ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκστρατεία κατά της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
φάρμακα

Οι Έλ­λη­νες ακο­λου­θούν πρα­κτι­κές που οδη­γούν στην ανά­πτυ­ξη της αντο­χής των μι­κρο­βί­ων, καθώς ένας στους δύο ενή­λι­κες στην Ελ­λά­δα παίρ­νει αντι­βιο­τι­κά για βήχα, πο­νό­λαι­μο και συ­νά­χι, ιώ­σεις στις οποί­ες δεν είναι δρα­στι­κά τα αντι­βιο­τι­κά.

Επι­πλέ­ον σε πο­σο­στό 25% τα προ­μη­θεύ­ο­νται χωρίς συ­ντα­γή, ενώ ένας στους τρεις τα απο­θη­κεύ­ει στο σπίτι του για «ώρα ανά­γκης».

Αρ­νη­τι­κή η πρω­τιά της Ελ­λά­δας διε­θνώς στην κα­τα­νά­λω­ση αντι­βιο­τι­κών, και με δε­δο­μέ­νες τις πα­ρα­πά­νω συ­νή­θειές τους να είναι πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ο κίν­δυ­νος να κα­τα­στούν τα αντι­βιο­τι­κά ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κά στην αντι­με­τώ­πι­ση σο­βα­ρών και θα­να­τη­φό­ρων λοι­μώ­ξε­ων.

Επί­σης, ενώ παίρ­νου­με τα αντι­βιο­τι­κά χωρίς έλεγ­χο, απο­φεύ­γου­με τον προ­λη­πτι­κό εμ­βο­λια­σμό κατά της γρί­πης, όπως και ένα­ντι του πνευ­μο­νιό­κοκ­κου για ενή­λι­κες, σε δρα­μα­τι­κά πο­σο­στά.

Για να αντι­με­τω­πι­στεί αυτό το τόσο σο­βα­ρό για τη δη­μό­σια υγεία πρό­βλη­μα, η το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση και η επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα συ­νερ­γά­ζο­νται για δεύ­τε­ρη χρο­νιά για την υλο­ποί­η­ση μιας ενη­με­ρω­τι­κής εκ­στρα­τεί­ας για την ορ­θο­λο­γι­κή χρήση των αντι­βιο­τι­κών και την εμ­βο­λια­στι­κή κά­λυ­ψη του πλη­θυ­σμού.

Από τις 20 Ια­νουα­ρί­ου έως τις 27 Φε­βρο­α­ρί­ου και σε 26 δή­μους, πα­νε­πι­στη­μια­κοί κα­θη­γη­τές, δια­κε­κρι­μέ­νοι για­τροί λοι­μω­ξιο­λό­γοι, μέλη της Ελ­λη­νι­κής Εται­ρεί­ας Χη­μειο­θε­ρα­πεί­ας και της Ελ­λη­νι­κής Εται­ρεί­ας Λοι­μώ­ξε­ων, θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν και φέτος μια εκ­στρα­τεία ενη­μέ­ρω­σης για τους πο­λί­τες.

Οι εθε­λο­ντές αυτοί θα δια­τρέ­ξουν την ελ­λη­νι­κή πε­ρι­φέ­ρεια από την Ξάνθη έως την Κρήτη και από τα Ιω­άν­νι­να έως τη Μο­νεμ­βα­σιά, με ομι­λί­ες, προ­βο­λές, δια­νο­μή ενη­με­ρω­τι­κού υλι­κού, και κυ­ρί­ως προ­σω­πι­κή συ­ζή­τη­ση με τους πο­λί­τες για την υπεύ­θυ­νη ενη­μέ­ρω­σή τους για την ορθή χρήση των αντι­βιο­τι­κών, αλλά και για τη ση­μα­σία των εμ­βο­λί­ων.

Σκο­πός είναι να δια­λυ­θούν οι μύθοι και να ανα­δει­χθούν οι αλή­θειες σχε­τι­κά με τις συ­νέ­πειες από την άσκο­πη χρήση των αντι­βιο­τι­κών, τη διά­κρι­ση ανά­με­σα σε ιο­γε­νείς και μι­κρο­βια­κές λοι­μώ­ξεις, τη δια­σπο­ρά των αν­θε­κτι­κών μι­κρο­βί­ων στο πε­ρι­βάλ­λον, την αξία της πρό­λη­ψης των λοι­μώ­ξε­ων μέσω του εμ­βο­λια­σμού και τε­λι­κά την επί­γνω­ση ότι η υπερ­κα­τα­νά­λω­ση, μπο­ρεί να στε­ρή­σει από τον ασθε­νή τον πο­λυ­τι­μό­τε­ρο σύμ­μα­χό του, το ίδιο το αντι­βιο­τι­κό.

efsyn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.