Ποινή κάθειρξης 20 ετών και 4 μηνών και χρηματική ποινή 31.500 ευρώ επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στον Σύρο διακινητή F. T. που κρίθηκε ένοχος παράνομης μεταφοράς μεταναστών στο Αγαθονήσι.
Ο Σύρος συνελήφθη την 21η Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 02.14 από λιμενικούς γιατί μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι μετέφερε στις ακτές του Αγαθονησίου με ταχύπλοο σκάφος 8 ομοεθνείς του μετανάστες.
Ο ίδιος απολογούμενος υποστήριξε ότι δεν ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους αλλά δύο άλλοι ομοεθνείς του, που διέφυγαν και ότι άλλοι μεταφερόμενοι, που προέρχονται από συγκεκριμένο χωριό της Συρίας, τον κατονόμασαν ως τον κυβερνήτη του σκάφους για να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης από τους λιμενικούς.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη η δικηγόρος κ. Στεφανία Καρακατσάνη.
Ως ανυποστήρικτη απορρίφθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου η έφεση που άσκησε ο Τούρκος διακινητής  S. C. του M.. κατά αποφάσεως του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 28 ετών (εκτιτέα τα 10) μετατρέψιμη προς 10 ευρώ ημερησίως.
O Τούρκος φέρεται την 15η Οκτωβρίου 2013 και περί ώρα 02.20 να μετέφερε από την Αλικαρνασσό στην Κω 27 Σύρους μετανάστες.
Εφέρετο επιπλέον να είχε βυθίσει το δουλεμπορικό σκάφος μόλις είχε εντοπιστεί από το λιμενικό, με αποτέλεσμα να προκύψει κίνδυνος ζωής για τους μετανάστες.
Πλην όμως το σκάφος που είχε χρησιμοποιηθεί και το οποίο εφέρετο βυθισμένο βρέθηκε αγκυροβολημένο σε λιμενικές εγκαταστάσεις, φωτογραφήθηκε και επιδείχθηκε από τον δικηγόρο κ. Π. Αβρίθη στο πρωτόδικο δικαστήριο!
-Ποινή φυλάκισης 3 ετών και 2 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου στον 46χρονο Σύρο D. A. του I. κατηγορούμενο για πρόκληση ναυαγίου και παράνομη μεταφορά μεταναστών.
Ο 46χρονος απηλλάγη από την κατηγορία της πρόκλησης ναυαγίου, ενώ το δικαστήριο έκρινε ότι η μεταφορά των μεταναστών έγινε προκειμένου να εξασφαλίσει και ο ίδιος την μεταφορά του στη χώρα μας, ενώ του αναγνωρίστηκε και ελαφρυντικό.
Ο 46χρονος στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου την 4η Νοεμβρίου 2014 και περί ώραν 23.30′, μετέφερε, με φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο, 5 ομοεθνείς του εκ των οποίων ο ένας ανήλικος.
Κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε τη βύθιση της λέμβου, ανοίγοντας τις βαλβίδες των αεροθαλάμων της, παρότι οι μετανάστες δεν ήταν εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα σωστικά μέσα.
Ως συνήγορός του παρέστη η δικηγόρος κ. Νινέττα Κατσιμπρή.
– Στον εντοπισμό και τη σύλληψη 14 παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών και του αλλοδαπού διακινητή τους προέβησαν, πρωινές ώρες της Δευτέρας, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ακρωτηρίου «Λούρος» ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, ο χειριστής του οποίου δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα του πληρώματος, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο.
Ακολούθησε καταδίωξη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και τη σύλληψη του χειριστή.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετεπιβίβασε ασφαλώς τους παράτυπα εισελθόντες αλλοδαπούς καθώς και τον 35χρονο αλλοδαπό διακινητή τους, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Κω, συνελήφθησαν από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής.
Από το Λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω ταχύπλοο σκάφος.
– Την Δευτέρα και ώρα 10.40 συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Α.Τ. Ιαλυσού και  Μεγίστης, 43 παράτυποι μετανάστες, προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά παράλια.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ