Τοπικές Ειδήσεις

Σε νέο κτήριο θα στεγαστεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής, Οικολογίας, Ισότητας & Μετανάστευσης κ. Στράτος Καρίκης, ενόψει της δημοσίευσης της πρόσκλησης για την δημοπράτηση νέου κτηρίου προκειμένου να μεταστεγαστεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καρίκης:
«Η δημοτική αρχή Ρόδου, θέλει να δώσει μια ιδιαίτερη βαρύτητα του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών καθώς τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε σε διαδικασία διαγωνισμού, προκειμένου, να μεταστεγαστεί σε νέο κτήριο. Το νέο αυτό κτήριο θα πληροί απόλυτα τις προδιαγραφές για ΑΜΕΑ ενώ θα είναι αναβαθμισμένο. Από την προσωπική μου εμπειρία και ενασχόληση με το θέμα, διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θέλαμε εμείς ως δημοτική αρχή Ρόδου. Συνεπώς, προτεραιότητά μας είναι να αλλάξει το συγκεκριμένο πλαίσιο και να δούμε κάτι πολύ πιο όμορφο, πιο λειτουργικό και αναβαθμισμένο. Επιπλέον, αυτή η διαδικασία η οποία θα δημοσιευτεί στον Τύπο, θα είναι ανοικτή ώστε να πληροφορήσουμε κάθε ενδιαφερόμενο για τις προθέσεις μας, προκειμένου να υπάρχει συμμετοχή. Τα θέματα αυτά είναι σοβαρά κι εμείς θέτουμε ψηλά τον πήχη. Όσα άτομα θα φιλοξενούνται εκεί θέλουμε να αισθάνονται άνετα.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Αναπηρία 2017-2023, έχει τεθεί ως προτεραιότητα, σε όλα τα επίπεδα για τα άτομα με αναπηρία διότι έχουμε περάσει στο κοινωνικό μοντέλο της αντιμετώπισης των αναγκών των συγκεκριμένων ομάδων. Απαιτούνται πολιτικές σε οριζόντιο επίπεδο, για την κοινωνική, οικονομική και φυσικά, στην δομική προσβασιμότητα. Ο Ξενώνας του Δήμου Ρόδου, αποτελεί παράδειγμα λειτουργίας στην περιφέρειά μας και ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να μην εφαρμόζει και στην πράξη, την αρχή της Ισότητας προς όλες τις κοινωνικές ομάδες. Αυτό για εμάς, είναι δέσμευση που οφείλουμε να το μετατρέψουμε σε έργο. Γι αυτό και πήραμε την απόφαση ως δημοτικό συμβούλιο για την μεταστέγασή του, σε άλλο κτήριο που θα είναι προσβάσιμο σε γυναίκες ή και στα συνοδευόμενα παιδιά με αναπηρία».
ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Αυτό που χρειάζεται το νέο κτήριο το οποίο θα γίνει ξενώνας –που μπορεί να είναι μια ξενοδοχειακή μονάδα ή ένα συγκρότημα 6-8 διαμερισμάτων στην ίδια πολυκατοικία- θα πρέπει:
1. Να βρίσκεται το πολύ 10 χλμ από Κέντρο Δημοτικής Κοινότητας και το πολύ 30 χλμ από το κέντρο Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου.
2. Να είναι νομίμως υφιστάμενο, να αποτελεί χώρο κύριας χρήσης και να έχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
3. Να διαθέτει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
4. Να είναι εύκολα προσβάσιμο από μέσα μαζικής μεταφοράς.
5. Να διαθέτει πρόσβαση για ΑΜΕΑ τόσο σε όλους τους χώρους του ισογείου όσο και σε ένα δωμάτιο με μπάνιο.
Η δυναμικότητα του ακινήτου θα πρέπει να ανέρχεται σε 10 δωμάτια (40 κλίνες) φιλοξενίας με ανεξάρτητη τουαλέτα και επιπλέον να διαθέτει:
1. Έναν χώρο υποδοχής
2. Έναν χώρο συνεδριάσεων / ομαδικών συναντήσεων
3. Δύο χώρους ατομικής συμβουλευτικής
4. Έναν χώρο διοίκησης αρχείου
5. Έναν χώρο εστίασης / τραπεζαρίας
6. Έναν χώρο καθιστικού / τραπεζαρίας
7. Έναν χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών
8. Έναν χώρο κουζίνας πλήρως εξοπλισμένο
9. Δύο βοηθητικούς χώρους για αποθήκευση
10. Χώρους για τουαλέτες προσωπικού, επισκεπτών και ΑΜΕΑ
11. Χώρο πάρκινγκ με μια θέση ΑΜΕΑ
Το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στα 4.500 ευρώ και επιπρόσθετα καλύπτουμε όλους τους λογαριασμούς ΔΕΚ (ΔΕΗ, νερό) που επιβαρύνουν τον Δήμο και όχι τον ιδιοκτήτη. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου δηλ. είναι ευρωπαϊκά χρήματα και το πρόγραμμα είμαστε σίγουροι ότι θα πάρει παράταση μέχρι το τέλος του 2013.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του δήμου Ρόδου στα τηλέφωνα 22410-44744 ή στο mail: xenonas@rhodes.gr
Η πρόσκληση με όλα τα δικαιολογητικά βρίσκεται αναρτημένη και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ρόδου.
Όπως δήλωσε η κοινωνιολόγος, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του δήμου Ρόδου κα Χριστίνα Καραγιάννη (πάντα σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιώργο Τριάντο):
«Ο Ξενώνας, προσφέρει ασφαλή διαμονή σε γυναίκες με τα παιδιά που συνοδεύουν. Από το 2013 που λειτουργεί μέχρι σήμερα, έχει φιλοξενήσει 150 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους. Δεν υποστηρίζουμε μονάδα γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία (κακοποίηση σωματική, σεξουαλική κ.λπ.) αλλά και τις γυναίκες που έχουν δεχτεί πολλαπλές διακρίσεις (πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες, άπορες κ.λπ). Η στήριξη την οποία παρέχουμε πέρα από την κοινωνική και ψυχολογική είναι ολοκληρωμένη, διότι συνδυάσαμε το πρόγραμμα του Ξενώνα με ένα άλλο πρόγραμμα της Διεύθυνσης το ‘Στέγαση και Εργασία για αστέγους’. Οπότε όσες φιλοξενήθηκαν και ήθελαν, τις υποστηρίξαμε στο να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία ενοικιάζοντας για 18 μήνες διαμέρισμα, αγοράζοντάς τους οικοσυσκευές και προσφέροντάς τους εργασία για να μπορούν να στηριχθούν. Επιπλέον, θα προχωρήσουμε σε νέες προκηρύξεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο ώστε να προσλάβουμε στις δομές υποστήριξης γυναικών που είναι το Συμβουλευτικό και ο Ξενώνας έναν νομικό σύμβουλο, έναν ψυχολόγο και έναν παιδαγωγό για να στηριχθούν τα παιδιά που φιλοξενούνται».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου