Ρεπορτάζ

Εντονη διαμαρτυρία εκπαιδευτικών στη Ρόδο

Μπορεί να αναβλήθηκε για την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, μετά από απόφαση της Συνόδου των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, όμως δάσκαλοι και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα και στη Ρόδο προέβησαν χθες σε απεργιακή κινητοποίηση. Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Πλατεία Κύπρου και πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια.
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις. Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Ανδρέας Μαρίνος ανέφερε τα εξής: «Η κυβέρνηση αιφνιαδιάζει αλλάζοντας τον νόμο μόνιμων διορισμών ενώ ταυτόχρονα μοιράζει ψεύτικες (για πολλοστή φορά) ελπίδες για μόνιμους διορισμούς αναπληρωτών εκπαιδευτικών Γενικής Παιδείας, το 2020, 2021 (αν ήθελε διορισμούς να τους πραγματοποιήσει τώρα). Ανεξάρτητα της αναλήθειας των υποσχέσεων της για μόνιμους διορισμούς δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στους αναπληρωτές, αφού με τον νέο νόμο θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών τον ερχόμενο χρόνο. Την μερίδα του λέοντος την έχει η περιοχή μας αφού είναι η δυσκολότερη εξαιτίας της νησιωτικότητας. Τα σχολεία των δυσπρόσιτων της περιοχής μας δεν θα έχουν εκπαιδευτικούς την επόμενη χρονιά αφού καταργεί τις διατάξεις διπλασιασμού των μορίων και στους αναπληρωτές.
Αναλυτικότερα, η επιλογή της θητείας των εκπαιδευτικών σε δυσπρόσιτες ή/και απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, από το 2014 μέχρι και σήμερα για να μαζέψουν μόρια αλλάζει. Αυτό σημαίνει ότι πλήθος συνάδελφοι που υπηρετούσαν κάθε χρόνο σε διαφορετικό δυσπρόσιτο νησί στην περιοχή μας για να μαζέψουν μόρια, η κυβέρνηση το ανατρέπει. Στρέφει συναδέλφους που πήγαιναν στα δυσπρόσιτα ενάντια σε αυτούς που δεν πήγαν. Ο ένας ενάντια στον άλλο για ένα νέο αφήγημα. Αφήγημα που προσμετρά βαθμό πτυχίου όταν όλοι γνωρίζουμε την διαφορετική βαθμολογία από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο και πολλά άλλα παράξενα. Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο αυτό το έθεσε σε διαβούλευση το Υπουργείο Παιδείας μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα με κλειστά τα σχολεία όταν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ήτοι οι αναπληρωτές, που κατά το πλείστον εργάζονται μακριά από την μόνιμη κατοικία τους έχουν επιστρέψει στην οικογένειά τους…».
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρόδου, Γιώργος Γκουτζιαμάνης ανέφερε: ««Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το νομοσχέδιο για τους μόνιμους διορισμούς. Σαφέστατα αδικεί όλους τους εκπαιδευτικούς, αφού αναιρεί το ίδιο το πτυχίο… Όλοι μας είμαστε απόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων ή διαφόρων καθηγητικών τμημάτων και τώρα έρχεται το υπουργείο επί της ουσίας να μας πει ότι τα πτυχία μας δεν είναι αρκετά. Συν τοις άλλοις οι αναπληρωτές συνάδελφοι που εδώ και χρόνια υπηρετούν σε δυσπρόσιτα μέρη, σε όλα τα Δωδεκάνησα στηρίζοντας με την ψυχή τους τη δημόσια εκπαίδευση, πλήττονται άμεσα από αυτές τις αλλαγές. Σε πολλές σχολικές μονάδες του νομού, υπηρετούν σχεδόν κατά 100% αναπληρωτές! Αν θέλει η κυβέρνηση να στηρίξει τη δημόσια εκπαίδευση να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμους διορισμούς τώρα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου