ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη ζήτηση στη Ρόδο του εμβολίου «Moderna»

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Moderna

Μεγάλη είναι η ζήτηση για το σκεύ­α­σμα της Moderna το οποίο χορη­γεί­ται στη Ρόδο από τις 9 Ιανουα­ρίου και κάθε Κυριακή στο Κέντρο Υγείας στην περιοχή των Αγίων Απο­στό­λων σε όλους όσοι λαμ­βά­νουν την τρίτη/ανα­μνη­στική δόση των εμβο­λίων κατά του κορω­νοϊού, Covid-19. Την πρώτη Κυριακή πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 400 περίπου ραντε­βού, ενώ ελά­χι­στα είναι τα δια­θέ­σιμα ραντε­βού για τις επό­με­νες Κυρια­κές.

H ενι­σχυ­τική δόση του εμβο­λίου της Moderna κατά του Covid-19 προ­κα­λεί ισχυρή από­κριση αντι­σω­μά­των κατά της παραλ­λα­γής Όμικρον, η οποία φαί­νε­ται να αυξάνει τα επίπεδα αντι­σω­μά­των περισ­σό­τερο από την τρίτη δόση του εμβο­λίου της Pfizer. Σύμφωνα με την εται­ρεία, η ενι­σχυ­τική της δόση- η οποία ανα­λο­γεί στη μισή δόση της αρχικής δοσολογίας- αυξάνει τα επίπεδα αντι­σω­μά­των κατά 37 φορές, σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν τις δύο μόνο δόσεις, γεγονός που συμ­βάλ­λει στην αυξη­μένη ζήτηση του συγκε­κρι­μέ­νου εμβο­λίου πανελ­λα­δικά αλλά και στη Ρόδο.

Η Ρόδος παρου­σιά­ζει τη δεδο­μένη στιγμή από τα υψη­λό­τερα ποσοστά εμβο­λια­σμού πανελ­λη­νίως. Περισ­σό­τε­ροι από 205.000 εμβο­λια­σμοί έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από τον Φεβρουά­ριο του 2021 μέχρι σήμερα ενώ 91.000 περίπου άτομα έχουν ολο­κλη­ρώ­σει τον εμβο­λια­σμό τους και περισ­σό­τερα από 43.000 έχουν λάβει την ανα­μνη­στική δόση, ενώ οι εμβο­λια­σμοί έχουν επε­κτα­θεί και στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Οι εμβο­λια­σμοί στη συγκε­κρι­μένη ηλι­κιακή ομάδα πραγ­μα­το­ποιού­νται δύο φορές την εβδο­μάδα στο Γενικό Νοσο­κο­μείο Ρόδου (50 ραντε­βού τη φορά) και ενδέ­χε­ται να ανοί­ξουν και νέες εμβο­λια­στι­κές γραμμές τις επό­με­νες ημέρες (έως 150 εμβο­λια­σμοί ημε­ρη­σίως), έπειτα από απαί­τηση γονιών που επι­θυ­μούν να ανο­σο­ποι­η­θούν τα παιδιά τους και να επι­στρέ­ψουν στο σχολείο καθώς πολλοί μαθητές μετά τις δια­κο­πές των Χρι­στου­γέν­νων και της Πρω­το­χρο­νιάς, παρα­μέ­νουν μακριά από το σχολικό περι­βάλ­λον λόγω της έξαρσης της παν­δη­μίας και του φόβου να νοσή­σουν.

«Πλέον το ποσοστό του εμβο­λια­σμού στη Ρόδο ξεπερνά το 85%, γεγονός που σημαί­νει ότι το επίπεδο ανοσίας του πλη­θυ­σμού είναι υψηλό. Οι εμβο­λια­στι­κοί ρυθμοί συνε­χί­ζουν να είναι υψηλοί και ήδη πολύς κόσμος έχει λάβει την τρίτη δόση. Από την έναρξη των εμβο­λια­σμών μέχρι και σήμερα όλο το προ­σω­πικό του Κέντρου Υγείας Ρόδου υπερ­βάλ­λει εαυτό για την εξυ­πη­ρέ­τηση των συμπο­λι­τών μας. Η υψηλή εμβο­λια­στική κάλυψη του πλη­θυ­σμού είναι αυτό για το οποίο κοπιά­σαμε τόσο καιρό», δήλωσε στη «δ» ο κ. Νίκος Παυ­λί­δης, υπεύ­θυ­νος της επι­στη­μο­νι­κής λει­τουρ­γίας του Κέντρου Υγείας Ρόδου.

Και ενώ η εμβο­λια­στική κάλυψη στη Ρόδο είναι υψηλή, νοση­λεύ­ο­νται στο ΓΝΡ 31 άτομα που νοσούν με κορω­νοϊό οι περισ­σό­τε­ροι εκ των οποίων είναι ανεμ­βο­λί­α­στοι, χωρίς ωστόσο κανείς από αυτούς να παρου­σιά­ζει σοβαρά συμ­πτώ­ματα.

«Υπάρχει μία στα­θε­ρο­ποί­ηση της κατά­στα­σης όσον αφορά στις νοση­λείες ασθενών με κορω­νοϊό, ενώ σταθερά υψηλός παρα­μέ­νει ο αριθμός κρου­σμά­των που κατα­γρά­φο­νται στην κοι­νό­τητα. Το ποσοστό εμβο­λια­στι­κής κάλυψης είναι ικα­νο­ποι­η­τικό, παρόλα αυτά έχουμε εισα­γω­γές ανεμ­βο­λί­α­στων ασθενών», δήλωσε ο Διοι­κη­τής του Νοσο­κο­μείου, κ. Γρη­γό­ρης Ρου­μά­νης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.