληση δεν δείχνει να επωφελήθηκε από τη μεγέθυση του Τουρισμού, αφού οι εργοδότες δεν δίνουν πραγματικές ευκαιρίες απασχόλησης, προτιμώντας να υποκαθιστούν τις θέσεις απασχόλησης είτε με απόκρυψη της πραγματικής απασχόλησης και δήλωση πλαστών συμβάσεων ορισμένου χρόνου απασχόλησης, είτε με προσωπικό ευκαιρίας όπως η ψευδομαθητεία και  οι   επιταγές  εισόδου (vouchers), η σκανδαλώδης δηλαδή παραχώρηση φθηνών ή δωρεάν εργατικών χεριών εις βάρος πάντα των ασφαλιστικών ταμείων, θέσεις που αποκλιμακώνουν  πλασματικά και προσωρινά  τους δείκτες ανεργίας, αλλά πρόκειται για ευκαιριακή – προσωρινή απασχόληση που δε δίνει διέξοδο  στην απορρόφηση της ανεργίας.
Εν τέλει για να έχουμε και εργασιακά μια καλή τουριστική περίοδο είναι αναγκαία η στήριξη των εργαζομένων  από την νέα Κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αποκαταστήσει άμεσα το πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας επαναρρυθμίζοντας τις εργασιακές σχέσεις, αποκαθιστώντας  την υποχρεωτική εφαρμογή και επεκτασιμότητα των συμβάσεων για  να ανακοπεί  η συνεχής και βίαιη αποειδίκευση των κλαδικών ειδικοτήτων σε  όρους εργασίας και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, αλλά και καταπολεμώντας την αδήλωτη εργασία για την ίδια τη δημοσιονομική στήριξη και τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος.
• Ποια προβλήματα εντοπίστηκαν  κατά την περσινή σεζόν;
Η αγορά εργασίας είναι γνωστό ότι είναι απολύτως απορυθμισμένη και χειραγωγούμενη, επικρατούν πλέον οι ευέλικτες μορφές εργασίας, θηριώδη ποσοστά  αδήλωτης εργασίας με ζοφερές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία, βίαιες ή με νομότυπες διαδικασίες περικοπές στους μισθούς και απλήρωτες αποδοχές που δοκιμάζουν βάναυσα την επιβίωση των εργαζομένων και την κοινωνική συνοχή.
Εξάλλου μορφή χιονοστιβάδας έχει λάβει το φαινόμενο της διαρροής των εργοδοτών, άλλων νομότυπα με υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με εκβιαστικές διαδικασίες, σύσταση ψευδοενώσεων προσώπων και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη και άλλων τελείως παράνομα με ατομικές συμβάσεις την ίδια ώρα που παραμένουν μέλη των Ενώσεων Ξενοδόχων και με μοναδικό στόχο την εισφοροδιαφυγή – εισφοροκλοπή.
Επιπλέον διαστάσεις επιδημίας έχει λάβει μια καταχρηστική πρακτική των εργοδοτών να απομακρύνουν το εποχικό προσωπικό κατά βούληση, πριν το κλείσιμο της περιόδου λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αλλά η εποχική απασχόληση είναι ιδιόρρυθμα ρυθμιζόμενη ορισμένου χρόνου,  η οποία λήγει ανεξάρτητα από τη σταδιακή μείωση της πληρότητας των ξενοδοχείων, όταν παρέλθει η περίοδος λειτουργίας των τελευταίων.
• Ποια στάση θα τηρήσει η Ομοσπονδία  στο θέμα που αφορά το  επίδομα  ανεργίας;
Ο Ν. 3986/11 με το  πλαφόν- καταδίκη οδηγούσε στην απώλεια των επιδομάτων ανεργίας κάθε φορά που θα συμπληρωνόταν, αφού εκλάμβανε  μυωπικά την ετήσια επιδότηση των εποχικά ανέργων ως προνομιακή μεταχείρισή τους. Η τροπολογία που έγινε αποδεκτή στο Κοινοβούλιο την ύστατη ώρα το Φθινόπωρο του 2012, προβλέπει επιδότηση μόλις 3 μήνες και 5 ημέρες ανεξαρτήτως των όσων ορίζονται στον νόμο, συμβάλλει μεν στην  επιβίωση των εργαζομένων που καλούνταν να επιβιώσουν την νεκρά περίοδο χωρίς ένα στοιχειώδες δίχτυ ασφαλείας, αλλά είναι εξαιρετικά περιορισμένη η περίοδος επιδότησης.
Ο Ν.3986/11 όχι μόνον εξαφανίζει κάθε πρόσχημα κοινωνικής στήριξης της εποχικής ανεργίας, αλλά και τιμωρεί όσους εργάζονται και ασφαλίζονται για 5 ή 6 μήνες απασχόλησης αντί της στοιχειώδους των 100 ημερών, επιδοτώντας τους τον ίδιο αριθμό ημερών και αφαιρώντας το όποιο κίνητρο διεκδίκησης ασφάλισης για το σύνολο της εποχικής απασχόλησης, προάγοντας  ουσιαστικά την εισφοροκλοπή – καταδίκη των ασφαλιστικών Ταμείων.

Η Κυβέρνηση μέχρι να καταστεί εφικτή η οριστική κατάργηση του εργατοκτόνου νόμου, οφείλει να στηρίξει τους εποχικά ανέργους αυξάνοντας τους μήνες επιδότησης αναλόγως των μηνών απασχόλησης, θέτοντας δηλαδή κίνητρα για την εμφάνιση της αδήλωτης εργασίας στον κλάδο και στηρίζοντας την επιβίωση των πλέον επισφαλών εργαζόμενων στον Τουρισμό.
• Πως εξελίχθηκε το θέμα με τις επαναπροσλήψεις των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία; Παρατηρήθηκαν δηλαδή προβλήματα  και σε αυτό τον τομέα;
Τα συμπεράσματα από την τελική κατάληξη της περασμένης περιόδου είναι ότι όπως κάθε χρόνο υπάρχει κινητικότητα σε ένα ποσοστό των εποχικά εργαζόμενων περί το 10%, οι οποίοι είτε απολύονται, οι περισσότεροι επειδή αντέδρασαν επιθετικά ή δεν επέδειξαν ανοχές στην καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας ή σε άλλες αιτίες ρήξης όπως η επίδειξη αυταρχικότητας  της εργοδοσία τους και συνήθως υποκαθίσταται η θέση τους από εργαζόμενους επισφαλούς απασχόλησης. Από αυτό το ποσοστό   οι μισοί περίπου οδηγούνται οριστικά εκτός της αγοράς εργασίας ως μακροχρόνια άνεργοι,  οι περισσότεροι εξ αυτών είναι μέσης ηλικίας με μικρές πιθανότητες ανεύρεσης εργασίας και όπου προκύψει αντιμετωπίζουν σίγουρα δυσμενέστερους όρους αμοιβής και εργασίας.
Αυτή την περίοδο πολλαπλασιάζεται ένα ανησυχητικό φαινόμενο ομαδικών απολύσεων εποχικού προσωπικού κατά τη νεκρά περίοδο σε μεγάλες μονάδες της περιφέρειας, ανάμεσα τους και μία στην περιοχή σας, με προφανή στόχο την επιθετική αλλοίωση της στελέχωσης και υποκατάσταση θέσεων εργασίας με προσωπικό ευκαιρίας.
• Ποιά ζητήματα τέθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης;
Ήταν μια πρωτοβουλία του νέου Προέδρου του Ε.Κ. Ηρακλείου για κοινό συντονισμό πρωτοβουλιών των συνδικαλιστικών δυνάμεων στους μεγάλους τουριστικούς  προορισμούς της Ρόδου και της Κρήτης. Συμμετείχαν στελέχη της Διοίκησης της ΠΟΕΕ ΥΤΕ τα οποία ενημέρωσαν για το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας μας και τις επικείμενες συναντήσεις με τη νέα πολιτική ηγεσία στα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Τουρισμού.
• Ποια θέματα θα θέσετε στον υπουργό Εργασίας κ. Πάνο Σκουρλέτη;
Έχουμε αποστείλει θέσεις για τις εργασιακές σχέσεις στον τουρισμό, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στον ΟΜΕΔ για τον Επισιτισμό και τα Ζαχαρώδη, την πρακτική άσκηση και τις επιταγές εισόδου, τα επιδόματα ανεργίας κ.α. και αναμένουμε τον καθορισμό της συνάντησης η οποία καθυστερεί αδικαιολόγητα, την ώρα που παρακολουθούμε τους εργοδότες να έχουν επαναλαμβανόμενες συναντήσεις μαζί του.
• Τι θα πρέπει ειδικά να γίνει για τους αλλοδαπούς μαθητές;
Η «κατάρτιση» των ανέργων στον τουριστικό τομέα πραγματώνεται με εισαγωγή αλλοδαπών από όλη την ανατολική Ευρώπη που δηλώνονται ότι δήθεν πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, ενώ στην πραγματικότητα καταλαμβάνουν θέσεις απασχόλησης που θα μπορούσαν έστω εποχιακά να αποσυμφορήσουν το οξύ κοινωνικό πρόβλημα ανεργίας στη χώρα μας. Οι διαθέσεις των εργοδοτών και η σχετικά πρόσφατη εκβιαστική εκδήλωση της Τρόικας ήταν στην κατεύθυνση της κατάργησης της ΚΥΑ πρακτικής άσκησης για την πλήρη απελευθέρωση του ποσοστού των «ασκούμενων», για να αλλοιώσουν αμετάκλητα τη σύνθεση των απασχολούμενων στον Τουρισμό. Τα περίφημα Vouchers συμπληρώνουν το παζλ των μεροληπτικών – πελατειακών σχέσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων με τους εργοδότες, αφού δυστυχώς αποδείχθηκε ότι λειτουργούν ως μηχανισμός υποκατάστασης και αντικατάστασης της εργασίας, όπου εκτός της καλλιέργειας  και μόνο νοοτροπίας απαξίωσης της μισθωτής εργασίας στο μέσο εργοδότη, από την παραχώρηση δωρεάν εργατικών χεριών, επιφέρουν σοβαρές συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους στον κλάδο που εκτοπίζονται σταδιακά από την αγορά εργασίας, όσο και στην ποιότητα του παραγόμενου τουριστικού προϊόντος.
Θα ζητήσουμε από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να περιορισθεί η πρακτική άσκηση στο πραγματικό ποσοστό των αποφοίτων των τουριστικών σχολών μας, για να ανακοπούν τα κίνητρα απόλυσης των επαγγελματιών του κλάδου. Να  επιβληθεί η συμπλήρωση των αποδοχών στο ύψος της Κλαδικής Σύμβασης καθώς και η ασφαλιστική τακτοποίηση σε όλους όσοι επιδοτούνται με τις επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας, διότι οι εργοδότες επωφελούνται της 5μηνης πρακτικής άσκησης, εντελώς δωρεάν. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για να χορηγηθούν στους εργοδότες να θέτουν ως προτεραιότητά τους αποφοίτους των σχολών τουριστικών επαγγελμάτων.
• Πραγματοποιήσατε επίσκεψη στη Ρόδο με αφορμή τη διένεξη μεταξύ των παρατάξεων στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων;  Σε ποιό  συμπέρασμα καταλήξατε;
Θεωρώ απόλυτα καιροσκοπική τη στάση της μειοψηφίας στο σωματείο και όχι μόνο, αφού  πατρονάρεται από την κεντρική παράταξη – κομματική οργάνωση, με μόνο στόχο όχι την ίδια την πλειοψηφία στο Σωματείο, που εκτιμώ ότι δεν αμφισβητείται, αλλά προφανώς τους συσχετισμούς στο Ε.Κ. Ρόδου και την Ομοσπονδία και κατ’ επέκταση στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Επί της ουσίας η μειοψηφία πέτυχε να αναβάλει με ασφαλιστικά μέτρα την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών αφήνοντας εκτεθειμένο χωρίς διοίκηση το σωματείο και ενώ εκκρεμεί για άγνωστο χρόνο η τελική δικαστική απόφαση, αλλά και επίκειται η έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου με τους εργαζόμενους  εκτεθειμένους σε  πιεστικές ανάγκες και προβλήματα εν όψει των επαναπροσλήψεων. Η ουσία της αντιπαράθεσης είναι υποκριτική, αφού η εκκαθάριση του μητρώου στα σωματεία είναι υπόθεση ρουτίνας, αλλά και αναγκαιότητα για τη διοικητική και οικονομική διαχείρισή τους. Δεν μπορεί ένα σωματείο να εμφανίζεται να διαθέτει 8.000 μέλη και τα περισσότερα από αυτά να είναι αποχωρήσαντες από το επάγγελμα, συνταξιούχοι, αποβιώσαντες κ.λ.π., αποδεικνύεται εξάλλου από επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ότι στην καλύτερη περίπτωση ψήφισαν 1700 εργαζόμενοι. Δεν δικαιολογείται εν τέλει συγκεκριμένοι εργαζόμενοι από τη μία να μην αποδίδουν τις αναγκαίες εισφορές στο σωματείο, για να τακτοποιηθούν οικονομικά και να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες και από την άλλη όχι μόνο να αρνούνται συστηματικά την εκκαθάριση του μητρώου από τα ανενεργά μέλη, αλλά και να καταφεύγουν σε δικαστική αντιπαράθεση όταν η πλειοψηφία αποφάσισε νόμιμα και σύμφωνα με το καταστατικό να εκκαθαρίσει το Μητρώο του Σωματείου, πράξη που εκκρεμούσε τουλάχιστον από το 2009.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου