Τοπικές Ειδήσεις

Για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας κατηγορείται ένας κάτοικος της Κω

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου έχει προγραμματιστεί για την 2η Νοεμβρίου 2020 η εκδίκαση υπόθεσης με κατηγορούμενο για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια δια συστήματος ηλεκτρονικού υπολογιστή και με χρήση ανηλίκου κάτω των 15 ετών, έναν κάτοικο της Κω.
Η δικογραφία εις βάρος του σχηματίστηκε κατόπιν αστυνομικής προανάκρισης που είχε διενεργηθεί κατά το έτος 2014 από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, από της οποίας την έρευνα διαπιστώθηκε ότι χρήστες του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας 199 διαφορετικές Ι.Ρ διευθύνσεις που ανήκαν σε κάποιες εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, κατείχαν και είχαν πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία (εικόνες και βίντεο) με σκληρότατο υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Κατόπιν τούτου ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, δυνάμει του οποίου, μεταξύ άλλων, δόθηκε εντολή τόσο στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών όσο και στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ερευνήσουν τα ηλεκτρονικά πειστήρια που θα κατάσχονταν. Έτσι, αφού οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου γνωστοποίησαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού ‏Εγκλήματος τα στοιχεία, μεταξύ άλλων, και του κατηγορουμένου ως εμπλεκόμενου χρήστη του διαδικτύου και προέκυψε εκ μέρους του κατοχή αρχείων παιδικού πορνογραφικού υλικού, πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Τμήματος Ασφαλείας Κω έρευνα στην οικία του κατηγορουμένου, όπου ευρέθησαν και κατασχέθηκαν ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής και δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι.
Τα ψηφιακά αυτά πειστήρια εστάλησαν αμέσως στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση, μετά την ολοκλήρωση της οποίας συντάχθηκε έκθεση εργαστηριακής ‏πραγματογνωμοσύνης.
Φέρεται να προέκυψε ειδικότερα ότι ο κατηγορούμενος κατά το χρονικό διάστημα από 21.2.2013 έως 4.9.2014 στην Κω με τη χρήση του λογισμικού λήψης και διαμοιρασμού «Limewire», το οποίο είχε προμηθευτεί και εγκαταστήσει μέσω του διαδικτύου σε φορητό υπολογιστή ιδιοκτησίας του, κατόπιν περιήγησής του στο διαδίκτυο «κατέβασε» (download) συνολικά 170 αρχεία – βίντεο που απεικόνιζαν ανηλίκους ηλικίας κάτω των 15 ή ακόμη και των 10 ετών, κυρίως κορίτσια, γυμνά ή ημίγυμνα να αγγίζουν απόκρυφα σημεία του σώματός τους (στήθος, γεννητικά όργανα), να ποζάρουν σε άσεμνες και ερωτικού ύφους στάσεις και να προβαίνουν σε σεξουαλικές πράξεις.
Εν συνεχεία αποθήκευε τα συγκεκριμένα αρχεία με το υλικό παιδικής πορνογραφίας στους δύο εξωτερικούς σκληρούς δίσκους του υπολογιστή του. Ορισμένα εκ των ανωτέρω αρχείων (συνολικά 96), τελούσαν ακόμη υπό διαδικασία λήψης, όμως από οπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι εμπεριείχαν και αυτά υλικό παιδικής πορνογραφίας.
‏Δε φαίνεται να υπήρξε όμως πρόθεσή του για χρηματική συναλλαγή με αντικείμενο το συγκεκριμένο υλικό, καθώς δεν προέκυψε να το διέθεσε σε τρίτους ούτε να είχε τηλεφωνικές ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επαφές για την πώλησή του ή την παραπέρα διάθεσή του.
‏Ο ίδιος στην απολογία του ενώπιον του Ανακριτή του Τμήματος Πλημμελειοδικών Κω ανέφερε πως εν αγνοία του ελήφθησαν όλα αυτά τα αρχεία, πως κατεβάζοντας κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και μουσικές συνθέσεις ενδέχεται να ελήφθησαν και κάποια αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας, χωρίς όμως να το επιδιώξει, πως δεν ήλεγχε το συνολικό υλικό που κατέβαζε, πως δεν αντιλήφθηκε την ύπαρξη του υλικού στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και πως δε συνήθιζε να διαγράφει αρχεία.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Κώστας Ασλάνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου