Ειδήσεις

Τούρκος πρέσβης: Να μας παραδώσει τους «8» η Αθήνα – Παραμένουν πολλά ανεπίλυτα ζητήματα

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ανατολή», ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν κάνει λόγο για «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο» και ξεκαθαρίζει ότι καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας.

Στην παράδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών επιμένει η Άγκυρα, η οποία δια του πρέσβη στην Αθήνα δηλώνει πως παραμένουν τα άλυτα ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ανατολή», ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν κάνει λόγο για «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο» και ξεκαθαρίζει ότι καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας.

Επιμένει η Άγκυρα στην έκδοση των «8»

Ειδικότερα, για τους οχτώ στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν διαμηνύει ότι «οι πραξικοπηματίες θα πρέπει να δικαστούν από το τουρκικό δικαιικό σύστημα αφότου εκδοθούν στην Τουρκία».

Δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλά ανεπίλυτα ζητήματα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, ο Τούρκος πρέσβης σημειώνει: «Όλα αυτά είναι σύνθετα θέματα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια του διαλόγου. Η συνέχιση της διαδικασίας διμερούς διαλόγου είναι κάτι που ανέκαθεν θέλαμε».  Στις αρχές του μήνα, η Τουρκία επικήρυξε με το ποσό των 12,8 εκατ. δολαρίων όσους καταζητούνται για δεσμούς με την ισλαμιστική οργάνωση FETO.

Για το Κυπριακό

Το Κυπριακό το οποίο ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής των κ. Τσίπρα και  Ερντογάν, ο τούρκος πρέσβης ανέφερε: «Καταρχάς, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιο είναι το θέμα» σχολιάζει ο τούρκος διπλωμάτης.

«Το Κυπριακό ξεκίνησε το 1963, όχι το 1974. Ίσως και πιο πριν. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν Τούρκοι στρατιώτες στο νησί. Η ‘’ειρηνευτική επιχείρηση’’ (το 1974) δεν ήταν η αιτία του Κυπριακού, αλλά αποτέλεσμα του κυπριακού προβλήματος» ισχυρίζεται ο διπλωματικός αντιπρόσωπος της Τουρκίας.

Η Κύπρος, προσθέτει, έχει διαιρεθεί από το 1974 όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα ακολουθήθηκε από βία κατά των Τούρκων του νησιού και της παρέμβασης της Άγκυρας ως εγγυήτριας δύναμης.

Για τους υδρογονάνθρακες

Όσον αφορά τις διερευνητικές δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Οζουγκεργκίν ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να συμμετέχει σε δραστηριότητες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων.

«Μια ‘’ενεργειακή εξίσωση’’ στην Ανατολική Μεσόγειο – στην οποία η Τουρκία δεν εμπλέκεται – δεν θα ήταν μια πραγματική εξίσωση και δεν θα λειτουργούσε» σχολιάζει.

Όπως αναφέρει ο Οζουγκεργκίν, η Τουρκία αμφισβήτησε με συνέπεια τη μονομερή γεώτρηση της ‘’ελληνοκυπριακής διοίκησης’’ στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου