Την πάγια θέση της Κομισιόν σχετικά με την επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας επανέλαβε προς την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος κάλεσε τη χώρα μας να επανεξετάσει τη θέση της σχετικά με τη δημιουργία κοινών ελληνοτουρκικών ομάδων.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η Τουρκία αποτελεί ένα σημαντικό αλλά δύσκολο εταίρο, ωστόσο πρέπει να προχωρήσουμε γιατί η Τουρκία έχει γίνει πύλη εισόδου για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες προς την Ευρώπη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Κομισιόν «πρότεινε στον Πρόεδρο Ερντογάν τη δημιουργία κοινών ομάδων, ελληνοτουρκικών, για την επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», πρόταση που εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας.

Επίσης, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κάλεσε την ελληνική πλευρά να καταλάβει ότι το θέμα αυτό δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά ευρωπαϊκό.

«Διάβασα σήμερα ότι η Ελλάδα δεν είναι σύμφωνη. Πρόκειται για την Ευρώπη, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα ήθελα να ζητήσω από την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της, γιατί θα ήταν πολύ χρήσιμο να συνεργαστούν οι ναυτικές δυνάμεις των δυο χωρών υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, ώστε να επιτηρείται αυτή η πύλη εισόδου», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ