Ρεπορτάζ

«Λουκέτο» από τη Δευτέρα στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ

«Λουκέτο» μπαίνει, όπως προανήγγειλε η «δ», στον ΕΟΠΥΥ της Ρόδου από τη Δευτέρα καθώς-όπως συνέβη σε όλη τη χώρα- η διοίκησή του έλαβε υπηρεσιακό έγγραφο με οδηγίες για την παράδοση και παραλαβή του πάσης φύσης υλικού της Μονάδας.

Συγκεκριμένα ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός κάλεσε έως τη Δευτέρα να έχει γίνει η καταγραφή και παράδοση των υλικών που υπάρχουν σε όλα τα υποκαταστήματα και στη συνέχεια να σφραγισθούν.
Στους κόλπους των εργαζομένων και των ιατρών επικρατεί αναταραχή ενώ επισημαίνεται πως τα ραντεβού των ασφαλισμένων ακυρώνονται.
Επίσης το υγειονομικό προσωπικό τίθεται σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν, πού θα τοποθετηθούν και αν, αφού ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί οι πρωτοβάθμιες επιτροπές υγείας.
Με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Υγείας η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών έχει δηλώσει ότι αποχωρεί από το Ταμείο.
Ο πρόεδρος των ιατρών ΕΟΠΥΥ Ρόδου κ. Ευάγγελος Μανδρακός υπέβαλε χθες μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου με αίτημα την άμεση παρέμβασή του στο θέμα.

“Αφήνουν τους πολίτες χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα”, δήλωσε στη “δημοκρατική” ο κ. Μανδρακός, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί είναι μόλις 24 και έχουν πλαφόν, ενώ τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των ασφαλισμένων.
Η εξέλιξη, αν και προκάλεσε εντύπωση για τη σπουδή της, ήταν εν τούτοις αναμενόμενη καθώς ο οργανισμός οδηγείται σε λουκέτο με το διοικητικό προσωπικό να τίθεται σε διαθεσιμότητα, όπως το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Το προσωπικό εν συνεχεία, μετά από αίτηση, θα μεταταχθεί σε οργανικές θέσεις στις ΥΠΕ.
Το έγγραφο που εστάλη στους διευθυντές των περιφερειακών διευθύνσεων και των τοπικών και νομαρχιακών μονάδων Υγείας αναφέρει:

“ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την παράδοση και παραλαβή του πάσης φύσης υλικού των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ.
Σχετ. Το Δ11α/οικ.1757 έγγραφο της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού
Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού εγγράφου και για την ομαλή και ασφαλή παράδοση των υγειονομικών δομών και του πάσης φύσης υλικού, σας ενημερώνουμε ότι:
Με ευθύνη των Διευθυντών των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ, που θα επιβλέπουν όλη τη διαδικασία, οι επιτροπές παραλαβής πρέπει να αρχίσουν τη διαδικασία παραλαβής από τις αντίστοιχες επιτροπές παράδοσης των κτηρίων από Παρασκευή 14.2.14 και να έχει ολοκληρωθεί την Δευτέρα 17.2.14.

Η παραλαβή των κτηρίων θα αρχίσει από τους μικρότερους σχηματισμούς (αποκεντρωμένα ιατρεία, Τοπικά Ιατρεία κ.λ.π.) και θα ολοκληρωθεί με την παραλαβή των Τοπικών και Νομαρχιακών Μονάδων Υγείας. Επισημαίνεται ότι κάθε σχηματισμός που παραλαμβάνεται θα πρέπει να ασφαλίζεται με ευθύνη των Διευθυντών των ΠΕ.ΔΙ. και της επιτροπής παραλαβής.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι με ευθύνη των Διευθυντών των ΠΕ.ΔΙ. θα αποστέλλεται καθημερινά ενημέρωση για την πορεία παραλαβής των δομών στην ηλεκτρονική διεύθυνση president@eopyy.gov.gr.
Καλούνται οι Διευθυντές των μονάδων Υγείας να συμβάλλουν στην υλοποίηση των ανωτέρω, όπως άλλωστε προβλέπεται ρητά από το Νόμο.
Ο πρόεδρος
Δημήτρης Κοντός”

Στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο κ. Μανδρακός αναφέρονται τα εξής:
“Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 5937/13.2.14 έγγραφο από το γραφείο του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ με ένδειξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ εντέλλονται οι Διευθυντές των μονάδων (πολυιατρείων) ΕΟΠΥΥ να προβούν σε διαδικασίες παραλαβής – παράδοσης πάσης φύσεως υλικού κάτι που ισοδυναμεί με ΚΛΕΙΣΙΜΟ της Ν.Μ.Υ. ΕΟΠΥΥ Ρόδου επί της οδού Ρόδου – Λίνδου 3ο χιλ. σε εφαρμογή ενός νόμου που ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Διαμαρτυρόμαστε για αυτή την παράνομη πράξη και ζητάμε την άμεση ανάκληση της εκτελέσεως της προασπιζόμενοι το ύψιστο αγαθό της υγείας των πολιτών της ΡΟΔΟΥ που τίθεται σε κίνδυνο”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου