Ειδήσεις

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις σκοτεινές εποχές του διχασμού

«Ως εδώ» είπε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Σκληρή επίθεση «στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους, στους χορηγούμενους της Ζίμενς και της Νοβάρτις, στους πατριδοκάπηλους». «Δεν ανοίξαμε εμείς το Μακεδονικό, ήταν ανοιχτό για δεκαετίες σαν ανοιχτή πληγή που μόλυνε όλη την περιοχή».

«Σε τούτο τον τόπο δεν πέρασε ποτέ ο φασισμός, ο εθνικισμός, η πατριδοκαπηλία. Δε θα περάσουν ούτε σήμερα και η Θεσσαλονίκη δίνει την απάντηση».

Με αυτά τα λόγια ανέβηκε στο βήμα του Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Επειδή δεν έγινε … face control στην είσοδο, ανάμεσα στο ακροατήριο βρέθηκαν και αντίπαλοι της κυβέρνησης, οι οποίοι, κάποια στιγμή, άρχισαν να «γιουχάρουν».

Ο κ.Τσίπρας αποδείχθηκε… ετοιμοπόλεμος και απευθυνόμενος σ΄αυτούς είπε: «αυτή είναι η διαφορά της παράταξής μας από άλλες, να έρχεστε να μας ακούτε και όσοι είστε αντίθετοι. Θα τολμούσε να συμβεί το αντίθετο σε μία ακροδεξιά συγκέντρωση;»…

Τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

– Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Δε θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμύδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Δε θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Ζίμενς και της Νοβάρτις, να παριστάνουν του υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες προδότες και μειοδότες. Ως εδώ…

– Έβαλαν τη χώρα στη περιπέτεια των μνημονίων και της χρεοκοπίας. Εμείς την απελευθερώσαμε.
Καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια και τη περηφάνια των Ελλήνων. Εμείς την ανακτήσαμε. Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων. Εμείς την αναδεικνύουμε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο

Δε θα τους επιτρέψουμε να εγκαλούν αυτοί εμάς για μειοδοσία και εθνομηδενισμό. Δε θα τους επιτρέψουμε να γυρίσουν ξανά την Ελλάδα στις σκοτεινές εποχές του διχασμού.

Οι δεσμεύσεις έγιναν πράξη

– Πριν από τρεις μήνες βρέθηκα πάλι μαζί σας στη ΔΕΘ όχι για να εξαγγείλω αλλά για να δεσμευθώ, στα πρώτα μέτρα ανάσας και κοινωνικής προστασίας μετά την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της λιτότητας και των μνημονίων.

Πολλοί αμφισβήτησαν ότι οι δεσμεύσεις αυτές θα γίνουν πράξη. Σήμερα κάνουν τη καρδιά τους πέτρα και αναγκάζονται να ψηφίζουν μαζί μας. Σήμερα κανείς δε μπορεί πια να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνησή μας έβγαλε τη θηλιά από το λαιμό της χώρας και του λαού μας.

– Δεν παραδοθήκαμε ούτε στους δανειστές, ούτε στα μεγάλα συμφέροντα. Παλέψαμε, ματώσαμε αλλά ανοίξαμε δρόμους.

Το τέλος των μνημονίων, η 21η Αυγούστου του 2018, δεν μας χαρίστηκε από κανέναν. Και αν δεν προχωρούσαμε στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, τότε ο Αύγουστος του ’18, θα γινόταν μια θλιβερή επανάληψη του 2011, του 2012 και του 14. Τότε που δήθεν τελείωνε το μνημόνιο, αλλά στο συρτάρι ήταν ήδη υπογεγραμμένο το επόμενο.

– Οι ιεραπόστολοι της λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφήνουν πίσω τους μια Ευρώπη των κοινωνικών εκρήξεων, της ακροδεξιάς, των κλειστών συνόρων. Την Ευρώπη του Brexit, του Όρμπαν, του Σαλβίνι και της Λεπέν.

Και θέλω σήμερα να απευθύνω το ερώτημα: ποιος δικαιώνεται τρία χρόνια μετά το δύσκολο καλοκαίρι του 2015; Οι Έλληνες και η κυβέρνηση τους ή αυτοί που τους κουνούσαν το δάχτυλο επιδεικτικά;
Με τη φράση «δεν χωρά αμφιβολία ότι το επισφράγισμα της μεγάλης προσπάθειας μας στην εξωτερική πολιτική είναι η επίλυση ενός μείζονος ζητήματος για την Ελλάδα και για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων», ο κ.Τσίπρας ανέπτυξε τη θέση της κυβέρνησης για το «μακεδονικό».

Είπε συγκεκριμένα:

– Εκεί που για 25 ολόκληρα χρόνια, οι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές των συνόρων, δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης, εκεί που έχτισαν πολιτικές καριέρες, διάφοροι πατριδοκάπηλοι, κήρυκες του μίσους, εμείς ήρθαμε να δώσουμε λύση.

Προς όφελος της Ελλάδας, της Μακεδονίας μας, των Βαλκανίων, προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή μας.

Μήνυμα προς Ζάεφ

– Η ώρα της εθνικής λογικής, και της εθνικής ευαισθησίας είναι εδώ και τώρα, γιατί η συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας.

Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, την προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας.
Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, την παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό ο οποίος από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, το παράθυρο που άνοιξε η εθνικά ανεύθυνη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδήγησε στο να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γειτονική μας χώρα, με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως δημοκρατία της Μακεδονίας.

– Η γειτονική χώρα, όταν και μόνο όταν ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της που ορίζει η συμφωνία, θα ενταχθεί στους διεθνείς θεσμούς και θα αναγνωρίζεται παγκόσμια με τη νέα της ονομασία.

– Μας λένε κάποιοι, καλοπροαίρετα, γιατί επιλέξαμε να ανοίξουμε αυτό το ζήτημα;

Η απάντηση για μας, είναι απλή. Δεν ανοίξαμε εμείς το ζήτημα αυτό. Το ζήτημα αυτό ήταν ανοιχτό για δεκαετίες. Σαν ανοιχτή πληγή που κακοφόρμιζε και μόλυνε όλη την περιοχή. Και έπρεπε κάποια στιγμή να κλείσει.

Εμείς είχαμε απλά το θάρρος να προχωρήσουμε. Με προσοχή, ευθύνη, μετριοπάθεια, αλλά και αποφασιστικότητα. Και με μόνο οδηγό τον πατριωτισμό.

Τι είναι πατριωτισμός;

– Για εμάς, πατριωτισμός είναι η έγνοια για την πρόοδο και τη συλλογική ευημερία της δικής σου πατρίδας. Δεν είναι η καταστροφή μιας άλλης πατρίδας.

Πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη δική σου πατρίδα, και να θυσιάζεσαι γι’ αυτή. Όχι να μισείς άλλες πατρίδες.

Και ας το κάνω ακόμη πιο σαφές: Εγώ, εμείς όλοι, η Αριστερά, σε όλες τις στιγμές της Ιστορίας, και με όλες της τις εκφράσεις, έχουμε αποδείξει την αγάπη μας για την πατρίδα. Με αγώνες και με θυσίες. Όχι με τραμπουκισμούς και με τρίκυκλα. Με αίμα και στη πρώτη γραμμή του μετώπου για τη πατρίδα και τη λευτεριά. Όχι δίπλα στο κατακτητή και τις κυβερνήσεις του.

Δεν πουλάει, λοιπόν, η αριστερά τη Μακεδονία. Σώζει η αριστερά τη πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν έμπορο της πατρίδας, να κουνάει το δάχτυλο στη παράταξη της αριστεράς. Αρκετά με τους κερδοσκόπους του μίσους.

Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα με την έγνοια εκείνη, που σε κάνει να δεις καθαρά ότι το συμφέρον της δικής σου χώρας απαιτεί τη συνεργασία και τη φίλια με το γείτονα. Γιατί:

– Πατριωτισμός είναι να είσαι περήφανος για τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου σου. Και να αντλείς αυτοπεποίθηση από την πλούσια κληρονομιά μιας χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία. Μιας χώρας που ενέπνευσε και εμπνέει την κλασσική και τη σύγχρονη κριτική σκέψη, και διαχρονικά αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού στις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό.

Όχι να είσαι φοβικός. Όχι να αναζητάς συνωμοσίες και αόρατους εχθρούς, να κυνηγάς μάγισσες, να κερδοσκοπείς με τα πατριωτικά αισθήματα των άλλων.

– Πατριωτισμός είναι να γνωρίζεις και να τιμάς την ιστορία αυτών που έπεσαν με τη σημαία στο χέρι. Τη γαλανόλευκη που ανέμιζε στα χωριά και τις πόλεις της Ελεύθερης Ελλάδας του ΕΑΜ, που έδιωξε τον κατακτητή. Πριν τον εμφύλιο.

Τη γαλανόλευκη που τύλιγε στις πλάτες του ο Γρηγόρης Λαμπράκης,οργώνοντας ολόκληρη την Ελλάδα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Πριν πέσει νεκρός από τους Γκοτζαμάνηδες.

Τη γαλανόλευκη που σήκωσαν ψηλά στην πύλη του Πολυτεχνείου, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της αντιδικτατορικής πάλης. Πριν βαφτεί με το αίμα τους, όταν γκρέμιζε την πύλη το τανκ.

– Πατριωτισμός είναι να μη σωπαίνεις απέναντι στο τέρας του φασισμού. Να σηκώνεις ανάστημα απέναντι σε αυτούς που ντροπιάζουν τη σημαία, κρατώντας τη με χέρια βουτηγμένα στο αίμα αθώων και αδυνάμων. Απέναντι σε αυτούς που με το ένα χέρι κραδαίνουν τον ήλιο της Βεργίνας και στο άλλο έχουν πάνω στο δέρμα τους τον αγκυλωτό σταυρό.

– Πατριωτισμός είναι να είσαι Θεσσαλονικιός και να απαντάς στους φασίστες που σκορπίζουν το μίσος και το διχασμό στην πόλη, με τα ονόματα των 147 σφαγιασθέντων από το Σούμπερτ και τους ταγματασφαλίτες, στο Χορτιάτη το ‘44. Να τους απαντάς, με τον «Επιτάφιο» του Ρίτσου που γέννησε η εικόνα της μάνας που θρηνεί πάνω από το δολοφονημένο γιό της, το Μάη του ’36, λίγα μέτρα μακριά από δω.

– Πατριωτισμός είναι να μην ξεχνάς την Κύπρο και αυτούς που την πρόδωσαν. Εθνικόφρονες δήλωναν και εκείνοι.
Αυτοί που έβαλαν την Ελλάδα στο γύψο και τη γέμισαν με φυλακές και τόπους μαρτυρίου, στο όνομα δήθεν της σωτηρίας της.
Αυτοί και οι απόγονοι τους είναι που σήμερα φωνάζουν «Η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία». Γιατί, τελικά, ο πραγματικός τους εχθρός είναι η ίδια η Δημοκρατία.

Σε στρατηγική παράκρουση ο κ.Μητσοτάκης

Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος.

Τι να περιμένει κανείς από τον κ. Μητσοτάκη; Τον φιλελεύθερο, τον ευρωπαϊστή, που κάποιοι ίσως και να πίστεψαν ότι θα αλλάξει τη θλιβερή εικόνα που κληροδότησε στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς;

Τον παρακολουθεί καθημερινά όλη η Ελλάδ και όλη η Ευρώπη να μετατρέπει με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε κακέκτυπο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

Τον ακούει όλη η Ελλάδα να αναπαράγει τις αισχρότητες διάφορων περιθωριακών ακροδεξιών, περί προδοσίας και συναλλαγής. Τον ακούει δηλαδή να ξεπλένει τη Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας τις δικές της θέσεις.

Μια τέτοια γραμμή είναι που νομιμοποιεί στελέχη της ΝΔ, να συναγελάζονται με χρυσαυγίτες σε διάφορα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Που νομιμοποιεί συνδικαλιστές – εκπαιδευτικούς υποτίθεται – της ΝΔ να βγάζουν ανακοινώσεις που θυμίζουν Μεταξική φάλαγγα.

Έτσι, που να αποθρασύνεται ο Φύρερ της Χρυσής Αυγής, ο Μιχαλολιάκος και να απευθύνει δημόσια, πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ.

Είναι προφανές, ότι η ΝΔ έχοντας χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της, δεν βρίσκεται απλά σε στρατηγικό αδιέξοδο. Βρίσκεται σε στρατηγική παράκρουση.Δεν ήρθε το 4ο μνημόνιο. Δεν ήρθε η περικοπή των συντάξεων. Και τελικά, τι τους έμεινε; Ο διχασμός του λαού μας σε εθνικόφρονες και προδότες.

Αλλά αλήθεια, για δείτε κάτι εθνικόφρονες… Που στο εξωτερικό δηλώνουν υπέρ της σύνθετης ονομασίας, αλλά στο εσωτερικό διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας για το Μακεδονικό. Που ο αρχηγός τους περιόδευσε σε Βερολίνο και σε Βρυξέλλες, μπας και του δώσει κάποιος διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις θα κοπούν. Που σε κάθε στιγμή της διαπραγμάτευσης, υποστήριζαν με σθένος τις θέσεις του ΔΝΤ.

Εμείς, όμως, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κυριεύσει την πατρίδα μας ο διχασμός. Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε δυνάμεις στη νέα εποχή της πατρίδας μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου