Τοπικές Ειδήσεις

Ερώτηση Βασ. Υψηλάντη για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά έως 1500 κατοίκους

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρας σχετικά με την δυνατότητα επέκτασης του μέτρου απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ σε νησιά έως 1500 κατοίκους.

Ο Αναλυτικά το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης:

Η απαλλαγή από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους 28 νησιών της χώρας μας, με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέτρο για τους ανθρώπους αυτούς, που παρά τις τεράστιες δυσκολίες και με μεγάλες θυσίες, αποφάσισαν να ζήσουν πάνε σε αυτά, μαζί με τις οικογένειές τους.

 

Η ύπαρξη ζωής στα νησιά μας αποτελεί γεγονός τεράστιας εθνικής σημασίας και η διασφάλισή της μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν υπάρξουν σοβαρά κίνητρα ανάλογα του μέτρου αυτού, της απαλλαγής από την καταβολή ΕΝΦΙΑ.

 

Του, εθνικά, σημαντικού όμως αυτού μέτρου, δεν καρπούνται οι κάτοικοι νησιών που έχουν ελάχιστα περισσότερους κατοίκους, από το όριο των 1.200.

 

Ένα από αυτά είναι η Αστυπάλαια, που βάσει της απογραφής του 2011, έχει 1270 κατοίκους.

 

Όπως μάλιστα αναφέρει και στην από 15/09/2020 επιστολή του ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Νικόλαος Κομνηνέας, προς τον Πρωθυπουργό της χώρας μας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη «….η επέκταση του μέτρου απαλλαγής του ΕΝΦΙΑ και στην Αστυπάλαια και σε άλλα όμορα νησιά, έως 1.500 κατοίκους, θα αντιμετωπίζει με ίσους όρους αυτές τις πραγματικά εξαρτημένες οικονομίες από εξωγενείς παράγοντες ( λόγω μεγέθους τους ) και αποδεικνύει ότι «ΝΑΙ» πράγματι υπάρχει το αμέριστο ενδιαφέρον για εκείνους τους νησιώτες οι οποίοι «ΦΥΛΑΝΕ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ». Το κόστος που θα προκύψει στον προϋπολογισμό είναι αμελητέο, ενώ το όφελος για τους κατοίκους του νησιού μας είναι πολύ μεγάλο και υπολογίσιμο μέγεθος».

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο αξιότιμος κ. Υπουργός των Οικονομικών αν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου απαλλαγής από την καταβολή ΕΝΦΙΑ και στους νησιώτες, κατοίκους νησιών έως 1.500 κατοίκους;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου