Ρεπορτάζ

Στη Ρόδο μέλη της Επιτροπής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Στις 7 Νοεμβρίου 2016 αναμένεται να αφιχθούν στην Ρόδο τέσσερα μέλη της Ειδικής Επιτροπής με εκπροσώπους από την Κομισιόν και από την Ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της προετοιμασίας αφενός για να υποδεχτούμε την Επιτροπή που θα έρθει στην Ρόδο στις 7 Νοεμβρίου 2016 και αφετέρου για την παρουσίαση που θα γίνει στις 10 Νοεμβρίου 2016 στην Αθήνα, με την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε. Τέσσερα μέλη της Ειδικής Επιτροπής με εκπροσώπους από την Κομισιόν και από την Ελληνική Κυβέρνηση επισκέπτονται τις υποψήφιες πόλεις (Καλαμάτα, Ελευσίνα και Ρόδο) για να δουν την ομάδα, την δουλειά που γίνεται, τα συμβόλαια που γίνονται κ.λπ. Αυτοί οι άνθρωποι που ασχολούνται με την διαδικασία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνον στελέχη από τον Δήμο Ρόδου. Αφορά μια ομάδα η οποία πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Το βάρος της υποψηφιότητας αργότερα το διαχειρίζεται μια ομάδα επαγγελματικά. Εμείς προετοιμαζόμαστε για να καταρτίσουμε το πρόγραμμα και τι θα τους παρουσιάσουμε»,  δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηϊωάννου.
Ο ίδιος, επανέλαβε την αρχική του θέση ότι η διαδικασία αυτή έχει διαφορετικά στάνταρ με τον θεσμό του παρελθόντος και φυσικά, δεν έχει να κάνει με το παρελθόν και την ιστορία της κάθε πόλης, που είναι υποψήφιας, αλλά με το μέλλον.
«Υπάρχει αισιοδοξία αλλά και ρεαλισμός. Τρεις πόλεις μάχονται, η καθεμιά με τα δικά της όπλα και εφόδια. Εδώ μαχόμαστε για νέα πράγματα και όχι για πράγματα που έχουν να κάνουν με το παρελθόν και με τον Πολιτισμό αλλά με ό,τι έχει σχέση με τον κάθε τόπο. Υπάρχουν έξι κριτήρια και σε αυτά διαγωνίζονται οι πόλεις. Στο παρελθόν η Ευρώπη έδινε τον τίτλο σε μια πόλη. Εδώ διαγωνίζονται οι πόλεις οι οποίες φέρουν την υποχρέωση και την ευθύνη για όλα. Είναι ένα όχημα για το μέλλον. Νομίζω ότι η κοινωνία περιμένει να ακούσει την καλή είδηση αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για τον τόπο. Μετά από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης στην Ουνέσκο το 1988, η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο εγχείρημα, το οποίο συνοδεύεται και από πολλά μεγάλα οφέλη, αλλαγές και προοπτική», τόνισε ο κ. Χατζηϊωάννου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου